Aero 2 i Option 515M - niestabilność
Moderator: Moderatorzy
-
- Początkujący użytkownik forum
Aero 2 i Option 515M - niestabilność
Siemanko, od wczoraj mam pewnie problem z aero i z tym modemem - Internet Aero 2 od jakiegoś tygodnia działał u mnie bardzo dobrze - ciągle największa prędkość, pingi poniżej 100, obecnie internet działa wolno i co zauważyłem na modemie pali się niebieska lampka, kiedy to gdy działał dobrze paliła się zielona. Zasięg internetu mam taki sam - UMTS 48 % wg programu TNI, z simka ery paliło się zielone światełko. Czym to może być spowodowane?
-
Re: Aero 2 i Option 515M - niestabilność
Pomoze ktoś? Bo internet działa teraz bardzo słabo, a zasięg to 45 % UMTS, zauwazylem tez ze jak pali sie niebieska dioda to jest to umts, zielona to hspa/hsdpa. Mam aero od miesiaca i zawsze mialem tylko hspa, od pewnego czasu mialem umts ale dzialalo wszystko swietnie, az do teraz kiedy umts dziala bardzo slabo. Moze zmienic BTS, tylko nie mam pojecia jak to zrobic.
- jakubd
- Stary wyga bezprzewodowy
To jest bardzo rzadki modem wśród użytkowników Aero2 - po problemach z 505 mało kto ryzykował to urządzenie.
Obstawiam, że masz problem podobny co wszyscy - (kolory diody w iCONach nic mi nie mówią) - przeciążona sieć (zwykle w godzinach szczytu lub podczas prac w sieci - Aero2 jest teraz rozbudowywana gwałtownie) może powodować problemy z przełączaniem się połączenia (modem<-sieć) między trybami UMTS (wolna transmisja) i HSPA (szybka). Możesz przetestować w innej lokalizacji (w zasięgu innego nadajnika) i sprawdzić, czy tam ten problem np. znika.
Jeżeli to ten problem, to jako użytkownik niewiele możesz zrobić.
Obstawiam, że masz problem podobny co wszyscy - (kolory diody w iCONach nic mi nie mówią) - przeciążona sieć (zwykle w godzinach szczytu lub podczas prac w sieci - Aero2 jest teraz rozbudowywana gwałtownie) może powodować problemy z przełączaniem się połączenia (modem<-sieć) między trybami UMTS (wolna transmisja) i HSPA (szybka). Możesz przetestować w innej lokalizacji (w zasięgu innego nadajnika) i sprawdzić, czy tam ten problem np. znika.
Jeżeli to ten problem, to jako użytkownik niewiele możesz zrobić.
- ra-v
- Mistrz bezprzewodowy
Ja mając Plus na abonament i będąc zalogowany do Aero2 zauważyłem takie spowolnienia, które opisałem w tym wątku
Można obejrzeć na tym filmie, szczególnie tak koło 2-3 mintuy co się dzieje.
W sumie napisałem do Plusa, wysłałem wszystko o co prosili, na razie czekam, ale nie oczekuje że coś z robią z nadajnikiem który do nich nie należy.
Jedyne co mogę CI do radzić to sprawdzenie czy Aero2 działa na sieci Plusa i wbić się na ich nadajniki. Mnie się udało wbić na nadajnik Plusa choć jest 3x dalej i jest lepiej.
Można obejrzeć na tym filmie, szczególnie tak koło 2-3 mintuy co się dzieje.
W sumie napisałem do Plusa, wysłałem wszystko o co prosili, na razie czekam, ale nie oczekuje że coś z robią z nadajnikiem który do nich nie należy.
Jedyne co mogę CI do radzić to sprawdzenie czy Aero2 działa na sieci Plusa i wbić się na ich nadajniki. Mnie się udało wbić na nadajnik Plusa choć jest 3x dalej i jest lepiej.
Ostatnio zmieniony 2013-01-01, 23:28 przez ra-v, łącznie zmieniany 1 raz.
Internet 70GB/nolimit: Huawei E3372s-153+TP-LINK MR3420 v2
Telefon: Moto G 1gen / Lumia 625 / iPhone 4 / Nokia 6310i
Telefon: Moto G 1gen / Lumia 625 / iPhone 4 / Nokia 6310i
- jakubd
Aero2 działa tylko na nadajnikach Aero2, czyli w praktyce nadajnikach Plusa pracujących w paśmie UMTS 900 MHz.
