Aero2 przestało działać... Połączenie mam tylko w nocy.
Moderator: Moderatorzy
-
- Stały użytkownik forum
Aero2 przestało działać... Połączenie mam tylko w nocy.
Witam, od 2 tygodni mam spory problem z aero2 a mianowicie modem(e353) w routerze(mr3220) nie widzi sieci ( wcześniej działało to super przez jakieś 2-3 miesiące). Na routerze mam gargoyle.
Gdy modem podepnę do laptopa to też nie chce się połączyć do momentu kiedy w topnetinfo sam wybiorę sieć PLUS - HSPA i zaloguje w tej sieci. Po tej operacji internet działa.
Chociaż też nie zawsze czasem muszę tak kilkanaście minut czekać aż załapie.
Po ustawieniu wyłącznie hspa 900hz i roaming włączony, modem w routerze łączy się tylko w nocy do rana a później zrywa połączenie i modem miga na zielono tak jak by żadnej sieci nie widział. Dopiero na noc znowu łapie sygnał.
Nawet podłączenie anteny zewnętrznej która jest na zewnątrz budynku nie daje żadnego efektu.
Czy Aero2 coś pozmieniało w okolicach Marek pod Warszawą że wcześniej parę miesięcy hulało mi to aż miło a teraz kompletna klapa?
Gdy modem podepnę do laptopa to też nie chce się połączyć do momentu kiedy w topnetinfo sam wybiorę sieć PLUS - HSPA i zaloguje w tej sieci. Po tej operacji internet działa.
Chociaż też nie zawsze czasem muszę tak kilkanaście minut czekać aż załapie.
Po ustawieniu wyłącznie hspa 900hz i roaming włączony, modem w routerze łączy się tylko w nocy do rana a później zrywa połączenie i modem miga na zielono tak jak by żadnej sieci nie widział. Dopiero na noc znowu łapie sygnał.
Nawet podłączenie anteny zewnętrznej która jest na zewnątrz budynku nie daje żadnego efektu.
Czy Aero2 coś pozmieniało w okolicach Marek pod Warszawą że wcześniej parę miesięcy hulało mi to aż miło a teraz kompletna klapa?
- wojteks
- *** Administrator ***
Re: Aero2 przestało działać... Połączenie mam tylko w nocy.
To normalne, Aero2 już nie nadaje swojego wyróżnika. Teraz to 260-01 czyli Plus.Pawel1924 pisze:z aero2 a mianowicie modem(e353) w routerze(mr3220) nie widzi sieci
Nie pomagam na PW!
-
- Mistrz bezprzewodowy
Nie wiem jaką wersję GargoylePL aktualnie masz zainstalowaną (w nowych od Cezarego jest już profil połączenia z Aero2). Skoro masz Open-Wrt zainstalowane to doinstaluj sobie jeszcze 3ginfo i będziesz dokładnie widział jak jest z tym zasięgiem i co wnosi podłączenie anteny zewnętrznej, poza tym kolejna kwestia to aktywny HUB USB który w zestawieniu do tego tandemu obowiązkowy (zwłaszcza że jednak z tym zasięgiem u Ciebie nie jest tak różowo). Aero2 zmieniło identyfikator i uaktywniło roaming u mnie teraz działa to o wiele lepiej od sytuacji przed 1 października: modemy E367, E398 na ustawieniach domyślnych-zero problemów poprzez połączenie w routerze z GargoylePL by obsy i na Mac OSX, na Ubuntu czasami problem ze wznowieniem połączenia a jak wczoraj sprawdzałem na 3 aplikacjach pod Windows XP (Top_Netinfo, MP, MP-SH) i na żadnej E367 nie chciał mi nawiązać połączenia. Wbudowana antena w E353 nie działa najlepiej i jednak bym skorzystał z tej zewnętrznej-oczywiście musi ona pracować w paśmie 900MHz. 

jareq
-
- Stały użytkownik forum
Witam, podłączyłem normalnie modem do laptopa pod usb.
Ładnie wykrywa sieć, moc sygnału -93dBm, 32%, csq 10.
Ping na speedtestach pokazuje 0ms.
Max download od 0,03 do 0,12 Mbps
Max upload 0,01 Mbps.
Jednym słowem tragedia.
Co mogę jeszcze zrobić, czemu osiągam tak słabe wyniki?
Ładnie wykrywa sieć, moc sygnału -93dBm, 32%, csq 10.
Ping na speedtestach pokazuje 0ms.
Max download od 0,03 do 0,12 Mbps
Max upload 0,01 Mbps.
Jednym słowem tragedia.
Co mogę jeszcze zrobić, czemu osiągam tak słabe wyniki?
- pogodabartek
- Stary wyga bezprzewodowy
Przenieść modem i laptopa bliżej okna od strony nadajnika.
Druga opcja ok 300zł kosztuje, a mianowicie musisz zakupić router TL-MR3420 starą wersję v1 chyba i antenę zew. ATK20 pod UMTS 900 i umieścić ją na dachu skierowana w stronę nadajnika.
Pisane wielokrotnie tu o tym było.
Proszę czytaj wątki-jest dokładne wszystko opisane co i jak się i z czym je.
Druga opcja ok 300zł kosztuje, a mianowicie musisz zakupić router TL-MR3420 starą wersję v1 chyba i antenę zew. ATK20 pod UMTS 900 i umieścić ją na dachu skierowana w stronę nadajnika.
Pisane wielokrotnie tu o tym było.
Proszę czytaj wątki-jest dokładne wszystko opisane co i jak się i z czym je.
-
- Stały użytkownik forum
Hej, sprawdziłem na 2 modemach podłączonych pod usb laptopa. Chodziłem po całym domu zadnej zmiany.
Mam pytanie, czy ktoś wie co stalo się w ostatnim miesiącu w markach ze aero2 tak tragiczne zaczęło działać?
Wcześniej uzywalem bardzo długo i chodziło bardzo dobrze. Teraz nie mogę uzywac.
Mam pytanie, czy ktoś wie co stalo się w ostatnim miesiącu w markach ze aero2 tak tragiczne zaczęło działać?
Wcześniej uzywalem bardzo długo i chodziło bardzo dobrze. Teraz nie mogę uzywac.
- wojteks
- *** Administrator ***
Może Plus nabił xxx użytkowników i brakło pasma dla darmowych użytkowników?Pawel1924 pisze:Teraz nie mogę uzywac.
Nie pomagam na PW!
-
- Stały użytkownik forum
Wczoraj zrobiłem testy, 2 modemy dwie karty aero2.
Na jednej karcie nie łączy się żaden modem, na drugiej działają oba.
Lecz tylko podłączone do laptopa, w routerze nie działa nic. Modem loguje i łączy się z siecią lecz nie można korzystać z internetu.
Pozostaje mi zmienic router, i tą nie działającą kartę aero2.
Na jednej karcie nie łączy się żaden modem, na drugiej działają oba.
Lecz tylko podłączone do laptopa, w routerze nie działa nic. Modem loguje i łączy się z siecią lecz nie można korzystać z internetu.
Pozostaje mi zmienic router, i tą nie działającą kartę aero2.