Problem LTE Cyfrowy Polsat Huawei E3276 i Dovado 4 GR

Kwestie techniczne, konfiguracja i rozwiązywanie problemów z modemami GSM (GPRS, EDGE, UMTS, HSDPA i HSUPA).

Moderator: Moderatorzy

ODPOWIEDZ
lasicz
Początkujący użytkownik forum

Problem LTE Cyfrowy Polsat Huawei E3276 i Dovado 4 GR

Post autor: lasicz »

Witam,

Od 2 tygodni jestem nieszczęśliwym :( posiadaczem umowy z cyfrowym Polsatem na dostęp do Internetu. Mieszkam w Powsinie (w zasadzie to jeszcze Warszawa) i zgodnie z mapą zasięgu jestem w obszarze działania LTE, 1.7 km od BTS, płasko bez wysokich budynków). Jestem skazany na internet radiowy. Zależało mi więc na dobrej jakości internetu (nie tyle prędkości co jego stabilności), dlatego do sprawy się przygotowałem. Na dachu (14 m nad ziemią) postawiłem antenę DUAL LTE 17 dBi 1800 MHz do modemu ZTE MF821 z kablem 10m (z Yagi.pl). Wziąłem na próbę sprzęt z CP (ZTE MF821) i zacząłem testy (modem wpięty w USB laptopa).
Wg aplikacji CP sygnał LTE był cały czas 4 do 5 z 5 kresek (-68 do -75 dbm)
Osiągane na LTE prędkości download od 15-25 Mb/sek. Oczywiście w okolicy 20.00 – 23.00 transfer spadał do 4-8 Mb/sek.
Pingi cały czas były od 38-90 ms, a Internet przez 6 dni testów się nie rozłączył i działał stabilnie. Z tego powodu nie sprawdzałem jak działa sieć 3G.

Podpisałem więc umowę docelową (25+5+50 GB), ale niestety dla tej oferty (zakup przez internet) nie było możliwości wybrania modemu ZTE, tylko Huawei E3276. Oczywiście zakupiłem kable do anteny do tego modemu (ZTE miał inne złącza) i znowu testy z modemem wpiętym w laptopa, kable antenowe V i H podłączone do modemu w konfiguracji zapewniającej lepszy sygnał. I tu zdziwienie.
Wg aplikacji CP zasięg LTE jest 4 do 5 kreski z 5 ale tłumienie sygnału jest -98 do -105 dbm (dla ZTE było -68 do -75 dbm - I tu pytanie "dlaczego" ?)
Maksymalne prędkości na wymuszonym LTE to 5-8 Mb/sek, a ping szaleje od 38 do kilkuset
Wg aplikacji CP zasięg 3G jest 5 kresek z 5 a sygnał jest –68 do -75 dbm
Maksymalne prędkości na wymuszonym 3G to 15 Mb/sek, ping jest od 38 do 90 ms (to chyba jest rozsądne)

Po podłączeniu modemu do routera Dovado 4 GR (soft 6.1.3.7966 official):
Sygnał LTE (4G) wg softu routera jest 68-80%,
Transfer max to 8 Mb/sek (laptop podłączony bezpośrednio do routera, brak innych urządzeń w sieci wewnętrznej, wyłączone wifi, wyłączone antywirusy itp) natomiast Internet LTE pracuje bardzo niestabilnie czyli są długie chwile gdy nie daje się otworzyć stron www, za chwilę jest przez parę minut ok., za moment modem szuka sieci i robi to strasznie długo)
Po kilku dniach prędkość spada poniżej 1Mb/sek i tak się utrzymuje do chwili fizycznego resetu routera (wyjęcie modemu z routera i wtyczki zasilania). Nie pomaga reset za pomocą softu routera. Chwilę po resecie prędkość znowu rośnie do 7-8 Mb/sek, aby za kilka dni ponownie spaść < 1 Mb/sek.

Z tego powodu wymusiłem na stałe sieć 3G. Jest lepiej ale nie jest fajnie. Tzn.

sygnał w trybie 3G modemu który chwilę wcześniej był podłączony bezpośrednio do laptopa wg aplikacji CP -68 dbm i 5 kresek, przez soft routera określany jest jako 58% (powinno być ~80%).
Prędkość transferu 3G przy wykorzystaniu routera jest o ok. 50% mniejsza niż przy podłączeniu bezpośrednim do laptopa (5-6 Mb/sek zamiast 15 Mb/sek – pomiar wielokrotny w odstępie czasu potrzebnym do przełożenia modemu i zalogowania do sieci). Na 3G jednak Internet działa znacznie stabilniej i dałoby się z tym żyć gdyby nie to że:
tak jak w przypadku LTE po kilku dniach konieczny jest całkowity reset routera i modemu bo prędkość transferu spada do <1 Mb/sek. Bezpośrednio po resecie prędkość 3G rośnie do 5-6 Mb/sek.

Czy ktoś potrafi zinterpretować takie zachowanie, bo chyba to co opisałem nie jest wyłącznie winą Polsatu (o czym sporo przeczytałem już na tym forum)?
Pozdrawiam
Lasicz

Cyfrowy Polsat (E3276+Dovado 4GR)
jarek999
Mistrz bezprzewodowy

Re: Problem LTE Cyfrowy Polsat Huawei E3276 i Dovado 4 GR

Post autor: jarek999 »

lasicz pisze:Wg aplikacji CP zasięg LTE jest 4 do 5 kreski z 5 ale tłumienie sygnału jest -98 do -105 dbm (dla ZTE było -68 do -75 dbm - I tu pytanie "dlaczego" ?)
Coś musi być nie tak na kablach, złączkach,podłączeniu adaptera. Co do tych spadków prędkości to wydaje się że jest coś nie tak ze współpracą modemu z routerem wg supportu Dovado firmware nie blokuje ustawień trybu LTE sieci (może być tak że router pokazuje w statusie połączenie LTE a w rzeczywistości jest już HSPA+). Z tym HSPA+ to też mi coś nie gra: 15Mbps na HSPA+ to jest możliwe przy nie obciążonej sieci-w nocy.
jareq
lasicz
Początkujący użytkownik forum

Re: Problem LTE Cyfrowy Polsat Huawei E3276 i Dovado 4 GR

Post autor: lasicz »

Testy prędkości maksymalnych robiłem w nocy, bo w dzień mnie nie ma, a wieczorem pomiary są zupełnie od czapy. Ale faktycznie mam wątpliwości czy jest to HSPA+ czy już LTE bo dioda na modemie zawsze świeci kolorem niebiesko zielonym. Teoretycznie w sofcie wymuszam 3G, ale jak jest w rzeczywistości stwierdzić nie umiem.
Dziś o 7:49 rano na tablecie (bez anteny zewnętrznej, modem wbudowany w Asus Transformer) miałem download 16,79 Mbps w T-Mobile :) pomiar speedtest.net

Kable (przejściówki między anteną a modemem - bo tylko to się zmieniło) są z yagi.pl a oni chyba fuszerki nie wstawili. Na wszelki wypadek poproszę kumpla aby mi je dokładnie pomierzył w tych zakresach częstotliwości. Bardziej obawiam fuszerki w złączach antenowych w modemie.
Pozdrawiam
Lasicz

Cyfrowy Polsat (E3276+Dovado 4GR)
ODPOWIEDZ