-
Najbardziej denerwuje mnie niestabilność, nigdy nie miałem mobilnego internetu, także nie wiem jak to jest w przypadku płatnego, ale tam też raczej nie ma czegoś takiego, że transfer nagle spadnie poniżej np. 30 kb/s. Trochę u mnie dziwnie jest z tym Aero 2 - na poczatku grudnia zawsze paliła mi się zielona lampka - czyli hspa/hsdpa, gdy nic nie robiłem w internecie to włączała się niebieska, to samo obserwuje na erze - jak nic się nie robi to jest umts, potem się szybko przełącza na hspa. W połowie grudnia zaczął pojawiać mi się umts na stałe wg TNI, nie pamiętam już czy na pewno didoda świeciła na niebiesko, ale wszystko na umts działało bardzo dobrze, przy tym samym zasięgu, przez tydzień mogłem cieszyć się maksymalnym transferem, natomiast teraz nawet internet potrafi na sekunde zwolnić do 0 kb/s i ma wahania przez kilka sekund jest 16 kb/s, a potem na kilka 40, żeby znowu wrócić do 16. Sprawdze internet jeszcze w innej lokalizacji. Tak btw. nie da się wymusić hspa? U mnie zaobserwowałem coś takiego, że hspa jest poniżej 30 % zasięgu bodajże, jak jest własnie 19 % albo 29 % to mam hspa, wczoraj nawet na chwile włączyło mi się hsdpa.
- krystianb
- Guru bezprzewodowy
Byś się zdziwił, cały internet gsm to jest proteza prawdziwego neta. Z założenia miało to być sprawdzić coś w terenie, a nie siedzieć na tym w domu.sh0cker pisze:, także nie wiem jak to jest w przypadku płatnego, ale tam też raczej nie ma czegoś takiego, że transfer nagle spadnie poniżej np. 30 kb/s.
[ Dodano: 2013-01-01, 16:15 ]
Coś to wygląda na rekonfigurację sieci, bądź zwiększone obciążenie nodeB.sh0cker pisze:natomiast teraz nawet internet potrafi na sekunde zwolnić do 0 kb/s i ma wahania przez kilka sekund jest 16 kb/s, a potem na kilka 40, żeby znowu wrócić do 16. Sprawdze internet jeszcze w innej lokalizacji.
Prawdopodobnie wystarczy podjechać bliżej stacji, ba może nawet wyjść na zewnątrz.sh0cker pisze:Sprawdze internet jeszcze w innej lokalizacji. Tak btw. nie da się wymusić hspa?
Zablokować w modemie się nie da, co prawda można próbować utrzymywać hspa sztucznym ruchem, ale w tym przypadku raczej to nic nie da.sh0cker pisze:Tak btw. nie da się wymusić hspa?
Za prośbę pomocy na gg/pw gwarantuje czerwony prezent!
-
- Specjalista bezprzewodowy-senior
Gdy masz połączenie w 2G (edge/gprs) to w jakim kolorze pali się diodka?sh0cker pisze:Trochę u mnie dziwnie jest z tym Aero 2 - na poczatku grudnia zawsze paliła mi się zielona lampka - czyli hspa/hsdpa, gdy nic nie robiłem w internecie to włączała się niebieska, to samo obserwuje na erze - jak nic się nie robi to jest umts, potem się szybko przełącza na hspa.
Ponadto czy masz ustawione na stałe UMTS 900 MHz? W moim iCONie 505 gdy mam tylko U900 to w Plusie cały czas TNI pokazuje HSPA, obojętnie czy przeglądam jakieś strony lub coś pobieram czy też nic się nie dzieje. Gdy ustawię na U2100 to wtedy w Plusie, i podobnie w T-Mobile, gdy nie ma ruchu internetowego TNI pokazuje UMTS, jak zaczynam przeglądać strony lub coś pobierać wtedy jest HSPA. W Playu cały czas jest HSPA, niezależnie od tego czy jest ruch internetowy czy nic się nie dzieje.
-
Jutro zobacze jak sie pali lampka podczas 2G, wyłączyłem wszystko oprócz U900 i G850 którego nie dało się wyłączyć, niestety nie pomogło, nadal jest ten UMTS - tak btw. to trzeba po zmianie komendy włożyć ponownie modem czy coś?
