Antena ATK 16/2 GHz UMTS
Moderator: Moderatorzy
-
- Początkujący użytkownik forum
Antena ATK 16/2 GHz UMTS
Jestem początkującym posiadaczem internetu z Plus GSM HSPA+ taryfa częsta. Ze względu na słaby zasięg osiaągany przez reuter ZTE MF60 wewnątrz mojego domu dla pasma 3G (na parapecie okna 1 kreska lub w ekstremalnych miejscach w porywach do 3 kresek) postanowiłem zakupić antenę zewnętrzną. W sklepie specjalizującym się w sprzedaży wszelkiego rodzaju anten zaproponowano mi antenę kierunkową ATK 16/2 GHz UMTS pracującą w paśmie 1900 - 2100 MHz. Po zamontowaniu i odpowiednim ukierunkowaniu (bts w odległości w linii prostej ok. 8-10 km, widoczny przy dobrych warunkach atmosferycznych) osiągnąłem zasięg w postaci 5 kresek (full) pracujących w paśmie 3G lecz często przeskakującym na HSDPA. Mimo tego stwierdzam, że intenet pracuje bardzo niestabilnie i nierówno w zależności od pory dnia mogę osiągnąć prędkości : max. 7 Mb/s, a min. 0,1 Mb/s, dodam, że w aplikacji wymuszam wybór pasma 3G. W tym momencie (kilka minut po godz.9) mam : http://www.speedtest.pl/test/56245304. Być może powinienem zakupić antenę kierunkową, która obsługuje również pasmo 850 - 900 MHz aby bardziej ustabilizować sygnał ? 

max120
- Andrzejz78
- Guru bezprzewodowy
Re: Antena ATK 16/2 GHz UMTS
Jeśli przeskakuje z UMTS na HSDPA to normalemax120 pisze:lecz często przeskakującym na HSDPA
No bo tak to jest z internetem mobilnym, parametry zależą od obciążenia nadajnika aczkolwiek wyniki masz dobremax120 pisze:stwierdzam, że intenet pracuje bardzo niestabilnie i nierówno w zależności od pory
Po co skoro korzystasz z innego pasma a poza tym wydaje mi się że on nie obsługuję pasma W900max120 pisze:która obsługuje również pasmo 850 - 900 MHz
Przecież napisałeś że masz full zakresmax120 pisze:aby bardziej ustabilizować sygnał
-
- Guru bezprzewodowy
Z jakiego BTS-a korzystasz? W twojej okolicy AERO2 ma kilka nadajników, potwierdzone to Gomunice i Radomsko. Pozwolenia : Rogowiec i Stobiecko Szlacheckie. Twój modem ZTE MF60 obsługuje pasmo UMTS900 więc przy pomocy anteny kierunkowej mógłbyś korzystać z tych BTS-ów. Trudno powiedzieć jak będzie z prędkością i stabilnością połączeń, zależy od obciążenia nadajników.
-
- Początkujący użytkownik forum
Korzystam z BTS-a położonego przy drodze DK-1, jego umiejscowienie można przypisać zarówno do Radomska jak i Stobiecka Szlacheckiego. Dodam, że stoją tam dwa słupy duży i mały, ja antenę mam skierowaną na ten duży gdyż ma czerwoną sygnalizację świetlną i z racji wysokości w warunkach dobrej widoczności jest widoczny z mojego domu. Mały choć jest oddalony od dużego o ok. 200 m jest niewidoczny.matek451 pisze:Z jakiego BTS-a korzystasz? W twojej okolicy AERO2 ma kilka nadajników, potwierdzone to Gomunice i Radomsko. Pozwolenia : Rogowiec i Stobiecko Szlacheckie. Twój modem ZTE MF60 obsługuje pasmo UMTS900 więc przy pomocy anteny kierunkowej mógłbyś korzystać z tych BTS-ów. Trudno powiedzieć jak będzie z prędkością i stabilnością połączeń, zależy od obciążenia nadajników.
max120