Słaby zasięg internetu z anteną zewnętrzną

Informacje na temat podłączania i doboru anten GSM (GPRS, EDGE, UMTS, HSDPA i HSUPA), lokalizacji nadajników, zasięgów, wymuszania EDGE/3G, funkcjonowania sieci i awarii BTS-ów.

Moderator: Moderatorzy

ODPOWIEDZ
credtu
Początkujący użytkownik forum

Słaby zasięg internetu z anteną zewnętrzną

Post autor: credtu »

Witam dawno temu dzięki waszej dokładnej pomocy zakupiłem Antene Zewnętrzna Cybertech HSPA+/3G/UMTS/HSDPA 17dBi do modemu Huawei 3131 z internetem Play Online na karte. ( z rok temu)

http://www.cybertech.com.pl/p76,antena- ... fme-z.html

Do najbliższego nadajnika mam 6km, Kietrz, Okrzei GSM 900 UMTS 2100.

Zasięg był świetny chociaż antena nie była na dachu Poziom Sygnału wynosił 20% niekiedy nawet 80% :super: WCDMA Play, HSPA+ Play.
Jednak od miesiąca męczy mnie poziom zasięgu wynosi on 0% jednak mimo to mogę się połączyć z internetem jednak szybkość internetu jest strasznie słaba, rozłącza internet, zasięg właściwie wartości się zmieniają, mam na myśli z HSPA+ Play na WCDMA Play i w tej chwili internet po jakimś czasie rozłącza się, lub nie reaguje przez jakiś czas. :cry:

I tu moje pytanie jak mogę to zmienić?
Czy po prostu antena swoje przeżyła i należy ją zmienić, lecz w to wątpie nawet o tym nie chce myśleć? :facepalm:
Myślałem o wzmacniaczu jakimś taniutkim, czy coś to da?

Nie znam się po prostu proszę o pomoc.

Dziękuje!!!
Piotrek24
Specjalista bezprzewodowy-senior

Re: Słaby zasięg internetu z anteną zewnętrzną

Post autor: Piotrek24 »

Ostatnio też odbierałem internet z tego Node B z Kietrza na tej samej antenie tylko z dalszej odległości. Dziwi bo z Nowej Cerekwi masz naprawdę blisko. Spróbuj pobawić się ustawieniami anteny być może zmienili kąt nadawania (pierwszy raz jak robiłem testy to ustawiałem antenę praktycznie byle jak i łapał dobrze, ostatnio trzeba było naprawdę dobrze ustawić antenę żeby złapać cokolwiek no i zasięg też nie był porywający). Trzeba też powiedzieć że ten Node B jest dość obciążony. Korzystasz może z programu do łączenia Top Net info? Dobrze jakbyś zbadał po numerze CID czy faktycznie odbierasz ten Play z Kietrza czy przypadkiem to nie jest Node B Play z Ocic z Raciborza.
Ostatnio zmieniony 2013-05-15, 14:39 przez Piotrek24, łącznie zmieniany 2 razy.
Awatar użytkownika
Andrzejz78
Guru bezprzewodowy

Post autor: Andrzejz78 »

Zasięg był świetny chociaż antena nie była na dachu
Antena powinna być na zewnątrz jak najwyżej
credtu pisze:Poziom Sygnału wynosił 20% niekiedy nawet 80%
Nie powinno być takich dużych skoków

Sprawdź ustawienie anteny
Sprawdź kabel konektor i gniazdo pod kątem uszkodzeń mechanicznych i prawidłowości połączenia
credtu

Zasięg ogólnie był 20% lecz czasami w niektóre dni (zdarzało się) był wysoki nawet 80%.
Kabel sprawdziłem, jest lekko uszkodzony małe rozcięcie było i w jednym miejscu był zgnieciony.
Również sprawdziłem antene 3metry wyżej jednak bez zmian 0% sygnału.
jednak łączyło mnie z internetem. I za chwilke sprawdze programem Net Info(kiedyś sprawdzałem) korzystam z programu Play Online.

