PVK-001 - Zwiększenie zasięgu

Pozostałe kwestie techniczne (sprzętowe i programowe) dotyczące internetu radiowego - np. konfiguracja firewalli, antywirusów, przeglądarek internetowych.

Moderator: Moderatorzy

ODPOWIEDZ
peciteuk
Początkujący użytkownik forum

PVK-001 - Zwiększenie zasięgu

Post autor: peciteuk »

Witam.
Chciałbym się dowiedzieć w jaki sposób mógłbym zwiększyć zasięg danego sprzętu:
KLIK
1. Z racji tego, że anteny są montowane zarówno na nadajniku jak i odbiorniku, czy by zwiększyć zasięg muszę dokupić anteny zarówno do nadajnika i odbiornika, czy wystarczy tylko do jednego urządzenia?
2. Standardowe anteny są dosyć słabe, ale zarówno nadajnik jak i odbiornik mają inne wyjście niż inne anteny wifi, w związku z czym prawdopodobnie będę musiał zakupić przejściówki. Pytanie, czy zakup przejściówek będzie wiązał się z dodatkową stratą sygnału?

W tym konkretnym temacie jestem dosyć zielony i będę bardzo wdzięczny za jakiekolwiek wskazówki mające na celu poprawę sygnału ww sprzętu.

Pozdrawiam
Awatar użytkownika
wojteks
*** Administrator ***

Re: PVK-001 - Zwiększenie zasięgu

Post autor: wojteks »

peciteuk pisze:w jaki sposób mógłbym zwiększyć zasięg danego sprzętu:
Jak to włączysz to sąsiedzi Cię przeklną bo im zabijesz WiFi 2,4GHz.
Nie pomagam na PW!
key
*Mistrz bezprzewodowy*

Post autor: key »

peciteuk pisze: Pytanie, czy zakup przejściówek będzie wiązał się z dodatkową stratą sygnału?
Tak.
peciteuk pisze:czy by zwiększyć zasięg muszę dokupić anteny zarówno do nadajnika i odbiornika, czy wystarczy tylko do jednego urządzenia?
Do odbiornika i nadajnika. Kup najmocniejsze panele jakie tylko znajdziesz na rynku.
peciteuk pisze:będę bardzo wdzięczny za jakiekolwiek wskazówki mające na celu poprawę sygnału ww sprzętu
Walnij w ten szmelc 5 kg. mlotkiem z calej sily. Jesli nie, to kup przynajmniej anteny 27 dBi - ograniczysz ilosc ludzi ktorych bedziesz denerwowal tym badziewiem.
Nie pomagam na PW.
peciteuk

Miło.

Nie sądziłem, że trzeba o tym wspominać, a jednak: nie zamierzam użytkować tego w domu. I szczerze wątpię by przy moim sposobie korzystania ktokolwiek na tym ucierpiał.

key pisze:Walnij w ten szmelc 5 kg. mlotkiem z calej sily
Niestety nie posiadam narzędzia o takiej wadze. Na razie jeszcze nie odczuwam potrzeby zakupi, ale na pewno wezmę Twoją sugestie pod uwagę. Dziękuję!

Wracając do tematu: w jaki sposób zwiększyć siłę sygnału tego urządzenia?
key
*Mistrz bezprzewodowy*

peciteuk pisze:w jaki sposób zwiększyć siłę sygnału tego urządzenia?
Zacznij od zakupu okularow. Potem przeczytaj jeszcze raz to co napisalem w poprzednim poscie:
key pisze:Kup najmocniejsze panele jakie tylko znajdziesz na rynku.
Jedyny sensowny sposob.
Nie pomagam na PW.
peciteuk

ooo :) akurat okulary już mam. Ale może faktycznie ciut słabe. Ponownie: dziękuję!

W kwestii panel: niestety tylko z jednej strony mogę umocować tego rodzaju sprzęt. Chodzi o rozmiar, który jest zdecydowanie za duży. A tak jak sam wspomniałeś, anteny muszą być dokupione zarówno do odbiornika jak i nadajnika. Faktycznie zapomniałem o tym wspomnieć w pierwszym poście. Także bardziej celuje w coś mniejszego gabarytowo.

btw jestem użytkownikiem wielu for, ale jeszcze nigdzie nie zostałem tak miło przyjęty :)

Pozdrawiam serdecznie
key
*Mistrz bezprzewodowy*

Znaczy panele nie mieszcza ci sie pod samolotem/quadrokoptem/helikoptem etc?

Jesli tak, to musisz dzialac z sektorowka na ziemi i dookolna na nosniku. Mocne panele wymagaja dobrego ustawienia.
Nie pomagam na PW.
peciteuk

Jak sam zauważyłeś w moim posiadaniu znajduje się samo badziewie/szmelc (nawet 5kg młotka nie mam!) więc co za tym idzie, nie stać mnie na takie luksusy :)

A mógłbym jeszcze prosić o jakieś przykłady (jakieś konkretne modele) jednego i drugiego? I co dokładnie masz na myśli pisząc "mocne ustawienie"?

