ustawienie anteny UMTS ATK16

Informacje na temat podłączania i doboru anten GSM (GPRS, EDGE, UMTS, HSDPA i HSUPA), lokalizacji nadajników, zasięgów, wymuszania EDGE/3G, funkcjonowania sieci i awarii BTS-ów.

Moderator: Moderatorzy

ODPOWIEDZ
gojas
Początkujący użytkownik forum

ustawienie anteny UMTS ATK16

Post autor: gojas »

Witam,
potrzebuję pomocy w ustawieniu anteny kierunkowej... chcialbym nadmienic iz jestem kompletnym laikiem w tej kwestii i zabieram sie za to 1 raz
chcialbym abyście pomogli mi od a do z w tym temacie.
mieszkam w miejscowosci Narkowy (powiat tczewski, pomorskie)
http://mapa.btsearch.pl/gps/ll/54.03812 ... 36572/z/15
lacze sie z internetem z bluconnecta i wewnatrz domu uzyskuje zasieg umts na poziomie 1kreski (program ery), po podlaczeniu anteny mam 3 kreski ale szybkosc ladowania stron nie poprawila sie jakos znacząco... jest lepiej ale sadze ze mozna to poprawic...
antene jaka zakupilem to antena kierunkowa ATK16 firmy dipol.
dlugosc kabla az 15m,bo wystawilem ja na dachu....
do nablizszego nadajnika mam okolo 4km .....gdzie on sie znajduje sprawidzlem na mapa.btsearch.pl ustawilem na oko (chociaz fizycznie go nie widze) na ten: T-Mobile » UMTS2100 (30847)
Tczew, Nałkowskiej 10 widze ze jest jeszcze drugi troszke dalej ale moze na nim bedzie lepiej? T-Mobile » UMTS2100 (30842) Tczew, 30 Stycznia 55 .podpowiedzcie mi jak dokladnie ustawic antene,
jakich programow uzyc aby dokladnie sprawdzic moc sygnalu itd itp.
bo na chwile obecna zrobilem to na "czuja" i rewelacji to nie ma :)
czytalem ze wiekszosc osob uzywa net monitora i zwyklej komorki, jednak ja mam smartfona i jakos nie wydaje mi sie aby ten sposob byl dobry w moim przyp....
Awatar użytkownika
wojteks
*** Administrator ***

Re: ustawienie anteny UMTS ATK16

Post autor: wojteks »

gojas pisze:antene jaka zakupilem to antena kierunkowa ATK16 firmy dipol.
Trzeba było wcześniej na forum zapytać jaką antenę kupić i te 15m kabla to trochę za dużo.
gojas pisze:jakich programow uzyc aby dokladnie sprawdzic moc sygnalu
<a href="http://www.bez-kabli.pl/viewtopic.php?t=9557" target="_blank">»Top NetInfo«</a>
Nie pomagam na PW!
gojas

a co jest nie tak z tą antenką?
kabel 10m bylby za krotki....
zostalo mi coprawda ok 3 m luzu,ale jesli go skrócę to boję się ze bede mial klopot z zalozeniem na nowo koncowki,bo trzeba mieć do tego specjalna zaciskarkę chyba...
pobralem program topnet info i nawet polaczylem sie z internetem za jego pomocą, jednak <font color="#FF00FF"><b>»»nie wiem««</b></font> w ktorym miejscu sprawdzic sile sygnalu i co dalej począć...
przydalaby się jakaś instrukcja do niego...
jesli zaznaczę pole komunikacja AT w ustawieniach -> komunikacja AT i PIN to wystepuje jakis konflikt z portami i modemem i nie mogę nawiązac polączenia
modem to Alcatel OT X221S ktory komunikuje sie z lapkiem na COM7 i tak mam tez ustawione w ustawieniach programu
jesli nie mam tego zaznaczone to nie widze z czym sie polaczylem i jaka jest sila sygnalu.. no chyba sprawdza to sie w jakims inny miejscu w programie
Awatar użytkownika
wojteks
*** Administrator ***

