Łącznik kabla RJ45 wpływ na działanie internetu
Moderator: Moderatorzy
-
- Początkujący użytkownik forum
Łącznik kabla RJ45 wpływ na działanie internetu
Witam
Chciałbym się dowiedzieć czy łącznik kabla RJ45 na odcinku 3-5m ma jakiś znączący wpływ na pogorszenie działania internetu/sieci lub samego Mikrotika. Dodam że kabel jest złączony na odcinku Mikrotik --- Zasilacz PoE i wystawiony jest na zewnątrz domu.
Sama złączka wygląda tak: LINK
Dokładniej to u mnie wygląda tak:
Mikrotik ---- łącznik RJ45 ---- Zasilacz PoE ---- Router ---- Komputer
Chciałbym się dowiedzieć czy łącznik kabla RJ45 na odcinku 3-5m ma jakiś znączący wpływ na pogorszenie działania internetu/sieci lub samego Mikrotika. Dodam że kabel jest złączony na odcinku Mikrotik --- Zasilacz PoE i wystawiony jest na zewnątrz domu.
Sama złączka wygląda tak: LINK
Dokładniej to u mnie wygląda tak:
Mikrotik ---- łącznik RJ45 ---- Zasilacz PoE ---- Router ---- Komputer
- wojteks
- *** Administrator ***
Re: Łącznik kabla RJ45 wpływ na działanie internetu
Najlepiej by było dać cały nowy kabel, może pojawić się problem z zasilaniem MikroTika.melonito pisze:czy łącznik kabla RJ45 na odcinku 3-5m ma jakiś znączący wpływ na pogorszenie działania internetu/sieci lub samego Mikrotika
Nie pomagam na PW!
- oliva
- Specjalista bezprzewodowy-junior
Na takim odcinku nic się nie będzie dziać.
Dresiarze to najtroskliwsi ludzie jakich znam, zawsze jak przechodzę obok nich pytają czy mam jakiś problem 

-
- *Mistrz bezprzewodowy*
Odwazny jestes.oliva pisze:Na takim odcinku nic się nie będzie dziać.
Ten lacznik moze miec duzy wplyw na straty na lini zasilajacej. Jest prosta zasada, ze patchowanie jest tylko chwilowe - jesli robisz cos na dluzej niz pare(nascie) minut, robisz porzadnie

Nie pomagam na PW.
-
- Stary wyga bezprzewodowy
Najprościej pociągnąć nowy kabel myślę, ja u siebie na mikrotiku mam ponad 20 metrów kabla, z tego jeszcze zwinięty ślimaczek w pokoju i nie mam żadnych problemów z działaniem sieci. A koszt skrętki to jakieś duże pieniądze nie są ; )
vectra = 300 Mbps
Vodafone + iPhone 7
Vodafone + iPhone 7
- oliva
- Specjalista bezprzewodowy-junior
key pisze: Odwazny jestes.
Wiem z doświadczenia, że przy takich małych napięciach, natężeniach można stosować w/w łączniki.
Na pewno przy zasilaniu naziemnych stacji radiolokacyjnych Wojsk Obrony Powietrznej Kraju.key pisze: Ten lacznik moze miec duzy wplyw na straty na lini zasilajacej.
Niekiedy zdarza się, że zrobienie czegoś na dłużej nie zdaje egzaminu z uwagi na koszty.key pisze: Jest prosta zasada, ze patchowanie jest tylko chwilowe - jesli robisz cos na dluzej niz pare(nascie) minut, robisz porzadnie.
Dresiarze to najtroskliwsi ludzie jakich znam, zawsze jak przechodzę obok nich pytają czy mam jakiś problem 

- wojteks
- *** Administrator ***
Ale gwarancji nie dasz że coś będzie działać, w większości przypadków działa ale jak nie działa to nie wiadomo gdzie szukać przyczyny.oliva pisze:że przy takich małych napięciach, natężeniach
Nie pomagam na PW!
-
- Użytkownik forum
moim zdaniem dużo lepiej było zamienić miejscami złączka z zasilaczem PoE
-
- Mistrz bezprzewodowy
Oczywiście-wówczas wykluczymy że problem może być w jego zasilaniu (choć ważnym elementem jest samo zasilanie: długość całego odcinka kabla ethernet do samego urządzenia a zastosowanie zasilacza o odpowiednim V/A, gdyż urządzenie pobiera ponad 10W energii- bez zintegrowanej karty wifi ).ktaczal pisze: dużo lepiej było zamienić miejscami złączka z zasilaczem PoE
jareq
-
- Początkujący użytkownik forum
Tak jak napisał kolega powyżej kabel jest zamurowany i nie warto niszczyć ściany żeby poprowadzić nowy. Na razie mam złączkę rok i jakoś działa. Mam jakieś skoki pingów wieczorami, ale na drodze mikrotik --- router brzegowy mojego dostawcy. I właśnie się zastanawiam czy nie jest winna temu złączka. Ewentualnie istnieje inne rozwiązanie zamiast złączki, bez prowadzenia nowego kabla ? ?
- wojteks
- *** Administrator ***
Obciążenie sieci dostawcy i serwerów w PL/EU jest wtedy największe więc wzrost pingu nie jest niczym nienormalnym.melonito pisze:Mam jakieś skoki pingów wieczorami,
Nie pomagam na PW!