Jak skonfigurować router TP-Link TL-WR543G?
Moderator: Moderatorzy
-
- Początkujący użytkownik forum
Jak skonfigurować router TP-Link TL-WR543G?
Cześć, zakupiłem to cudo i dzisiaj dostałem, chciałbym prosić o pomoc w konfiguracji. Jak go podłączyć, żeby działał bez kabla (RJ-45)? Co zrobić, żeby działał w trybie AP-Client (odbiera i rozsyła mi go np. na dom)?
- Jo_gurt
- Guru bezprzewodowy
Re: Jak skonfigurować router TP-Link TL-WR543G?
Nie da się.RouterowyNowy pisze:Co zrobić, żeby działał w trybie AP-Client (odbiera i rozsyła mi go np. na dom)?
-
Dużo mi to dało do myślenia -.-
Może napisałbyś co zrobić, żeby tak działało? Bo tam pisze, że działa w trybie WISP (AP Client) jest nawet w Operation mode do ustawienia taki tryb...
Może napisałbyś co zrobić, żeby tak działało? Bo tam pisze, że działa w trybie WISP (AP Client) jest nawet w Operation mode do ustawienia taki tryb...
-
- *Mistrz bezprzewodowy*
Kupic AP + Router. Albo G.Duo. W zaleznosci gdzie jest nadajnik.RouterowyNowy pisze:Może napisałbyś co zrobić, żeby tak działało?
Nie pomagam na PW.
-
Czyli to był kijowy zakup? Dałem 45zł za niego, możesz objaśnić na jakich to zasadach by działało?
-
- *Mistrz bezprzewodowy*
Niekoniecznie. Router juz masz, teraz tylko potrzebny jest jeszcze AP. JEdnym laczysz sie z ISP, drugim rozsylasz po domu.RouterowyNowy pisze:Czyli to był kijowy zakup?
Nie pomagam na PW.
-
Mam tam takie coś:
AP Client Router: WISP Client Router
AP Router: Wireless Broadband Router
Gdy wybiorę AP Router to będzie AP? Bo mam jakiś adapter, kartę PCI (sieciową oczywiście) więc sposobów łączenia się mam sporo
Gdy wybiorę AP Router to będzie AP? Bo mam jakiś adapter, kartę PCI (sieciową oczywiście) więc sposobów łączenia się mam sporo

- wojteks
- *** Administrator ***
Tak, ale internet do niego wtedy musi kablem ethernet przychodzić.RouterowyNowy pisze:AP Router to będzie AP?
Natomiast w trybie AP Client router internet przychodzi z WiFi i wychodzi kablem.
Nie pomagam na PW!
-
Dobra, a może ktoś mi narysować schemat w paincie jakby wyglądało takie połączenie tego Routera z jakimś AP?
- wojteks
- *** Administrator ***
Kablem LAN, co tu rysować.RouterowyNowy pisze:takie połączenie tego Routera z jakimś AP?
Nie pomagam na PW!
-
Rozumiem, że ze skrętką RJ-45? Tak?
-
- *Mistrz bezprzewodowy*

Tak. Poslac ci jeszcze instrukcje jak ubierac skarpety?
Nie pomagam na PW.
-
Dobra, a jako żeby nie robić nowego tematu i spamować, to jaki AP polecacie? Najlepiej, żeby był w miarę tani i cóż... Dobry 

-
- Stały użytkownik forum
Parę lat temu był dobry tp-link tl-wa500g nie wiem jak jest teraz ale jest dość tani (nie wiem jak teraz ale kupowałem go za 70zł z przesyłką na alledrogo teraz cos patrze ceny 30+przesylka) i go ustawić jako Client a tego twojego jako AP Router i połączyć je kablem .
-
liske1, jeżeli dobrze rozumiem to będzie działać w taki sposób:
Ja i mój komputer -ŁĄCZY SIĘ KABLEM Z TYM MOIM AKTUALNYM ROUTEREM- Mój router ściąga moją sieć WiFi (tą z której teraz korzystam) -TEN ROUTER KTÓRY MAM AKTUALNIE JEST POŁĄCZONY KABLEM Z TYM AP CO BĘDĘ GO MIAŁ I ON ROZSYŁA DALEJ- Tak? Bo nie chcę mieć żadnych niejasności
Ja i mój komputer -ŁĄCZY SIĘ KABLEM Z TYM MOIM AKTUALNYM ROUTEREM- Mój router ściąga moją sieć WiFi (tą z której teraz korzystam) -TEN ROUTER KTÓRY MAM AKTUALNIE JEST POŁĄCZONY KABLEM Z TYM AP CO BĘDĘ GO MIAŁ I ON ROZSYŁA DALEJ- Tak? Bo nie chcę mieć żadnych niejasności