gojas pisze:przydalaby się jakaś instrukcja do niego
Instrukcja jest, użyj "szukaj" a znajdziesz.
gojas pisze:a co jest nie tak z tą antenką?
Yagi-uda w rurze kanalizacyjnej nie jest najlepszym rozwiązaniem na tak wysokie częstotliwości.
gojas pisze:kabel 10m bylby za krotki.
W takim przypadku stosuje się router z obsługą modemu 3G umieszczony przy antenie (najbliżej jak się da na strychu itp.).
gojas pisze:modem to Alcatel OT X221S
Nie znam tego modelu, pewnie musisz tak go skonfigurować aby odczytywać sygnał na tym samym porcie na którym nawiązujesz połączenie a wtedy nie da się mieć wyświetlonego poziomu sygnału podczas połączenia.
Nie pomagam na PW!
gojas

dziekuje za pomoc..
co do dlugosci kabla to tak tez zrobilem ze antena bedzie podlaczona do routera, ktory bedzie stal na pietrze..
na strychu niestety nie mam pradu, a zima panuje tam ujemna temperatura,wiec opcja z ustawieniem na strychu nie wchodzila w gre.

jestem juz krok dalej... problem byl w ustawieniach portow..
parametry polaczenia:
Moc sygnału: -87dBm, 41% ,CSQ 13.
CID:13788, 8 -S SE (pd-ws) , LAC 45135

Prosze o interpretacje parametrów. Wiem ze CSQ to sila sygnalu..
Jaka moze byc wartosc MAX?
Mam problem z lokalizacja BTS'a jesli szukam po BTS id 1378 wyswietla mi sie 13 wynikow. DOmyslam sie ze moj to ten
o ID37661, tylko czemu wartosc LAC sie nie zgadza? szukajac natomiast po samym LAC nic mi sie nie wyswietla :(
Awatar użytkownika
pogodabartek
Stary wyga bezprzewodowy

Post autor: pogodabartek »

Z prądem to nie będzie problemu jak kupisz adapter POE i po kablu sieciowym dajesz zasilanie od siebie z pokoju np. a modem i router sam się ogrzeje własnym ciepłem.

Co do sygnału to max to -51dBm, a zero to już -113dBm
Jesli się nie mylę to tak to wygląda, ale powyżej -99dBm jest z reguły tragedia na UMTS 2100, a na UMTS 900 może chodzić dobrze, bo ta częstotliwość dobrze znosi odległości.
Awatar użytkownika
wojteks
*** Administrator ***

pogodabartek pisze:ale powyżej -99dBm
Poniżej, to są liczby ujemne. Też mocno zależy od miejsca i obciążenia Node B.
Nie pomagam na PW!
gojas

ciekawa sprawa z tym adapterem -nie wiedzialem o czyms takim wczesniej....
dzis bede probowal krecic antena w celu poprawy sygnalu...
potem bedzie juz ciezko bo fachowcy od elewacji prawdopodobnie jutro zdemontują rusztowanie i będzie cięzko dostać się do antenki ;)

czy regulacja w pionie rowniez ma znaczenie?
bo z tego co kojarze nie posiadala ona chyba regulacji gora-dól ,a jedynie lewo-prawo regulowane na zaciskach do rurki...

jaką czulość ma takie przestawianie antenty?
tzn. czy przesuniecie o milimetr, lub dwa moze miec wplyw na odbierany sygnal?
gojas

w chwili obecnej nie dziala to zbyt dobrze....zasieg max 41%.

jestem na etapie zastanawiania sie nad zmiana anteny.
czy cos takiego bedzie ok?
http://cybertech.com.pl/p76,antena-hspa ... fme-z.html

kabel rowniez zamierzam skrocic do 10m..
ODPOWIEDZ