TL-MR3420 AIR3G N450R do sieci domowej
Moderator: Moderatorzy
-
- Początkujący użytkownik forum
TL-MR3420 AIR3G N450R do sieci domowej
Witam!
Tematów co do routerów jest już pełno ale chciał bym zapytać o 3 które wpadły mi w oko.
Mam internet mobilny w Play modem: Huawei E3131
Najpopularniejszy router do modemów USB to TL-MR3420: http://www.tp-link.com.pl/products/deta ... =TL-MR3420 Tylko podobno gniazdo nie jest wstanie w pełni zasilić modemu i potrzeba zewnętrznego zasilania przez USB Hub, nie wiem ile w tym prawdy ale użytkownicy polecają ten router i jego pracę oceniają na stabilną.
Kolejnym bardziej polecanym routerem jest AirLive AIR3G podobno jest o wiele bardziej stabilny i lepiej jest właśnie jego kupić, ale swoją drogą zastanawiam się nad AirLive
N450R http://pl.airlive.com/product/N450R trochę on kosztuje ale podobno nie ma co na niego narzekać, przemawia do mnie też drugie gniazdo USB na zewnętrzny dysk oraz tryb pracy Adapter o ile dobrze rozumiem to mogę się podłączyć do dowolnego innego routera. Jakie jest wasze zdanie na temat tych trzech routerów?
Urządzenia które mogą być podłączone:
- Tablet
- Telefon
- 2-3 komputery (2 przez WiFi 1 przez LAN)
- Drukarka
Tematów co do routerów jest już pełno ale chciał bym zapytać o 3 które wpadły mi w oko.
Najpopularniejszy router do modemów USB to TL-MR3420: http://www.tp-link.com.pl/products/deta ... =TL-MR3420 Tylko podobno gniazdo nie jest wstanie w pełni zasilić modemu i potrzeba zewnętrznego zasilania przez USB Hub, nie wiem ile w tym prawdy ale użytkownicy polecają ten router i jego pracę oceniają na stabilną.
Kolejnym bardziej polecanym routerem jest AirLive AIR3G podobno jest o wiele bardziej stabilny i lepiej jest właśnie jego kupić, ale swoją drogą zastanawiam się nad AirLive
N450R http://pl.airlive.com/product/N450R trochę on kosztuje ale podobno nie ma co na niego narzekać, przemawia do mnie też drugie gniazdo USB na zewnętrzny dysk oraz tryb pracy Adapter o ile dobrze rozumiem to mogę się podłączyć do dowolnego innego routera. Jakie jest wasze zdanie na temat tych trzech routerów?
- Tablet
- Telefon
- Drukarka
-
- Mistrz bezprzewodowy
Re: TL-MR3420 AIR3G N450R do sieci domowej
Zdecyduj się co chcesz kupić-router jako narzędzie do obsługi modemu 3G czy też produkt uniwersalny jakim jest np. N450R (przy zastosowaniu w opcji z dyskiem USB +modem 3G dysk musi mieć własne zasilanie lub również zakup aktywnego HUB-a). Co do AIR3G się nie wypowiem gdyż nie użytkowałem tego produktu ale również nie widziałem w sieci wiarygodnych testów na temat jego współpracy z modemami 3G. Natomiast MR-3420 użytkowałem z Open-Wrt GargoylePL by obsy ponad 1,5 roku (w opcji bez HUB-a USB to jakieś nieporozumienie-nie dawał rady nawet z mniej prądożernym modemem CDMA AnyDATA 510L, może działać przy dobrych parametrach sygnału lub odpowiednio dobranym do tego celu modemie np. Nokia...), z HUB-em działa bdb. Nie wzruszą mnie słodko zaklinane posty jak to komuś pięknie śmiga (jedynie status połączenia z siecią, ilość przesłanych danych...). U mnie działał z iPlus E1820/E367, przy zainstalowanym extroot był również print-serwerem. Kiedyś nie było lepszego w klasie econo routera do 3G, dziś są np. MR3020 (ma co prawda 1-LAN ale łatwo można zastosować wydajniejszy zasilacz lub AirRouter 4-5LAN ,do obsługi modemów 3G/HSPA nie musimy na dzień dobry kupować HUB-a bo ma dobry zasilacz w zestawie i kosztuje tyle co MR-3420). W przypadku AirRoutera konieczne jest instalowanie Open-Wrt aby obsługiwał modemy 3-4G/CDMA, ma natomiast 8MB flash i firmware "by obsy" ma zainstalowane w nim wiele dodatków: wysyłanie SMS z poziomu GUI routera, print-serwer, open-vpn... Także wybór zależy od budżetu na ten cel jaki możemy przeznaczyć, N450R może być używany do wydajnego użytkowania sieci LTE do którego ww modele to zbyt niska półka.adrian_134 pisze:Witam!
Najpopularniejszy router do modemów USB to TL-MR3420: http://www.tp-link.com.pl/products/deta ... =TL-MR3420 Tylko podobno gniazdo nie jest wstanie w pełni zasilić modemu i potrzeba zewnętrznego zasilania przez USB Hub, nie wiem ile w tym prawdy ale użytkownicy polecają ten router i jego pracę oceniają na stabilną. Jakie jest wasze zdanie na temat tych trzech routerów?
- Tablet
- Telefon
- Drukarka