-
- Stały użytkownik forum
Ja myślałem o takim czymś:
Masz router, który już wysyła wifi, Access Point (ten tp-link) podłączasz w trybie Client i łączysz z twoim routerem a komputer obojętnie do którego połączysz bo to ustawisz tak jak ci jest najlepiej ;D Będzie wtedy poszerzone bezprzewodowo (taki mały reapterek)
Mini schemacik:
aktualny router -(bezprzewodowo)-> AP -(przewodowo)-> router2 w trybie AP
a obojętnie gdzie podłączysz komputery czy do router czy do router2 jak ustawisz dobrze to i tak i tak będziesz działał w zakresie jednej sieci lokalnej
nie wiem czy o to ci chodziło, ale ja zrozumiałem to właśnie tak
Masz router, który już wysyła wifi, Access Point (ten tp-link) podłączasz w trybie Client i łączysz z twoim routerem a komputer obojętnie do którego połączysz bo to ustawisz tak jak ci jest najlepiej ;D Będzie wtedy poszerzone bezprzewodowo (taki mały reapterek)
Mini schemacik:
aktualny router -(bezprzewodowo)-> AP -(przewodowo)-> router2 w trybie AP
a obojętnie gdzie podłączysz komputery czy do router czy do router2 jak ustawisz dobrze to i tak i tak będziesz działał w zakresie jednej sieci lokalnej

-
Więc rozumiem, że muszę kupić 2 routery jeszcze? Bo skoro mam aktualny router i Ty piszesz AP i Router 2 w trybie AP to 2 routery
Ja myślałem, że to będzie działać tak:
Aktualny router (client) połączony kablem z komputerem odbierający sieć WiFi --> Router podłączony do tego AP i ten AP rozsyła sieć WiFi bezprzewodowo.
"nie wiem czy o to ci chodziło, ale ja zrozumiałem to właśnie tak"
Chodzi mi o coś takiego bezpośrednio:
Chcę odbierać sieć WiFi aktualnym routerem i rozsyłać bezprzewodową sieć przyszłym AP.

Ja myślałem, że to będzie działać tak:
Aktualny router (client) połączony kablem z komputerem odbierający sieć WiFi --> Router podłączony do tego AP i ten AP rozsyła sieć WiFi bezprzewodowo.
"nie wiem czy o to ci chodziło, ale ja zrozumiałem to właśnie tak"
Chodzi mi o coś takiego bezpośrednio:
Chcę odbierać sieć WiFi aktualnym routerem i rozsyłać bezprzewodową sieć przyszłym AP.
-
- Stały użytkownik forum
Nie potrzebujesz 2 routerów
Podłączasz AP (tylko musisz uważać aby miał więcej miejsc na kabli niżeli 2 (więc tl-wa500g odpada musisz mieć np. Edimax EW-7228APn )
i robisz tak
Komputer -(przewodowo)-> AP
Router - (przewodowo) -> AP
AP <-(bezprzewodowo) - Sieć WiFi
i Wtedy AP odbiera bezprzewodowo sieć WiFi (tryb Client) , a router rozsyła go dalej.
[hide]Routerem nie odbierzesz bezprzewodowo sieci Wifi zrobisz to tylko AP[/hide]
Tym routerem także odbierzesz sieć WiFi bezprzewodowo (niedoczytałem) dziękuję za poprawkę
. Mimo to radzę zrobić to tak jak napisałem powyżej ;-)
Podłączasz AP (tylko musisz uważać aby miał więcej miejsc na kabli niżeli 2 (więc tl-wa500g odpada musisz mieć np. Edimax EW-7228APn )
i robisz tak
i Wtedy AP odbiera bezprzewodowo sieć WiFi (tryb Client) , a router rozsyła go dalej.
[hide]Routerem nie odbierzesz bezprzewodowo sieci Wifi zrobisz to tylko AP[/hide]
Tym routerem także odbierzesz sieć WiFi bezprzewodowo (niedoczytałem) dziękuję za poprawkę

Ostatnio zmieniony 2013-05-08, 11:41 przez liske1, łącznie zmieniany 4 razy.
- wojteks
- *** Administrator ***
WR-543G ma tryb AP Client-router (wiele innych routerów też ma taki tryb, często zwany też WISP) więc spokojnie da się tak zrobić.liske1 pisze:Routerem nie odbierzesz bezprzewodowo sieci Wifi zrobisz to tylko AP
Nie pomagam na PW!
-
Mam takie tryby w moim aktualnym routerze z opcją WISP (odbieram sieć WiFi bezprzewodowo, internet radiowy):liske1 pisze:Nie potrzebujesz 2 routerów
i robisz tak
Więc nadal muszę zrobić tak jak napisałeś?
- wojteks
- *** Administrator ***
Skoro juz masz router to kolejny Ci nie potrzebny, zwykły AP wystarczy albo w ostateczności router skonfigurowany jako AP (nie router).RouterowyNowy pisze:odbieram sieć WiFi bezprzewodowo, internet radiowy
Nie pomagam na PW!