Minimalizowanie pingów na Play Online
Moderator: Moderatorzy
-
- Początkujący użytkownik forum
Minimalizowanie pingów na Play Online
Hej wszystkim, lubię grać w gry online, szczególnie w Battlefield Heroes, parę miesięcy po podpisaniu umowy z Play internet działał bardzo dobrze na całej prędkości(2Mb/s pobierania i zdawałoby się 1Mb/s wysyłania), ping był jedynie drobnym problemem gdyż wynosił zazwyczaj 120-140 ms ale w miarę dało się grać. Teraz od jakiegoś czasu sytuacja jednak się zmieniła: zainstalowałem "Leatrix Latency Fix" w celu poprawienia pingów i zamiast zwyczajowych 120-140 zrobiło się około 80 lecz zauważyłem że internet co jakiś czas lubi się rozłączyć choć nie gubi zasięgu, prędkość drastycznie zmalała z 2Mb na ok. 1 niepełny i bardzo skaczącym uploadem, od 0,04 do 0,30Mb/s, jest to bardzo wkurzające więc chciałem zapytać was, ekspertów czy da się jakoś poprawić stabilność połączenia. Moi sąsiedzi mają internet w Plusie i o dziwo łapie u nich HSPA+, poberanie to granica do 400Kb/s z pingiem ok. 40ms więc chyba całkiem nieźle jak na małej wiosce na której nie ma dostępu do internetu po kablu(Stanisławów, woj. mazowieckie, pow. przysuski), do swojego modemu ZTE MF631 mam podczepioną antenę której nazwę już niestety zdążyłem zapomnieć a papierów ni widu ni słychu(kosztowała ok. 400zł więc chyba nie najgorsza, jestem tylko pewien że łapie 4G oraz 3G, jest w kształcie anteny satelitarnej), jest ona ustawiona na miejscowość Nowe Miasto w której znajduje się nadajnik(ok. 10-12km ode mnie na północ), nie jestem oczywiście pewien czy łapie 4G ale 3G na pewno bo zasięg wynosił zapewne ok. 80dB, zapewne ponieważ teraz nie mam jak tego sprawdzić gdyż kupiłem router Edimax 3G 6200-N i gdy próbowałem podłączyć modem do kompa to po prostu był widoczny jako pusty dysk, nic się nie da zrobić ale na routerze działa normalnie. Chciałem więc zapytać czy oraz jak dałoby radę wyciągnąć hspa+ w mojej miejscowości lub poprzestawiać coś w routerze/modemie(przynajmniej żeby komputer zaczął go poprawnie odczytywać)/komputerze aby mieć stabilniejsze połączenie? Gdyby ktoś miał jakiś pomysł to proszę o odpowiedź, z góry dzięki 

-
- Stały użytkownik forum
Re: Minimalizowanie pingów na Play Online
Jeżeli chodzi o dobre pingi, to czy kolega szukał jakiegoś małego dostawcy internetu po 2.4 GHz w swojej okolicy?
Myślę, że za jakiś czas masz szansę na LTE w Cyfrowym Polsacie lub Plusie w Nowym Mieście jest pozwolenie na budowę LTE 1800 MHz, oczywiście nie ma 100% na to że w tej lokalizacji powstanie ten nadajnik.
Ja testowałem u siebie LTE CP z około 8 km na zestawie anten i pingi miałem 25-35 ms.
Czytałem na forum że z 12-13 km też jest możliwość odbierać LTE, co do pingów z tej odległości to nie wiem.
Myślę, że za jakiś czas masz szansę na LTE w Cyfrowym Polsacie lub Plusie w Nowym Mieście jest pozwolenie na budowę LTE 1800 MHz, oczywiście nie ma 100% na to że w tej lokalizacji powstanie ten nadajnik.
Ja testowałem u siebie LTE CP z około 8 km na zestawie anten i pingi miałem 25-35 ms.
Czytałem na forum że z 12-13 km też jest możliwość odbierać LTE, co do pingów z tej odległości to nie wiem.
Rafał
-
- Początkujący użytkownik forum
Re: Minimalizowanie pingów na Play Online
Huh, jedyny internet jaki działał mi w miarę dobrze to był Orange Freedom CDMA, co prawda tylko 1Mb/s ale działał bardzo stabilnie, odstraszył mnie limit 3GB na miesiąc za 49zł, teraz wyszłoby że Plus jest bardzo opłacalny ale niestety umowa z Play dalej obowiązuje i nie za bardzo widzi mi się przesiadywać szczególnie że pod koniec umowy pewnie dadzą jakiś prezencik żeby przedłużyć umowę. Nie wiesz nic czy Play nie zamierza budować jakichś BTS'ów niedaleko mnie? Ja po prostu nie wiem jak mam tego szukać, LTE to dla mnie kosmos, żeby przynajmniej to Hspa+ dałoby radę kiedyś wyciągnąć to byłoby wspanialne 
Co się okazało mój kolega testuje właśnie internet z Plusa i o dziwo w tej "dziurze" łapie mu Hspa+ bez anteny, normalnie szok, w miejscu gdzie jest mało zasięgu gsm łapie ten

Co się okazało mój kolega testuje właśnie internet z Plusa i o dziwo w tej "dziurze" łapie mu Hspa+ bez anteny, normalnie szok, w miejscu gdzie jest mało zasięgu gsm łapie ten