[ Dodano: 2013-05-15, 17:22 ]
W Net Info 0% też zasięgu, lecz łączy z internetem jedynie co pisze to MaxULS: 5KB/s Max DLS 22KB/s.
Jeszcze prosiłbym, gdzie się znajduje to okienko z dostępnymi możliwymi sieciami w tym programie?
Dziękuje
Awatar użytkownika
Andrzejz78
Guru bezprzewodowy

credtu pisze:Zasięg ogólnie był 20% lecz czasami w niektóre dni (zdarzało się) był wysoki nawet 80%
Normalnie to nie ma takich skoków sygnału
credtu pisze:jest lekko uszkodzony małe rozcięcie było i w jednym miejscu był zgnieciony
I może tu jest przyczyna
dexter18

Post autor: dexter18 »

Sprawdź konektor, często mi uszkadzał się przy złączeniu do anteny.
credtu

Kupiłem gotowy zestaw otworzyłem antene tam niewielka płytka do niej przylutowany bolec, konektor (pomiędzy płytką a obudową) poluzowana zakrętka między płytką obudową na tym samym złączniku, nawet docisnełem kabel do anteny ale mimo to 0% więc raczej konektor przy złączeniu anteny jest OK.
Awatar użytkownika
Andrzejz78
Guru bezprzewodowy

credtu pisze:konektor
Chodzi o konektor/wtyczkę przy modemie

Spróbuj poruszać przewodem tam gdzie jest uszkodzony
credtu pisze:niekiedy nawet 80%
Prawdopodobnie taki powinieneś mieć poziom sygnału przy 6km od BTSa i przy sprawnej antenie
Antenę kupiłeś nową?
Czy skaczący sygnał był od samego początku?
Konektor na pewno dedykowany do Twojego modemu?
Co się dzieje jak poruszasz konektorem ?

[ Dodano: 2013-05-16, 09:07 ]
credtu, przypomniałem sobie że miałem podobne skoki sygnału a do zaniku w E353 Okazało się że od ciągłego poruszania laptopem konektor rozwalił gniazdo antenowe W ostateczności musiałem w miejsce gniazda ant. wlutować przewód konektora
credtu

Antena rok temu była kupiona.

Różnie było czasami poziom sygnału był wysoki czasem niski ale na ogół jak niski to 20% kiedyś się zdarzyło że 0% sygnału, zmieniłem ustawienie anteny i przez kilka dni cieszyłem się poziomem sygnału 80% jednak pózniej wróciło do normy 20%.

Tak konektor zakupiłem do właśnie tego modemu.

Gdy poruszam konektorem przy modemie i przy antenie nic się nie dzieje nadal 0% poziomu sygnału.
Gdy poruszam kablem w miejscu uszkodzenia nic się nie dzieje nadal 0%.
Antene wyciągnełem na zewnątrz z 10-12metrów jednak mimo to 0%sygnału :zdziwko:
Kiedyś też miałem gniazdko na zewnętrzną antene w modemie wyłamane, dałem do serwisu, ale wtedy nic kompletnie nie odbierało jak wróciło było po staremu internet śmigał od tego czasu nie ruszam tego.
Dodam że mam 10m kabla podłączonego do anteny i przedłużenie 10m.
Podłączyłem te 10metrów z anteną to modemu i też 0% sygnału jednak prędkość dochodzi nawet do 4MB/s jednak 0% sygnału pisze.
Może coś mam z oprogramowaniem? że nie czyta sygnału
10metrów kabla podłączonego bezpośrednio do anteny ma tamte 2 uszkodzenia a ten przedłużacz jest czysty jak łza jak z opakowania nówka.

