Na czym polega dokładnie deinstalacja PCM ?

Wszystko na temat pozostałych metod dostępu do internetu, czyli łącza przewodowe (TPSA, Dialog, Netia).

Moderator: Moderatorzy

ODPOWIEDZ
acess
Użytkownik forum

Na czym polega dokładnie deinstalacja PCM ?

Post autor: acess »

Witajcie,

czy ktoś moze mi wytłumaczyć na czym polega DOKLADNIE deinstalacja PCM ? jak za to ze strony technicznej wygląda.

dostrzegłem niedaleko mnie na słupie, idzie kabel do ziemii , przekroj jak na miedziany ktory z pewnością idzie do szafki krosowej wyglada na bardzo chudy okrągły wiec nie mam pojecia ile tam sie znajduje par ale na moje to za malo skoro na tym jednym słupie internet przykladowo ma 10 domow! to by musial miec przekroj 20 kabli tak ? 10 par ?,

ale wracajac do deinstalki, jesli te 10osob ma neta z tego slupa ... kolejne domy mają juz z nastepnego., i nie łącza sie słupy ze sobą górą kablem tel. tylko dołem na pewno tym miedziem, bo kiedys pamietam , był ciagniety przez całą miejscowosc tą sama stroną drogi.. wiec slup ze slupem nie łączy się kablami abonenckimi tylko miedzią w ziemi (telefoniczne kable idą górą)

i teraz jak są wybudowane 4 domy kolejne na tym osiedlu (razem to bedzie juz 14) to co oni musza teraz zrobic ? skoro na infolinii mowia ze jest brak wolnych par , zalozone uradzenie PCM zwielokratniajace (tylko tel ewentualnie te 4 nowe domy mogą miec)

czy muszą kolejny kabel miedziowy wkop[ac i poprowadzic az do krosówki ? czy wystarczy puscic zwykly kabel telefoncizny górą p osłupach do tej krosówki ?

jak to wyglada ?

i jeszcze dalej nie rozumniem.
gdy by bylo tak ze jeden kabel miedziowy idzie przez calą miejscowosc, a do jednego słupa moze sie polaczyc max 10 domow..
to jak to jest ? jak oddalony o 200m kolejny słup ma kolejne 10domow mozliwosc do neta ?

jak ten miedz posiada tylko 10par ??
Awatar użytkownika
Patryk
Guru bezprzewodowy

Re: Na czym polega dokładnie deinstalacja PCM ?

Post autor: Patryk »

acess pisze:czy ktoś moze mi wytłumaczyć na czym polega DOKLADNIE deinstalacja PCM ? jak za to ze strony technicznej wygląda.
Polega to na zestawieniu naturalnego łącza (pary miedzianej) do centrali.
PCM to urządzenie zwielokratniające, które po jednej parce przepycha sygnał cyfrowy, który potem jest przetwarzany na analog dla kilku(nastu - zależnie od długości takiej linii) abonentów.
Co do topologii sieci - to z tego co udało mi się zrozumieć jest tam klasyczne rozwiązanie: magistrala na kilkaset par w ziemi i od niej rozchodzi się napowietrzna sieć rozdzielcza, w której o ilości zasobów możemy tylko wróżyć - te grubsze kable rozdzielcze mają do 30 par.
Ostatnio zmieniony 2012-08-15, 16:38 przez Patryk, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
wojteks
*** Administrator ***

Post autor: wojteks »

acess pisze: jak za to ze strony technicznej wygląda
Normalnie, linię podłączoną przez PCM przełączają na parę lecącą bezpośrednio do centrali a kogoś innego na PCM.

Żeby dołożyć kolejnych użytkowników internetu muszą dołożyć kolejne pary miedziane więc od centrali (wyniesionej centrali) poprzez szafę krosową do końcowego użytkownika musi iść nowa para.
Nie pomagam na PW!
acess
Użytkownik forum

ale czegos dalej nie rozumniem...

jesli jest przykladowo 50 domow, i kazdy chce miec neta..
to musi isc napowietrznie 50 kabli osobnych ?? do kazdego domu z krosówki ??

nigdzie nie widzialem tak czegos.
Awatar użytkownika
Patryk
Guru bezprzewodowy

acess pisze:jesli jest przykladowo 50 domow, i kazdy chce miec neta..
to musi isc napowietrznie 50 kabli osobnych ?? do kazdego domu z krosówki ??
Przez sieć rozdzielczą ma iść do każdego domu para przewodów.
Ile kabli to już kwestia drugorzędna, przecież to struktura drzewiasta - w początkowym kablu odchodzącym od magistrali jest np. 30 par, potem rozgałęzia się na 3x15 par, itd. (zawsze z zapasem).
A zawsze można podwiesić dodatkowe kable jeśli w magistrali są wolne pary.
ryba825
Mistrz bezprzewodowy

Post autor: ryba825 »

Patryk pisze:A zawsze można podwiesić dodatkowe kable jeśli w magistrali są wolne pary.
U mnie podwiesili i jeden leci przez PCM-kę, a drugi ją mija. Przed PCM-ką Neostrada wyciąga koło 4 Mb/s (6 Mb/s wzięte). Dlaczego tak słabo przy 2 kablach?
Awatar użytkownika
wojteks
*** Administrator ***

ryba825 pisze:Dlaczego tak słabo przy 2 kablach?
Duża odległość od DSLAMa albo zaszumienie/zakłócenia od innych kabli użytkowników Neostrady i innych usług adsl.
Nie pomagam na PW!
Awatar użytkownika
Patryk
Guru bezprzewodowy

ryba825 pisze:U mnie podwiesili
Dla mnie tez podwiesili równoległy kabel do istniejącego, bo bliżej magistrali były wolne pary a na słupie z którego wychodzi moje przyłącze już nie było.
Jakieś 150 m kabla.