-
Trzeba tylko wyłączyć U2100, pozostałych nie ruszam gdyż nie wiem jakie mogą być konsekwencje. Komendę wydaję albo w TNI lub w Putty, a w Linuksie w picocom. Nie odłączam modemu tylko obserwuję diodkę, można dla pewności odłączyć. Ponadto w Plusie U900 mam ok. 10 CSQ a w U2100 przeważnie 6 CSQ. Co do kolorów świecącej diodki to masz trochę dziwnie, gdyż np. w iCONie 505 jest tylko jeden kolor zielony i tu połączenie w 3G to sekwencja trzech mrugnięć diodki, 2G to dwa mrugnięcia, szukanie sieci (nie zalogowany) to migotanie. W iCONie 411 kolor zielony to 2G, niebieski to 3G a czerwony to szukanie sieci.sh0cker pisze:wyłączyłem wszystko oprócz U900 i G850 którego nie dało się wyłączyć
- krystianb
- Guru bezprzewodowy
To jest raczej błąd w oprogramowaniu modemu i tylko wyświetla ciągłe połączenie hspa, tym zarządza sieć, modem nie ma na to wpływu.berni pisze: gdy mam tylko U900 to w Plusie cały czas TNI pokazuje HSPA, obojętnie czy przeglądam jakieś strony lub coś pobieram czy też nic się nie dzieje.
-
W iCONie 411 też tak TNI pokazuje - w załączniku zrzuty.krystianb pisze:To jest raczej błąd w oprogramowaniu modemu
Porównałbym z Huaweiem tylko nie wiem dokładnie jaka komenda wymusza dane pasmo, w E367u-8 przy ustawionym Tylko WCDMA mam tak
Kod: Zaznacz cały
Polecenie:
ati
Odpowiedź:
ati
Manufacturer: huawei
Model: E367
Revision: 11.807.05.00.00
IMEI: xxx
+GCAP: +CGSM,+DS,+ES
OK
Polecenie:
at^syscfg?
Odpowiedź:
at^syscfg?
^SYSCFG:14,2,3FFFFFFF,1,2
OK
Polecenie:
at^syscfg=?
Odpowiedź:
at^syscfg=?
^SYSCFG:(2,13,14,16),(0-3),((2000000400380,"GSM900/GSM1800/WCDMA900/WCDMA2100"),(4a80000,"GSM850/GSM1900/WCDMA850/WCDMA1900"),(3fffffff,"All Bands")),(0-2),(0-4)
OK
at^syscfg=14,2,2000000000000,1,2 -> (12 zer w trzecim parametrze)
jeśli tak to wypróbuję.
-
wszystko powróciło do poprzedniego stanu, wczoraj działało jeszcze słabo, a dzisiaj już działa tak jak wczesniej, czyli prawdopodobnie jakies problemy z nadajnikiem?
- jakubd
Prace w sieci trwają - w sumie od listopada zgłosili do uruchomienia 1300 nadajników - to zawsze powoduje zawirowania w sieci.
- Patryk
- Guru bezprzewodowy
Skąd takie info ?jakubd pisze: w sumie od listopada zgłosili do uruchomienia 1300 nadajników
- krystianb
- Guru bezprzewodowy
Mi na 378 też tni cały czas pokazuje hsdpa nawet jak nie mam nawiązanego połączenia.berni pisze:W iCONie 411 też tak TNI pokazuje - w załączniku zrzuty.
Spróbuj ustawić ping np. "8.8.8.8 -l 1" (l= małe L) wczytać jakąś stronę i poczekać aż modem spadnie z powrotem do umtsu, będzie widać przechodzenie.
Wg naszego faq tak. http://wiki.bez-kabli.pl/index.php?title=AT%5ESYSCFGberni pisze:at^syscfg=14,2,2000000000000,1,2 -> (12 zer w trzecim parametrze)
jeśli tak to wypróbuję.
- Patryk
- Guru bezprzewodowy
Tak samo pokazuje GT Connect, i tak powinny pokazywać inne modemy - użytkownicy by się przynajmniej nie czepiali byle czegokrystianb pisze:Mi na 378 też tni cały czas pokazuje hsdpa nawet jak nie mam nawiązanego połączenia.

- jakubd
No.... z list pozwoleń radiowych UKE, a samą informację opublikowałem na blogu: http://jdtech.pl/2012/12/salon-sferii-o ... aero2.htmlPatryk pisze:Skąd takie info ?
Sądząc po przemijających problemach wielu użytkowników, którym nagle wszystko (od sygnału, aż po stabilność) się poprawiło, o mapach zasięgu nie wspominając - faktycznie dużo się dzieje.
[ Komentarz dodany przez: YaHooo: 2013-01-02, 18:18 ]
<a href="http://www.bez-kabli.pl/viewtopic.php?p=59341#59341">Panie i Panowie tniemy cytaty!</a>
Ostatnio zmieniony 2013-01-02, 18:18 przez jakubd, łącznie zmieniany 1 raz.