[ Dodano: 2013-05-16, 10:54 ]
Gdyb poruszam kablem w miejscu uszkodzenia łaczącego antena-konektor-modem też nic się nie dzieje 0% poziomu sygnału
Piotrek24

Zrób test internetu na samym modemie bez używania jakiejkolwiek anteny, nie odbierzesz może HSPA+ od Play, ale EDGE tak. Wtedy można będzie zobaczyć czy w ogóle modem odbiera cokolwiek. U nie w innym Huawei jak poszło gniazdo antenowe to modem nic nie odbierał nawet bez anteny (rozłączyło jego wewnętrzną antenę).
credtu

Piotrek24 pisze:Zrób test internetu na samym modemie bez używania jakiejkolwiek anteny, nie odbierzesz może HSPA+ od Play, ale EDGE tak. Wtedy można będzie zobaczyć czy w ogóle modem odbiera cokolwiek. U nie w innym Huawei jak poszło gniazdo antenowe to modem nic nie odbierał nawet bez anteny (rozłączyło jego wewnętrzną antenę).
Internet - Play Online na karte wyszukuje tylko sieć UMTS HSPA+ oraz 3G to internet na karte jak wkładam zwykłą karte Play, EDGE normalnie odbiera bez anteny, wyszukuje także EDGE innych operatorów, np. niedaleko mojej miejscowości jest T-mobile GSM odbiera świetnie.

Dziwi mnie troche co prawda drzewa już w liście obrosły, ale jak nie miały to i tak problem z zasięgiem był od dłuższego czasu.

Mieszkam w troche niezbyt przyjemnym miejscu, troche niżej położony dom. Teraz jak tak patrze, przestawiam centymetrami antene to myśle że jakby antena była na dachu to nikłe szanse ponieważ początkowo sygnał ma lekko ale po 100metrach rozciąga się kurtyna drzew obrosła w liście nic nie, jest w niej mała luka na którą mniej więcej antena zawsze była ustawiona i zasięg był :cry:. A dalej czysta droga dla sygnału.
Dodam jeszcze że sąsiad jak założył internet radiowy miał identyko problem z zasięgiem. Tyle że miał wyżej położony dom i maszt anteny miał bardzo wysoko.
A też w nocy, dzień nie polece w strone ogrodu i nie wyrżne ich wszystkich :cwaniak: bo na pewno by nikt ich braku nie zauważył. :nienie:

Ja raczej był nie wszedł na dach, po mam stromy :/ i sama blacha, ogólnie stary dach nawet jakbym się odwarzył :gwiazdki: to nie miałbym jak sprawdzić zasięg a latać góra dół zmieniając nieco kąt anteny odpada jeszcze z efektem :dobani: to ja dziękuje bardzo :papa: . Raczej zastanawiałbym się nad firmami z okolic Kietrza dającymi te usługi jakie to <font color="#FF00FF"><b>»»w ogóle««</b></font> koszty?
Piotrek24

credtu pisze:A też w nocy, dzień nie polece w strone ogrodu i nie wyrżne ich wszystkich :cwaniak: bo na pewno by nikt ich braku nie zauważył. :nienie:
No raczej :D
credtu pisze:Internet - Play Online na karte wyszukuje tylko sieć UMTS HSPA+ oraz 3G to internet na karte
Przepraszam mój błąd zapomniałem, że Play Online nie działa na 2 G. Ale dobrze że sprawdziłeś na karcie Play.
No i jeszcze te drzewa. Ciężko. A tak w ogóle gdzie jest położona ta antena aktualnie? Z tego co piszesz to nie jest na dachu i nie masz możliwości żeby się tam znalazła. Spróbuj ją skierować odrobinę w górę, kątem jej ustawienia (zakładam że sprzęt jest sprawny, a nie np. konektor zepsuty).
credtu

Sprzęt jest sprawny, antena znajduje się na parapecie od samego początku.
Piotrek24

No to spróbuj wycelować nią z tego parapetu ponad te drzewa kątem.Jeśli to nie pomoże no to już faktycznie trudno.Chyba,że potestujesz Plus Internet na Kartę, według mapy jakiś tam zasięg szczątkowy jest w niektórych miejscach Nowej Cerekwi, więc może coś się uda.Pytanie czy masz dostęp do okna/parapetu, który jest w stronę Głubczyc,może złapiesz ten UMTS 2100 (oprócz tego jest tam UMTS 900 Aero2 no ale to nie antena na to pasmo).
ODPOWIEDZ