Antena do Modemu
Moderator: Moderatorzy
-
- Początkujący użytkownik forum
Antena do Modemu
Hej drodzy użytkownicy . Mam mały problem w mojej okolicy jest tylko siec GPRS/EDGE i internet jest strasznie wolny . A w linii prostej od mojego domu do nadajniku UMTS sieci 3G jest 14,68 KM. W internecie znalazłem antenę która ma zasięg do 15 KM o to do niej link [LINK]
Proszę mi poradzić czy jak taką antenę zamotuje u siebie czy internet będzie chodził lepiej . bo sieć 3G oferuje lepsze standardy niż GPRS/EDGE
sprawdzałem dokładnie jeszcze i jest jeszcze jeden nadajnik on znajduje się 13km do mojego domu też jest UMTS .
Wiec porszę o radę opłaca mi się kupić tą antenę żebym mógł korzystać z sieci 3G ?.
Serdecznie dziękuje za pomoc .
Proszę mi poradzić czy jak taką antenę zamotuje u siebie czy internet będzie chodził lepiej . bo sieć 3G oferuje lepsze standardy niż GPRS/EDGE
sprawdzałem dokładnie jeszcze i jest jeszcze jeden nadajnik on znajduje się 13km do mojego domu też jest UMTS .
Wiec porszę o radę opłaca mi się kupić tą antenę żebym mógł korzystać z sieci 3G ?.
Serdecznie dziękuje za pomoc .
-
- Stały użytkownik forum
Re: Antena do Modemu
Czy gdy zainstalujesz kupioną antenę to czy zapewnisz im widoczność optyczną z BTS'em?
- Yanusz
- Mistrz bezprzewodowy
Nie widzę żadnego linku.BlueMoon pisze:W internecie znalazłem antenę która ma zasięg do 15 KM o to do niej link [LINK]
Nie jesteśmy jasnowidzami. Nie wiemy gdzie dokładnie mieszkasz. Poza tym jakiej sieci internet Cię interesuje? T-mobile jak w masz w profilu czy niekoniecznie (byle był szybszy)?BlueMoon pisze:Proszę mi poradzić czy jak taką antenę zamotuje u siebie czy internet będzie chodził lepiej
Pomoc w doborze anten EDGE/UMTS/HSDPA/HSPA/HSPA+/LTE/CDMA
- pogodabartek
- Stary wyga bezprzewodowy
Link nie działa, podaj tez swoją dokładną lokalizację miejscowość/ulice oraz operatora i modem jaki masz.
-
To jest link do anteny : http://www.agrolan.pl/index.php?p11,ant ... -do-huawei
Ja mieszkam na Wsi ale raz ustawiłem kolegi antenę i modem mi znalazł siec 3G ale nie stabilną i zgubił . Ja obecnie korzystam z internetu T-mobile . Chodzi mi o to że siec GPRS/EDGE jest strasznie wolna , i nic nie można robić ;/
Ja mieszkam na Wsi ale raz ustawiłem kolegi antenę i modem mi znalazł siec 3G ale nie stabilną i zgubił . Ja obecnie korzystam z internetu T-mobile . Chodzi mi o to że siec GPRS/EDGE jest strasznie wolna , i nic nie można robić ;/
- Yanusz
- Mistrz bezprzewodowy
Jeszcze swoją lokalizację podaj, ale tą antenę to sobie odpuść.
-
A jaką antenę byś mi poradził . Mogę Ci podać mapkę z zaznaczonym miejscem gdzie mieszkam i gdzie nie więcej jest nadajnik
- Yanusz
- Mistrz bezprzewodowy
http://mapa.btsearch.pl/
Znajdź swoją miejscowość i skopiuj link z pola po lewej stronie Link bezpośredni do widoku:
Znajdź swoją miejscowość i skopiuj link z pola po lewej stronie Link bezpośredni do widoku:
-
[ Dodano: 2012-08-23, 11:51 ]
lepiej podam tak linka : http://mapa.btsearch.pl/gps/ll/51.97837 ... 45337/z/15
[ Dodano: 2012-08-23, 11:57 ]
A do mnie najbliższy nadajnik UMTS jest w Śremie http://mapa.btsearch.pl/gps/ll/52.08870 ... 92163/z/15
- Yanusz
- Mistrz bezprzewodowy
Ta antena powinna być dobra. Nie zapomnij o konektorze do swojego modemu.
Musi być zamontowana wysoko, bo jak widzę w kierunku na Śrem jest z kilometr lasu.
Musi być zamontowana wysoko, bo jak widzę w kierunku na Śrem jest z kilometr lasu.
Ostatnio zmieniony 2012-08-23, 11:05 przez Yanusz, łącznie zmieniany 1 raz.
-
Tą antenę co mi podałeś da radę złapać zasięg tam gdzie CI pokazywałem
, wiem że dużo pytam ale ważne to dla mnie żeby mieć szybszy internet 

- Yanusz
- Mistrz bezprzewodowy
Szansa jest, aczkolwiek trudno powiedzieć na 100%. Przetestować można, najwyżej odeślesz ją do sklepu. Masz na to 10 dni.
Jeśli ten panel sobie nie poradzi, to żadna antena sobie nie poradzi. Wprawdzie są jeszcze nieco mocniejsze i większe, ale to już nie ta półka cenowa.
Jeśli ten panel sobie nie poradzi, to żadna antena sobie nie poradzi. Wprawdzie są jeszcze nieco mocniejsze i większe, ale to już nie ta półka cenowa.
-
Wiem , ale tak się spytam to już lepiej mieć jedną lub dwie kreski sieci 3G i bedzie lepszy niż , max kresek GPRS/EDGE
- Yanusz
- Mistrz bezprzewodowy
Jest to nie do końca dobre myślenie, bo:BlueMoon pisze:Wiem , ale tak się spytam to już lepiej mieć jedną lub dwie kreski sieci 3G i bedzie lepszy niż , max kresek GPRS/EDGE
- po pierwsze kreski nie mówią tak naprawdę nic, lepiej sobie ściągnąć program Top_NetInfo i tam będzie pokazany rzeczywisty poziom sygnału (w dBm i %)
- po drugie, tak jak w przypadku technologii GPRS/EDGE moc sygnału nie przekłada się zawsze bezpośrednio na szybkość transmisji danych. Możesz mieć BTS pod nosem i prędkość 2KB/s, jeśli stacja bazowa jest obciażona
aczkolwiek jeśli złapiesz sygnał 3G (w miarę mocny i stabilny) a nadajnik nie będzie zbytnio obciązony, to prędkości będą o wiele większe, niż na EDGE.
-
Dzięki za pomoc