Konfiguracja AP i routera. Roaming.
Moderator: Moderatorzy
-
- Początkujący użytkownik forum
Konfiguracja AP i routera. Roaming.
Witam,
Na wstępie zaznaczę, że jestem laikiem jak chodzi o sieci WLAN, ale co nieco 'literatura' internetowa pozwoliła odnaleźć się mi w temacie. Jednakże porada ekspertów jest nieunikniona. Otóż muszę skonfigurować urządzenia przedstawione na schemacie w taki sposób by zapewniały roaming. Jak zapewnić roaming takiej sieci? urządzenia AP wspiera protokół IAPP, czy wystarczy tylko ustawić ten sam SSID oraz protokół szyfrujący oraz klucz a użytkownik będzie automatycznie przełączany? jak wygląda taka konfiguracja AP jeśli chodzi o DNS, DHCP itp? Czy konfiguracja routera różni się w takim przypadku od standardowej? chciałbym aby użytkownicy mieli dostęp do sieci tylko Ci których adres MAC znajduje się na liście, i teraz pytanie gdzie wpisuję na liste adresy MAC, na routerze czy na Access Pointach?
Na wstępie zaznaczę, że jestem laikiem jak chodzi o sieci WLAN, ale co nieco 'literatura' internetowa pozwoliła odnaleźć się mi w temacie. Jednakże porada ekspertów jest nieunikniona. Otóż muszę skonfigurować urządzenia przedstawione na schemacie w taki sposób by zapewniały roaming. Jak zapewnić roaming takiej sieci? urządzenia AP wspiera protokół IAPP, czy wystarczy tylko ustawić ten sam SSID oraz protokół szyfrujący oraz klucz a użytkownik będzie automatycznie przełączany? jak wygląda taka konfiguracja AP jeśli chodzi o DNS, DHCP itp? Czy konfiguracja routera różni się w takim przypadku od standardowej? chciałbym aby użytkownicy mieli dostęp do sieci tylko Ci których adres MAC znajduje się na liście, i teraz pytanie gdzie wpisuję na liste adresy MAC, na routerze czy na Access Pointach?
- Jo_gurt
- Guru bezprzewodowy
Re: Konfiguracja AP i routera. Roaming.
Odpowiedź jest prosta - nie da się. IAPP to był tylko pomysł, który się nie przyjął. A w roamingu bierze udział i AP i klient. O ile roaming w warstwie trzeciej jest stosunkowo prosty do zrobienia, o tyle warstwa druga musi się przebudować.nikifor pisze:Jak zapewnić roaming takiej sieci?
Większość klientów nawet bez IAPP przełączy się poprawnie między AP, ale nie jest to całkowicie niezauważalne.
Są oczywiście działające rozwiązania roamingowe WiFi, ale ich architektura wygląda troszkę inaczej (w przybliżeniu to jest bardziej jeden AP z rozproszoną siecią przekaźników niż sieć AP), ale też kosztują swoje (Bluesocket, Proxim, Cisco, Proxim).
AP nie ma nic wspólnego z warstwą wyżej niż druga, więc to wszystko nie ma znaczenia w tym kontekście.nikifor pisze:jak wygląda taka konfiguracja AP jeśli chodzi o DNS, DHCP itp?
-
No faktycznie, nie doczytałem tego że IAPP w 2006 roku została nawet wycofany..
W takim bądź razie jak zmodyfikować tą sieć by działała przynajmniej poprawnie ? Można liczyć na to że przełączanie klientów będzie następować dzięki ustawieniom tego samego SSID i szyfrowania?
Byłbym wdzięczny jakbyś przybliżył mi temat jednego AP i rozproszonej sieci przekaźników. Do czego sprowadza się taka topologia? jak to skonfigurować?
W takim bądź razie jak zmodyfikować tą sieć by działała przynajmniej poprawnie ? Można liczyć na to że przełączanie klientów będzie następować dzięki ustawieniom tego samego SSID i szyfrowania?
