Cyfrowy Polsat - do BTS-a Plusa czy Aero2?

Informacje na temat podłączania i doboru anten GSM (GPRS, EDGE, UMTS, HSDPA i HSUPA), lokalizacji nadajników, zasięgów, wymuszania EDGE/3G, funkcjonowania sieci i awarii BTS-ów.

Moderator: Moderatorzy

ODPOWIEDZ
arturzx
Początkujący użytkownik forum

Cyfrowy Polsat - do BTS-a Plusa czy Aero2?

Post autor: arturzx »

Witam,

ostatnio wziąłem się za porządne ustawienie sobie Cyfrowego Polsatu bo nerwowo zacząłem nie wytrzymywać. Mam antenę dookólną AK C4 od nich.

Sytuacja przedstawia się tak:
- w zasięgu mam 2 BTS-y:
Plus [GSM1800 GSM900 (11143) UMTS2100 (11143)
Marki, Słoneczna 2 D] i Mobyland GSM1800 (10064) LTE1800 (10064) Marki, Duża 1 / Aero 2 » UMTS900 (10064) Marki, Duża 1
- przedwczoraj na szybko wieczorem przykręciłem antenę na rogu domu czyli jakies max. 4 metry nad poziomem gruntu, zasieg wg. routera mialem 76% i RSSI 22, sprawdzalem predkosc w nocy i mialem pingi w okolicach 50 ms i download na poziomie 12 Mbps
- wczoraj zamontowalem porzadnie antene na szcycie dachu czyli pewnie ~7m, sygnal jest 93%, RSSI 29-30 a predkosc w porywach 2 Mbps a czasami mniej niz 0,5Mbps.

Niestety przedwczoraj nie sprawdzilem do jakiego BTS-a sie lacze, do tego ktorego aktualnie jestem podlaczony to BTS Plusa do ktorego mam 0,5km w lini prostej przez drzewa, ale modem wpiety w srodku domu do komputera osiaga takie same predkosci wiec antena nie ma nic do tego.

Podejrzewam, że gdy modem był na rogu domu to mógł widzieć też drugiego BTS-a który jest w odległości 1km i stamtąd miałem takie dobre wyniki.

Czy można na tej antenie (sposób umocowania, itp.) wyelminować możliwość wpinania się do tego BTS-a który mam blisko i z doskonałym sygnałem i jak podejrzewam przeciążeniem stąd tak marna jakość łącza. Teraz antena jest z boku domu więc "nie widzi" BTS-a Aero2. A może po prostu zamocować z drugiej strony domu a na modemie wymusić używanie UMTS900?

Co ma lepszą infrastrukturę? Plus czy Aero2?

Moja lokalizacja (osiedle przy ul. Lisi Jar):
http://mapa.btsearch.pl/gps/ll/52.334159,21.108247/z/15
arturzx

Re: Cyfrowy Polsat - do BTS-a Plusa czy Aero2?

Udało mi się ustawić antenę tak żeby ściągać ten Aero2. Transfer niestety tylko 3,5-4,0 down/1,5 up.

Sygnał: -61dBm
SNR: w okolicach -60
RSSI: 27

Czy tak niska prędkość może wynikać z powyższych parametrów połączenia, czy po prostu ten nadajnik jest obciążony?
matek451
Guru bezprzewodowy

Post autor: matek451 »

Parametry połączenia są dobre , stawiałbym na przeciążenie BTs-a. To w grupie Solorza ( Plus , CP , Aero2) ostatnio norma - efekt połączenia sieci, poprawiono zasięgi kosztem obciążenia nadajników.
arturzx

No właśnie też tak podejrzewam. Jeszcze spróbuję podłączyć się do jednego BTSa oddalonego o prawie 2km ale pewnie będzie problem na antenie dookólnej.

A jak to jest jak jest BTS Mobyland/Aero2/Sferia - taka stacja ma jedno łącze internetowe czy różnie to bywa?
Awatar użytkownika
ra-v
Mistrz bezprzewodowy

Post autor: ra-v »

matek451 pisze:stawiałbym na przeciążenie BTs-a. To w grupie Solorza ( Plus , CP , Aero2) ostatnio norma - efekt połączenia sieci, poprawiono zasięgi kosztem obciążenia nadajników.
Zapewne, u mnie też są takie okresy że pink tragicznie skacze.
PING - przeciążenie w Plus

Co ciekawe - Play też zwiększył siłę nadajników, odbiera dużo lepiej niż w Plus, a takie rzeczy się nie dzieją. Nadajnik jest w pobliżu albo w tym samym miejscu co nadajnik Plus.
A jak to jest jak jest BTS Mobyland/Aero2/Sferia - taka stacja ma jedno łącze internetowe czy różnie to bywa?
Wątpię żeby takie coś ktoś zdradził.
Internet 70GB/nolimit: Huawei E3372s-153+TP-LINK MR3420 v2
Telefon: Moto G 1gen / Lumia 625 / iPhone 4 / Nokia 6310i
ODPOWIEDZ