Mam następujący problem:
Otóż mam serwer teamspeak3 i testuje za pomocą strony http://www.whatsmyip.org/port-scanner/ jakie porty mam otwarte ( w tym 9987) i tak: jak w routerze dam port aby przekierował port 9987 na ten komputer (serwer) to pisze że port jest zamknięty a jak nie przekieruje to "Time-out" nawet nie wiem co robić bo wszystkie porty (3389,21,10011,30033) działają a ten akurat 9987 nie działa (ani żaden 9989 9988 9999 nie działają.
Tylko jest jeszcze jedna sprawa, że jak poresetuje ten router niekkiedy tak z 10 razy to ten port działa bez zmiany ustawien nic tylko wyciagniecie kabla wlozenie go i tak 10 razy to niekiedy zadziała... Może wie ktoś gdzie tkwi problem ??
wchodze w ustawienia routera daje przekierowanie portów a reszta to co na obrazku:
Dodam tylko, że już serwer teamspeak3 nie działa
IP na serwerze jest stałe (nie wiem czy to coś da ale komputer ma 2 karty sieciowe z których na raz korzysta i są oba IP stałe)
DODANO:
Teraz znowu działa mi się zdaje, że to zależy chyba od zapory na linuxie bo ona coś chyba szwankuje bo parę razy uruchomi sie ponownie kompa i znowu działa
DODANO PÓŹNIEJ:
mam dziwne uczucie bo ja podając zewnętzrne IP serwer teamspeak (z laptopa) połączy się do serwera bez problemu jednak kolega, z innej sieci już ma problemy z podłączeniem się do tej sieci . Dziennik routera nie przyznaje sie do niczego (pisze tylko, ze sie zrestartował i że połączył się z serwer od czasu)
Serwer to stara stacjonarka na linux`ie debian codziennie aktualizowany...
router też posiada najnowsze oprogramowanie (sprawdzane i w google i tym ich aktualizacją automatyczną)
IP 1 karty to
192.168.1.31
drugiej
192.168.1.30
na tą z końcówką 31 jest przekierowywany port teamspeak3 (9987).
mimo to strona nawet nie widzi tego portu jako otwartego.
Nie masz przypadkiem włączonego firewalla neostrady, było kiedyś coś takiego że blokowało ruch przychodzący i można to było wyłączyć wpisując login w innej postaci ale nie wiem czy to jeszcze działa. Obserwuj IP jakie dostajesz z neostrady, może tu jest problem że na części IP działa a na innej grupie nie działa.
a jak polecasz Jo_gurt ?? bo jak dam obie na 31 to z tego co wiem bede miec konflikt....
do loginu dopisalem bez_ochrony ale to nic nie daje ;/
jutro bede dzwonic do neostrady (pomocy technicznej) co sie dzieje, znajac zycie nic nie beda wiedziec ale place-wymagam...
router jest moj kupiony spoza tp takze ma te oryginalne oprogramowanie wiec wg. mnie firewall chyba odpada dopytam sie u nich tylko mam jeszcze jeden problem w ustawieniach routera mam (...) NAT i tam mam wylacz wlacz i wylacz/zapora jak dam inne niz wlacz to íp uzyska (w ustawieniach routera widze ze uzyskal ip) ale internetu nigdzie nie ma ;/ nie wiem ale jak wejde z kompa to dam screeny
I jak dam inaczej np. Wyłącz/Zapora to nie mam internetu muszę to zostawić włączone (nie wiem czy to z tym czasami nie jest związane dlatego to dodaję)
@Liske 1, poprawność działania takich aplikacji uzależniona jest od konfiguracji sprzętu, z którego korzystasz. Masz możliwość sprawdzenia na innym routerze?
Ja postawiłem na serwer DMZ to działa normalnie (Sprawdzałem mobilnym internetem od Play).
Jak wyłączę DMZ to nic nie działa. Jak zostawie go włączonego to działa normalnie nawet na 2 kartach sieciowych ( co to te DMZ tak na marginesie)
Jeżeli chodzi o inny sprzęt to miałem (miałem ZTE od neostrady i albo on był źle skonfigurowany albo coś bo nie działało to co chciałem )
To "DeMilitared Zone" czyli sposób na wystawienie całego komputera na świat tak jakby nie było NATu. Skoro z DMZ działa a z Przekierowaniem nie działa to coś musisz źle konfigurować (za mało portów, złe porty, zły protokół /TCP czy UDP/ itp.)