Byłbym wdzięczny jakbyś przybliżył mi temat jednego AP i rozproszonej sieci przekaźników. Do czego sprowadza się taka topologia? jak to skonfigurować?
- Jo_gurt
- Guru bezprzewodowy
Liczyć możnanikifor pisze:Można liczyć na to że przełączanie klientów będzie następować dzięki ustawieniom tego samego SSID i szyfrowania?

Fizycznie kupujesz mocno "głupie" AP i łączysz je z kontrolerem. Kontroler zarządza siecią takich urządzeń. Przykłady Cisco:nikifor pisze:Do czego sprowadza się taka topologia?
- kontroler: http://www.senetic.pl/cisco/cisco_wirel ... 00_series/
- APki (Controler-Based): http://www.senetic.pl/cisco/cisco_wirel ... ngle_band/
-
No tak, jak kiedyś wygram w totka to sobie zrobię taką siec że nikt mi nie podskoczy ; ) ale póki co poszukam urządzeń takich które przynajmniej w zadowalający sposób będą przełączać użytkowników.
Podsumowując: szkielet mojej niedoskonałej sieci będzie działać, choć problemy z rooamingiem zdarzyć się mogą.
W takim razie mam następujące pytanie odnośnie tych adresów MAC, Listę tworzę na routerze czy na każdym z AP? Co jeszcze muszę uwzględnić w konfiguracji tych AP? konfiguracja ogranicza się tylko do ustawienia wymienionych w poprzednim poście tj. ustawień SSID i szyfrowania? sieć działa w paśmie 2,4 GHz toteż kanały mogą być ustawione na 1,6,11?
Podsumowując: szkielet mojej niedoskonałej sieci będzie działać, choć problemy z rooamingiem zdarzyć się mogą.
W takim razie mam następujące pytanie odnośnie tych adresów MAC, Listę tworzę na routerze czy na każdym z AP? Co jeszcze muszę uwzględnić w konfiguracji tych AP? konfiguracja ogranicza się tylko do ustawienia wymienionych w poprzednim poście tj. ustawień SSID i szyfrowania? sieć działa w paśmie 2,4 GHz toteż kanały mogą być ustawione na 1,6,11?
- Jo_gurt
- Guru bezprzewodowy
Jeśli masz zamiar w ten sposób kontrolować dostęp do sieci, a nie internetu, to na każdym AP. Mając oczywiście świadomość, że zabezpieczenie przez filtr MAC to żadne zabezpieczenie.nikifor pisze:W takim razie mam następujące pytanie odnośnie tych adresów MAC, Listę tworzę na routerze czy na każdym z AP?
Zasadniczo tak.nikifor pisze:konfiguracja ogranicza się tylko do ustawienia wymienionych w poprzednim poście tj. ustawień SSID i szyfrowania?
Mogą.nikifor pisze: sieć działa w paśmie 2,4 GHz toteż kanały mogą być ustawione na 1,6,11?
-
Ogólnie to muszę podziękować za zainteresowanie tematem, który ma dla mnie wielkie znacznie.
Rozumiem, że kontrola dostępu po MAC oznacza tyle co brak kontroli, ale czy wykorzystanie szyfrowania WPA2 nie wystarczy?
Ogólnie rzecz biorąc urządzenia widoczne na schemacie mają za pomocą AP-ów dostarczać dane do serwerowej bazy danych (serwer wpięty w switch), a oprócz tego mają mieć dostęp do internetu.
Jak w takim układzie więc zapewnić bezpieczeństwo? Czy konieczne jest użycie serwera RADIUS (wolałbym tego uniknął)? Zaznaczyć chcę, że sieć nie ma charakteru hot spot a liczba obsługiwanych urządzeń to około 15 terminali i około 7 komputerów przenośnych.
Jak z zapewnić poprawne działanie takie sieci? na co zwrócić uwagę?