Pozdrawiam
Awatar użytkownika
krystianb
Guru bezprzewodowy

Post autor: krystianb »

Napisz do czego to ma być, chyba że to tajemnica wojskowa.
Za prośbę pomocy na gg/pw gwarantuje czerwony prezent!
peciteuk

Jestem cywilem, więc mogę się podzielić informacją :)

Chodzi mi o możliwość przesyłania wideo w terenie zabudowanym na odległości +/- 200m. Dodatkowo, tak jak wyżej wspominałem: miejsce odbiornika jest stacjonarne więc w tym przypadku rozmiar ma stosunkowo małe znaczenie, miejsce nadajnika natomiast znajduję się przy ciele fizycznym (czyli w ciągłym ruchu) dlatego rozmiar tutaj gra jak najbardziej znaczenie.

Chciałbym się dodatkowo upewnić: czy w przypadku zastosowania anten o różnych poziomach sygnału, to sygnał ten kumuluje się/uśrednia się/spada do wartości słabszej anteny?

Pozdrawiam
key
*Mistrz bezprzewodowy*

peciteuk pisze:czyli w ciągłym ruchu
A konkretnie??? Wypluj wreszcie, bedziemy wiedziec czy w ogole ma sens cos kombinowac.....
peciteuk pisze:czy w przypadku zastosowania anten o różnych poziomach sygnału, to sygnał ten kumuluje się/uśrednia się/spada do wartości słabszej anteny?
Z grubsza dodaje. Ale musisz wziasc pod uwage, ze anteny maja rozny zysk w zaleznosci od tego, jak sa w zgledem siebie ustawione. Dlatego ciezko cokolwiek powiedziec bazujac na szczatkach informacji jakie nam dajesz.
Nie pomagam na PW.
peciteuk

1. Nadajnik
Osoba fizyczna z nadajnikiem (będąca w ruchu)
Położenie anteny zmienne
Gabaryty: możliwie jak najmniejsze

2. Odbiornik
Osoba fizyczna z odbiornikiem (będąca w spoczynku)
Położenie anteny stałe
Gabaryty: dowolne (bez zbędnej przesady)
key
*Mistrz bezprzewodowy*

peciteuk pisze:Osoba fizyczna z nadajnikiem (będąca w ruchu)
Jak krew z nosa...... :facepalm:
Chodzi wokol drzewa czy porusza sie po calym miescie?

Anteny maja charakterystyke - jak wyjdziesz poza obejmowany obszar, to z 1000 dBi anteny robi sie -80 dBi.....
Nie pomagam na PW.
Awatar użytkownika
wojteks
*** Administrator ***

peciteuk pisze:będąca w ruchu
Nie prościej dać jej coś w stylu GoPro i oglądać offline. Przynajmniej jakość będzie dobra.
Nie pomagam na PW!
peciteuk

key pisze:Chodzi wokol drzewa czy porusza sie po calym miescie?
key pisze:...przeczytaj jeszcze raz to co napisalem w poprzednim poscie...
peciteuk pisze: ...możliwość przesyłania wideo w terenie zabudowanym na odległości +/- 200m
Wydawać by się mogło, że powyższe wystarczy. Ale nauczony doświadczeniem:
1. Nie chodzi dookoła drzewa
2. Nie porusza się po całym mieście
3. Porusza się po terenie zabudowanym w promieniu do 200m w linii prostej od odbiornik
4. Istnieje możliwość zatrzymania się!

@wojteks
Nie prościej

A teraz mogę prosić o odpowiedź na moje pytanie? :)
Awatar użytkownika
wojteks
*** Administrator ***

peciteuk pisze:po terenie zabudowanym w promieniu do 200m w linii prostej od odbiornik
Czyli może wejść za budynek (zniknąć z pola widzenia)? Jeżeli tak to zapomnij o połączeniu w 2.4GHz. Oczywiście pomijam fakt że zmieniając anteny sprzęt nie spełni norm czyli nie można go używać.
Nie pomagam na PW!
Awatar użytkownika
krystianb
Guru bezprzewodowy

Post autor: krystianb »

wojteks pisze:Oczywiście pomijam fakt że zmieniając anteny sprzęt nie spełni norm czyli nie można go używać.
Na 99% odbiorczą można założyć jaką się chce - łączność jednokierunkowa. Można by nawet w torze odbiorczym wsadzić wzmacniacz, niestety szumu by pewnie wyszło więcej niż obrazu.
Za prośbę pomocy na gg/pw gwarantuje czerwony prezent!
key
*Mistrz bezprzewodowy*

peciteuk pisze:Wydawać by się mogło, że powyższe wystarczy.
Nie nie moglo. Jesli porusza sie w promieniu, to musisz "oswietlic" kolo, co jest duzo bardziej skomplikowane niz oswietlenie n.p. cwiartki kola.

Przyjmujac kolo, o promieniu 200m, zapomnij o legalnym rozwiazaniu twojego problemu. Nie wiem czy nie sensowniej bylo by puscic obraz przez internet - w jednostce mobilnej router UMTS/LTE + IP camera, robisz VLAN do kompa docelowego.
krystianb pisze:Można by nawet w torze odbiorczym wsadzić wzmacniacz, niestety szumu by pewnie wyszło więcej niż obrazu.
Wzmacniacze wstawia sie przed transmisja. Po transmisji niewiele daja, SNR pozostaje do kitu, wiec nie ma nowej informacji.
Nie pomagam na PW.
albenka

Post autor: albenka »

A czy nie prościej zmienić urządzenia na inne ? Nie bedzie trzeba czytać takich głupich odpowiedzi.
ODPOWIEDZ