- Patryk
- Guru bezprzewodowy
Co nijak ma się do rzeczywistości - temat wałkowany 15002100 razy na forum, a ostatnio codziennie kilka razy.jakubd pisze:No.... z list pozwoleń radiowych UKE
Od pozwolenia radiowego do stacji oczekującej na uruchomienie jest daleka droga, a wiele z tych pozwoleń opiewa na lokalizacje, które z rozmaitych powodów nigdy nie otrzymają UMTS900, albo o których wiadomo, za kilka miesięcy idą całkowicie do likwidacji (!).
Dzieje się faktycznie sporo w Polkomtelu z tym cudem zwanym UMTS900, ale nie przesadzajmy z cyferkami
![:]](./images/smilies/splash.gif)
- jakubd
Dlatego właśnie napisałem precyzyjnie: "zgłosili do uruchomienia 1300 nadajników" a nie "uruchomili 1300 nadajników".
- Patryk
- Guru bezprzewodowy
Precyzja...ręce opadają.jakubd pisze:Dlatego właśnie napisałem precyzyjnie: "zgłosili do uruchomienia 1300 nadajników" a nie "uruchomili 1300 nadajników".
Wiesz, co to znaczy "zgłosić do uruchomienia" ?
To znaczy że stacja jest już fizycznie gotowa do odpalenia (bądź rozbudowana, jak w przypadku U900 Solorza) i złożony jest wniosek do właściwego INB o wydanie pozwolenia na użytkowanie.
Wtedy można powiedzieć, że 1300 stacji jest "zgłoszonych do uruchomienia", jeśli faktycznie 1300 stacji czeka na PNU i na przerzucenie wajchy
![:]](./images/smilies/splash.gif)
Jeśli chcesz wprowadzać ludzi w błąd takimi wypowiedziami to proszę bardzo, ale nie tutaj...potem pojawiają się posty w których userzy idą w zaparte, że jeśli jest pozwolenie radiowe, to i musi działać dana stacja/pasmo, i nie przetłumaczysz że jest inaczej.
-
W iCONie 505 na U900 również jest cały czas HSPA. Dla U2100 zmienia się - gdy nic się nie dzieje to pokazuje UMTS, przy przeglądaniu lub pobieraniu wskakuje na HSPA i znów gdy przez kilkanaście sek. nic nie pobiera to pokazuje UMTS. Czy jest jakaś komenda dla Optiona która określa stan modemu w danej chwili? Czy nie jest to:krystianb pisze:Mi na 378 też tni cały czas pokazuje hsdpa nawet jak nie mam nawiązanego połączenia.
at_owcti?
Gdzieś znalazłem opis, nie wiem czy aktualny jeszcze
1:UMTS , 2:HSDPA , 3:HSUPA , 4:HSDPA+HSUPA
Co do Huawei E367 to porobiłem testy i przy wymuszonym U900 zmienia się kolor diodki i wskaźnik UMTS jest podczas bezczynności a gdy np. przeglądam strony wtedy wskaźnik pokazuje HSPA++.
-
Pytałem się już chyba o to wczesniej, czym się różni połączenie NDIS od tego zwykłego, oprócz "ikonki" połączenia? lepiej jest łączyć się przez NDIS?
- wojteks
- *** Administrator ***
W trybie NDIS modem udaje kartę sieciową dla systemu, w trybie RAS jest widoczny jako typowy modem obsługiwany komendami AT i mający porty COM. Tryb NDIS może być kilka procent wydajniejszy.sh0cker pisze:czym się różni połączenie NDIS od tego zwykłego
Nie pomagam na PW!
-
Przede wszystkim połączenie z netem jest szybsze i mniej podatne na zerwanie.sh0cker pisze:lepiej jest łączyć się przez NDIS?
- krystianb
- Guru bezprzewodowy
W przypadku aero nie będzie widać różnicy, to jest zauważalne dopiero w okolicach maksymalnych przepustowości modemu.berni pisze:Przede wszystkim połączenie z netem jest szybsze
Nie widzę racjonalnego wytłumaczenia tego przypuszczenia.berni pisze: mniej podatne na zerwanie.
Z mojego doświadczenia warto. Oba optiony które mam w ndisie potrzebują około 1s (czyt: jednej sekundy to przywrócenia przesyłu danych) na wznowienie zerwanego połączenia, a po odpowiedniej konfiguracji robią to całkowicie automatycznie, bez udziału jakiegokolwiek oprogramowania oprócz sterownika. Do aero rozwiązanie wręcz idealne.sh0cker pisze:lepiej jest łączyć się przez NDIS?