Antena do Huawei 173s-2

Informacje na temat podłączania i doboru anten GSM (GPRS, EDGE, UMTS, HSDPA i HSUPA), lokalizacji nadajników, zasięgów, wymuszania EDGE/3G, funkcjonowania sieci i awarii BTS-ów.

Moderator: Moderatorzy

Awatar użytkownika
Yanusz
Mistrz bezprzewodowy

Re: Antena do Huawei 173s-2

Post autor: Yanusz »

Jeśli się znasz to możesz jak najbardziej przylutować, tylko tego kabla rg174 możliwie jak najmniej zastosuj, bo to dziadostwo ma dość duże tłumienie a u Ciebie każde pół dBi jest na wagę złota.
Ostatnio zmieniony 2012-08-31, 18:04 przez Yanusz, łącznie zmieniany 2 razy.
Pomoc w doborze anten EDGE/UMTS/HSDPA/HSPA/HSPA+/LTE/CDMA
bobek89
Użytkownik forum

Post autor: bobek89 »

I co oznaczają te skróty które pojawiły się w głównym oknie zamiast BTS ??
Awatar użytkownika
Yanusz
Mistrz bezprzewodowy

Nr CID to numer identyfikacyjny konkretnej stacji bazowej (jeśli jest zweryfikowany na http://btsearch.pl lub w programie TNI - informacje - lista BTSów (xls) można sprawdzić gdzie dokładnie stoi nadajnik z którym się łączymy). LAC to numer obszaru, na którym działa kilka-kilkanaście stacji bazowych.
bobek89
Użytkownik forum

hmm, no ok, u mnie się wyświetla 725, a przy żadnym nadajniku nie widze takiej liczby, jak to sprawdzić?
Awatar użytkownika
Yanusz
Mistrz bezprzewodowy

Tak jak napisałem wyżej, ściągasz bazę btsów do programu Top_NetInfo, odczytujesz na stronie głównej w polu CID numer (bez ostatniej cyfry) oraz numer LAC i wyszukujesz (Numery CID i LAC muszą się zgadzać). Jeśli nic nie znajdzie, znaczy, że BTS nie jest zweryfikowany.

albo

wchodzisz na http://mapa.btsearch.pl

wyszukujesz miasto gdzie jest nadajnik, po lewej stronie w sekcji Filtr danych źródłowych wybierasz lokalizacje z bazy BTSearch. I na mapie zostaną tylko nadajniki zweryfikowane. Po kliknięciu myszą w kolorowy marker wyświetlą się numer/numery CID i LAC nadajnika i możesz porównać je z tymi wyświetlonymi w programie TNI.
bobek89
Użytkownik forum

OK, wszystko wskazuje na to że wskazało mi na BTS'a który znajduje się na ul. Artlerysjkiej, ale to jest dużo dalej, i nie w tą stronę niż ten na ul. Strobowskiej... Myślę, że nie mam nawet wycelowanej anteny w tą ulicę...

W każdym bądź razie, Yanusz, poleciało "Pomógł" do Ciebie.
Awatar użytkownika
Yanusz
Mistrz bezprzewodowy

No jeśli masz CID 725 i LAC 33021, to rzeczywiście jest to nadajnik o którym mówisz.

;) Pozdrawiam.
bobek89
Użytkownik forum

a co do tego złącza w modemie, to się zastanawiam, bo jak coś się z nim stanie poważniejszego to nie będę mógł go oddać na gwarancję... a to chyba nie ma większego znaczenia co do zasięgu... chociaż, mogę się mylić... i nie wiem.
Awatar użytkownika
Yanusz
Mistrz bezprzewodowy

Uszkodzenia mechaniczne i tak nie są objęte gwarancją, natomiast jeśli zaczniesz grzebać w modemie, to skutkuje to jej utratą. Także trzeba się zastanowić czy warto. Może lepszym rozwiązaniem byłoby oddanie do naprawy w serwisie, ale to już się wiąże z kosztami, trudno powiedzieć jakimi. Tym bardziej, że nie jest pewne, czy to ma 100% wpływ na poziom sygnału. Na początek ustaw antenę na stację bazową, która wyświetliła się w programie.
bobek89
Użytkownik forum

Hmm, dziwne, teraz specjalnie nie włozyłem i nie dociskałem tego konektora crc9 do modemu,aby sprawdzić czy faktycznie jak nie dotyka ta zewnętrzna częśc konektora do złącza to jest słabszy zasieg, a tu mi wyskoczył zasięg, 51% ! ale tylko na chwilę...:/ myslisz ze przylutowac te kable na stałe?

[ Dodano: 2012-08-31, 23:00 ]
A jeszcze jedno pytanie mam: Jak w tym programie ustawić okres transferu na przykład od 5. każdego miesiąca, żebym wiedział ile mi jeszcze mb zostało na dany miesiąc? i tą taryfę nocną, żeby od 24:00 do 8:00 rano mi nie naliczało jak będę korzystał ?
Awatar użytkownika
Yanusz
Mistrz bezprzewodowy

bobek89 pisze:(..)Hmm, dziwne, teraz specjalnie nie włozyłem i nie dociskałem tego konektora crc9 do modemu,aby sprawdzić czy faktycznie jak nie dotyka ta zewnętrzna częśc konektora do złącza to jest słabszy zasieg, a tu mi wyskoczył zasięg, 51% ! ale tylko na chwilę...
To rzeczywiście wygląda na źródło problemu. Jakbyś miał możliwość sprawdzenia na innym modemie Huawei, to byłaby pewność.

A co do ustawiania transferu, odpowiedź na to pytanie, jak i na wiele innych znajduje się w FAQ dla TNI.
bobek89
Użytkownik forum

Ok, dziś po południu może będę miał inny modem na sprawdzenie. Udało mi się dziś wycisnąć 48% zasięgu. A mam jeszcze inne pytanie: Czy w tym Top_NetInfo wybiera się takie coś jak udostępnianie połączenia? Już mówie o co chodzi. Wczoraj podłączyłem jako połączenie lokalne kablem sieciowym router pod notebooka, w którym mam podłączony modem. w ustawieniach połączenia o nazwie Top_netInfo, po kliknieciu prawym przyciskiem i w zakładce Udostępnianie zaznaczyłem, aby inni użytkownicy mogli korzystać z tej sieci. I wszystko działało. Dziś jak chciałem się połączyć z tą siecią to coś nie działało. Było że połączono z siecią z routera ale nie chciało się nic ładować(chodzi mi o telefon). CO muszę mieć pozaznaczane abym mógł korzystać z Wi-fi z routera który jest podłączony jako połączenie lokalne do notebooka?

[ Dodano: 2012-09-01, 13:20 ]
Problem rozwiązany. AVG mi blokował ten dostęp do połączenia.

[ Dodano: 2012-09-01, 15:12 ]
OK, kolega mi pożyczył modem, i złapało mi 51%. i to jest chyba max...
Awatar użytkownika
Yanusz
Mistrz bezprzewodowy

bobek89 pisze: i złapało mi 51%. i to jest chyba max...
A jak z prędkościami?
ODPOWIEDZ