Rozumiem, że kontrola dostępu po MAC oznacza tyle co brak kontroli, ale czy wykorzystanie szyfrowania WPA2 nie wystarczy?
Ogólnie rzecz biorąc urządzenia widoczne na schemacie mają za pomocą AP-ów dostarczać dane do serwerowej bazy danych (serwer wpięty w switch), a oprócz tego mają mieć dostęp do internetu.
Jak w takim układzie więc zapewnić bezpieczeństwo? Czy konieczne jest użycie serwera RADIUS (wolałbym tego uniknął)? Zaznaczyć chcę, że sieć nie ma charakteru hot spot a liczba obsługiwanych urządzeń to około 15 terminali i około 7 komputerów przenośnych.
Jak z zapewnić poprawne działanie takie sieci? na co zwrócić uwagę?
- Jo_gurt
- Guru bezprzewodowy
Wystarczy. Bez filtru MAC, który ci tylko dorobi pracy.nikifor pisze:ale czy wykorzystanie szyfrowania WPA2 nie wystarczy?
Ile AP masz zamiar użyć? Jak bardzo zasobożerna (sieciowo) jest aplikacja? Osobiście bym nie przekraczał 4-5 urządzeń/AP.nikifor pisze:Jak z zapewnić poprawne działanie takie sieci? na co zwrócić uwagę?
-
AP maksymalnie będzie 3, nie więcej. Na obszarze budynków będzie miało miejsce skanowanie towarów spoczywających na półkach nmagazynu i przesyłanie danych o nich do bazy danych, korzystać z sieci maksymalnie będzie tych 15 terminali typu MotorolaMC2180, 15 oczywiście jest w planie (kwestia finansowa), na chwilę obecna to 7. To samo się tyczy laptopów których maksymalną liczbę przewiduję 7, chociaż większość czasu będzie w użyciu 1 lub 2.
Firma zażądała ode mnie sumy za projekt i wykonanie, której nie jestem w stanie im zapłacić, dlatego sam podjąłem się tego zadania
Firma zażądała ode mnie sumy za projekt i wykonanie, której nie jestem w stanie im zapłacić, dlatego sam podjąłem się tego zadania

-
a co jeśli chciałbym je połączyć WDS-em?
Ostatnio zmieniony 2013-01-21, 14:17 przez nikifor, łącznie zmieniany 1 raz.
- Jo_gurt
- Guru bezprzewodowy
Zabijesz wydajność.nikifor pisze:a co jeśli chciałbym je połączyć WDS-em?
-
- *Mistrz bezprzewodowy*
Tracisz przepustowosc i najprawdopodobniej mozesz tylko zabezpieczyc sie przy pomocy WEP.nikifor pisze:a co jeśli chciałbym je połączyć WDS-e
Ostatnio zmieniony 2013-01-17, 22:59 przez key, łącznie zmieniany 1 raz.
Nie pomagam na PW.
-
Ok rozumiem, dzięki za odpowiedzi.
-
Jeszcze proszę o jedno pytanie w sprawie WDS.
Jak należy skonfigurować takie zestawienie punktów dostępowych:
router------AP1))))((((AP2 , co należy ustawić w konfiguracji AP1 i AP2 tak by również można było łączyć się bezprzewodowo z AP1 ? urządzenia te oferują opcję mostu WDS i właśnie za pomocą WDS chciałbym to zrobić.
Jak należy skonfigurować takie zestawienie punktów dostępowych:
router------AP1))))((((AP2 , co należy ustawić w konfiguracji AP1 i AP2 tak by również można było łączyć się bezprzewodowo z AP1 ? urządzenia te oferują opcję mostu WDS i właśnie za pomocą WDS chciałbym to zrobić.
- Jo_gurt
- Guru bezprzewodowy
Lepiej AP1 zwykły AP, AP2 jako AP-Client.
Oczywiście wtedy nie możesz się połączyć radiowo z AP2.
Oczywiście wtedy nie możesz się połączyć radiowo z AP2.