Witam,
Jako, że nie jestem specjalistą tematu sieci bezprzewodowych mam do Was pytanie.
Od kilku tygodniu notorycznie mimo połączenia z Routerem mój Internet chwilę działa a chwilę nie.
- Wykluczyłem problem po stronie dostawcy,
- Reset routera pomaga na chwilę ale problem powraca,
Znalazłem kilka informacji na temat kanałów na których urządzenia się wzajemnie zakłócają i próbowałem je zmieniać jednak z niewielkim skutkiem.
Po zainstalowaniu inSSIDer zauważyłem że w zasięgu mojego komputera znajduje się momentami 26 sieci:
Czy w takiej sytuacji jest skuteczne rozwiązanie żeby pozbyć się nakładania sygnałów?
Router: BELIN f5d7234-4 v3
Odległość komputery router to 2 do 4 metrów bez przeszkód
Otoczenie: Osiedle wieżowców
Dodam zrzut ekranu żeby pokazać jak sygnały się tu nachodzą.
Problem z dużą ilością nakładających się sieci
Moderator: Moderatorzy
-
- Początkujący użytkownik forum
-
- *Mistrz bezprzewodowy*
Re: Problem z dużą ilością nakładających się sieci
Przesiadka na 5 GHz - na 2.4 GHz masz 3 nie zaklocajace sie pasma. W.g. tego co pokazales wyzej, nie jest tragicznie, jest miejsce na kanale 1.GRZESlEK pisze:Czy w takiej sytuacji jest skuteczne rozwiązanie żeby pozbyć się nakładania sygnałów?
Nie podoba mi sie natomiast to co sie dzieja na kanalach 4..12 - wyglada na dwie stacje ktore IMHO przekraczaja dopuszczalne limity - n.p. czyms takim ( http://allegro.pl/najmocniejsza-karta-u ... 12974.html ). Ja bym sie zastanowil czy nie poinformowac UKE.
Nie pomagam na PW.
-
- Początkujący użytkownik forum
Rozumiem, że przesiadka na 5 GHz wiąże się ze zmianą routera? czy macie jakieś sugestie co do modelu? - jak żeby już nie powtarzać później tematu i nie zaśmiecać forum?
Przetestuję jeszcze kanał 1- jeśli nie pomoże to odpowiedź już mam
Dziękuję za informacje.
Przetestuję jeszcze kanał 1- jeśli nie pomoże to odpowiedź już mam

Dziękuję za informacje.
-
- *Mistrz bezprzewodowy*
Tak. Evtl. tez reszty kart WiFiGRZESlEK pisze:Rozumiem, że przesiadka na 5 GHz wiąże się ze zmianą routera?
Budzet? Widziales: http://www.bez-kabli.pl/search.php ?GRZESlEK pisze:czy macie jakieś sugestie co do modelu?
Nie pomagam na PW.