[ Dodano: 2012-08-15, 21:24 ]
ryba825 pisze:Dlaczego tak słabo przy 2 kablach?
Jak przy dwóch kablach ?
Neostrada idzie tylko tym podwieszonym kablem, PCM nie pozwala na ADSL.
ryba825
Mistrz bezprzewodowy

Patryk pisze:Jakieś 150 m kabla.
U mnie więcej. Ode mnie w stronę centralki lecą 2, a ile metrów, to sprawdzę w weekend.
Patryk pisze:Jak przy dwóch kablach ?
Neostrada idzie tylko tym podwieszonym kablem, PCM nie pozwala na ADSL.
Mała systematyka. Od strony centralki (biorę to z logiki) na słupie (1 słup przed słupem z puszką do mnie) jest PCM (mała skrzyneczka na słupie wisi). Neostrada jest u kolegi, który mieszka bliżej centralki, więc u niego 2 kable idą bez PCM-ki już.
acess
Użytkownik forum

wojteks pisze:[..]
Normalnie, linię podłączoną przez PCM przełączają na parę lecącą bezpośrednio do centrali a kogoś innego na PCM.

Żeby dołożyć kolejnych użytkowników internetu muszą dołożyć kolejne pary miedziane więc od centrali (wyniesionej centrali) poprzez szafę krosową do końcowego użytkownika musi iść nowa para.
zwazmy taką sytuację:

mam obecnie do centrali ponad 6km, w mojej miejscowosci jest szafka krosowka
max net to 512kb/s- 1mb/s

dzis jest stawiana szafa ONU w mojej miejscowosci , to szafka krosowka jest usuwana i kable ktore zostaly z dlsamu tej 6km oddalonej są odlaczane z tej krosowki i wpinane w ONU, a szafka krosowka out ?

jak to by wygladalo w tej sytuacji

<a href="http://www.bez-kabli.pl/viewtopic.php?p=59341#59341">Panie i Panowie tniemy cytaty!</a>
Ostatnio zmieniony 2012-08-16, 15:34 przez acess, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
wojteks
*** Administrator ***

acess pisze: i wpinane w ONU
W ONU powinny być też DSLAMy.
Nie pomagam na PW!
acess
Użytkownik forum

a czy samo wybudowanie ONU i pociagniecie do niej swiatlowodu juz cos mi by dało ?
czy musze gdzies pisac o przepiecie mnie na nią ? (bo jesli krosowki by juz nie musialo byc to z automatu bylbym juz przepiety do tej ONU, tak ? dobrze mysle? )

i jak wtedy wygladalo by takie przepiecie? fizycznie musial by ktos przyjechac czy zdalnie ? ale chyba zdalnie nie wydaje mi sie
Awatar użytkownika
wojteks
*** Administrator ***

acess pisze:a czy samo wybudowanie ONU i pociagniecie do niej swiatlowodu juz cos mi by dało ?
Jeżeli będą DSLAMy i będzie miejsce to może coś da. Posiadającym internet da większe prędkości bo blisko do DSLAMu.
acess pisze:bo jesli krosowki by juz nie musialo byc to z automatu bylbym juz przepiety do tej ONU
Nic nie dzieje się z automatu, zamów internet i może nie dostaniesz BMT.
Krosówka to tylko przejście z linii biegnących do domów na linię magistralną.
Nie pomagam na PW!
acess
Użytkownik forum

a dla tych co mają juz internet to z automatu otrzymają juz nowe parametry ?
czy musze przepiac na to ONU ?

ale z tego co piszesz to chyba z automatu,, bo krosowka zostanie.. wiec zmieni sie tylko przylacze do ONU swiatelkiem na ten blizszy DSLAM
Awatar użytkownika
wojteks
*** Administrator ***

acess pisze:a dla tych co mają juz internet to z automatu otrzymają juz nowe parametry ?
Jeżeli zostaną wpięci w ONU (DSLAM w nim) to tak (ale takiej gwarancji nie ma).
acess pisze: bo krosowka zostanie.. wiec zmieni sie tylko przylacze do ONU swiatelkiem na ten blizszy DSLAM
Może być tak, że tylko nowych zamawiających będą podłączać do ONU (w co wątpię) a starzy zostaną na tym co mają.
Nie pomagam na PW!
Awatar użytkownika
LiO19
Stały użytkownik forum

Post autor: LiO19 »

Jakoś u mnie na wsi jest PCM i neostrady nie można mieć :zdziwko:
ryba825
Mistrz bezprzewodowy

Jak jest PCM to nie można internetu.
Awatar użytkownika
LiO19
Stały użytkownik forum

Post autor: LiO19 »

Tylko że TP było tak inteligentne że nawet umowę ze mną podpisali już. Miałem modem itp w domu :) i dopiero po 7 dniach dzwoni technik i nie ma możliwości :(
ODPOWIEDZ