Obudowa dla AP - gdzie i jaka?

Sieci bezprzewodowe w technologii 2.4 GHz i 5 GHz oraz usługi polskich operatorów WiFi / Wi-Max / HiperLAN, dyskusje o routerach.

Moderator: Moderatorzy

ODPOWIEDZ
jarod_e
Początkujący użytkownik forum

Obudowa dla AP - gdzie i jaka?

Post autor: jarod_e »

Witam!
Poszukuję obudowy do mojego AP (mydelniczki). Gdzie kupujecie obudowy i jakie ?
Aktualnie mam obudowę kupioną w sklepie budowlanym ale ona jest "prawie" hermetyczna :x Po ostatnich opadach musiałem nakryć ją dodatkowo reklamówkami, w środku pełno wody było :evil: ... wiocha, wiem dlatego szukam czegoś konkretnego!
Rozumiem że dodatkowe pochłaniacze wilgoci w żelkach będą potrzebne :?:
Na co zwrócić jeszcze uwagę?
Awatar użytkownika
Jaco
Mistrz bezprzewodowy - moderator

Re: Obudowa dla AP - gdzie i jaka?

Post autor: Jaco »

Poszukaj dokładnie w tym dziale .Gdzieś MaxFM pisał w co dokładnie pakuje takie urządzenia bo sam jest instalatorem radiówek.
zDaleKi
Stary bywalec bezprzewodowy

Post autor: zDaleKi »

Już kiedyś podobny temat się pojawił. Z tego co pamiętam Max odradzał wtedy super szczelne obudowy... a to z jednego prostego faktu - urządzenie mają wtedy ograniczone chłodzenie a jak wiemy elektronika potrzebuje chłodzenia.

Jedynie co mi przychodzi do głowy, to jakaś sprytna obudowa, która jest szczelna od góry i boków ale od dołu ma jakieś kanały wentylacyjne. Nie wiem czy takie coś istnieje ;) Poczekam, co Max odpisze.

Ja jak już coś montuje, to w suchych pomieszczeniach :)
Pozdr, (R) BliSki. (tm)
Pytania dotyczące kwestii technicznych tylko na forum. Pamiętaj PW to nie helpdesk.
Awatar użytkownika
morion
Specjalista bezprzewodowy-senior

Post autor: morion »

idz do hurtowni elektrycznej i pytaj o skrzynki hermetyczne klasy IP65, zawsze od spodu mozesz zrobic otworek wentylacyjny, a przy odrobinie checi umocowac od spodu wentylatorek wydmuchujacy cieple powietrze ze srodka... ja mam 2 kompy w skrzynkach metalowych bez zadnej wentylacji i juz drugi rok na dachu wytrzymuja, ani upał ani mroz im jakoś nie przeszkadzaja ;))
jutro to dzis... tyle że jutro :)
Awatar użytkownika
MaxFM
Stary wyga bezprzewodowy

Post autor: MaxFM »

Szeczrze mowiac to na zewnatrz zalecane sa obudowy hermetyczne poniewaz jesli jest jakis otwor przez który moze dostac sie para wodna ktora kondensuje sie i skrapla. Ja uzywam klasy IP55 czasem metalowych ip 65. Puszki takie mozna dostac np na allegro
zDaleKi

MaxFM pisze:Szeczrze mowiac to na zewnatrz zalecane sa obudowy hermetyczne
Nie masz problemów w takich skrzynkach z przegrzewaniem się urządzeń?
MaxFM pisze:Ja uzywam klasy IP55 czasem metalowych ip 65.
A co do metalowych, to dla APków raczej z definicji odpadają? ;)
Pozdr, (R) BliSki. (tm)
Pytania dotyczące kwestii technicznych tylko na forum. Pamiętaj PW to nie helpdesk.
Awatar użytkownika
morion
Specjalista bezprzewodowy-senior

Post autor: morion »

BliSki pisze:Nie masz problemów w takich skrzynkach z przegrzewaniem się urządzeń?
[...]
A co do metalowych, to dla APków raczej z definicji odpadają? ;)
Cytat przyciety przez Moderatora ->Fanta - Panie i Panowie tniemy zbedne cytaty!
no ja nie mam problemow z przegrzewaniem, a co do drugiej kwestii to dlaczego z definicji odpadają? przecież antene i tak masz na zewnątrz ;)
jutro to dzis... tyle że jutro :)
zDaleKi

morion pisze:no ja nie mam problemow z przegrzewaniem, a co do drugiej kwestii to dlaczego z definicji odpadają? przecież antene i tak masz na zewnątrz ;)
No i tu byś się zdziwił. Widziałem już kilka przypadków, gdzie w metalowej obudowie razem z antenami zamknięte były APki. W tym jeden przypadek, to praca dyplomowa :lol:
Pozdr, (R) BliSki. (tm)
jarod_e
Początkujący użytkownik forum

Post autor: jarod_e »

Dzięki wszystkim za info :D
Jeszcze dziś wybieram się do castoramy, mam nadzieję że mają takie skrzynki. Z wentylacji chyba zrezygnuje, przy 1 AP i większej obudowie powinno być ok, co :?:
Awatar użytkownika
radek04
Użytkownik forum

Post autor: radek04 »

Pozwolę sobie odświeżyć temat, bo akurat poszukuję takowych puszek.

Czy wszystkie puszki mają otwór na kabel (skrętkę) i czy jest on również hermetyczny?
Czy AP umocowuje się w niej w jakiś konkretny sposób, czy leży luzem?
Są one montowane do ściany na kolki rozporowe, czy w inny sposób?
Jeśli mam AP o długości 150mm, to w obudowę 150mm mogę upchnąć, czy raczej zostawić mały zapas?

Sporo tych pytań, ale akurat będę miał tylko kilka dni (wyjazd do rodzinki) na zrobienie małej sieci, a zamawiane wszystko będzie z netu, więc jeśli czegoś od razu nie dopasuję, to nie zdążę poprawić już.
ODPOWIEDZ