jareq
-
Chce czegoś stabilnego, i nie chcę się ograniczać możliwościami np ukryty SSID, filtrowanie MAC, WPA2, QoS, podłączenie się do innego routera to jak przez zwykłą kartę WiFi to podstawa. Odpowiada mi możliwość podłączenia dysku zewnętrznego do routera, i jednocześnie modemu 3G. Ale Nawet razem z pendrive'em trzeba zadbać o dodatkowe zasilanie ? To są jakieś routery które same zasilą modem i dysk ? Jedynie 5Ghz nie jest mi potrzebne... Zastanawia mnie też dlaczego na niektórych stronach podaje się że porty LAN są 10/100 a na innych 10/100/1000 ? Przydał by się jeszcze port ADSL...
-
- *Mistrz bezprzewodowy*
Wszystko o czym piszesz spelnia Frytka 7390.
Nie pomagam na PW.
- krystianb
- Guru bezprzewodowy
APclient też ma?key pisze:Wszystko o czym piszesz spelnia Frytka 7390
[ Dodano: 2012-11-25, 16:21 ]
Bo standard gigabit ethernet jest dość młody, a nie każdemu potrzebny.adrian_134 pisze:Zastanawia mnie też dlaczego na niektórych stronach podaje się że porty LAN są 10/100 a na innych 10/100/1000
Za prośbę pomocy na gg/pw gwarantuje czerwony prezent!
- Jo_gurt
- Guru bezprzewodowy
Oficjalny nastolatek, 13 wiosen mu stuknęło.krystianb pisze:Bo standard gigabit ethernet jest dość młody
- krystianb
- Guru bezprzewodowy
A ile ma 100? Pewnie ze 30. Z resztą jedno to ustanowienie a co innego wprowadzenie do powszechnego użycia. Ale jak napisałem, nie każdy potrzebuje do 1Gb dopłacać.Jo_gurt pisze:Oficjalny nastolatek, 13 wiosen mu stuknęło.
Za prośbę pomocy na gg/pw gwarantuje czerwony prezent!
-
- Mistrz bezprzewodowy
Ta podstawa jest dostępna praktycznie w każdym routerze, chcesz ADSL bierz Fritz-a lub http://www.draytek.pl/ , chcesz solidne narzędzie do obsługi wyłącznie modemu 3-4G masz Dovado-Tiny do wyboru do koloru tj. kwestia tylko budżetu.adrian_134 pisze:Chce czegoś stabilnego, i nie chcę się ograniczać możliwościami np ukryty SSID, filtrowanie MAC, WPA2, QoS, podłączenie się do innego routera to jak przez zwykłą kartę WiFi to podstawa...Przydał by się jeszcze port ADSL...

jareq
-
- *Mistrz bezprzewodowy*
Ma. I repeater tez, jak by ktos chcialkrystianb pisze:APclient też ma?

Nie pomagam na PW.
-
To jeden z moich pierwszych PowerMaców miał właśnie gigabit ethernet. Co prawda to już połowa 2000 ale i tak dość szybko od wprowadzenia standardu.Jo_gurt pisze:Oficjalny nastolatek, 13 wiosen mu stuknęło.
[ Komentarz dodany przez: YaHooo: 2012-12-09, 14:40 ]
<a href="http://www.bez-kabli.pl/viewtopic.php?p=59341#59341">Panie i Panowie tniemy cytaty!</a>
Ostatnio zmieniony 2012-12-09, 14:40 przez felipe, łącznie zmieniany 1 raz.