T-Mobile UMTS2100

Informacje na temat podłączania i doboru anten GSM (GPRS, EDGE, UMTS, HSDPA i HSUPA), lokalizacji nadajników, zasięgów, wymuszania EDGE/3G, funkcjonowania sieci i awarii BTS-ów.

Moderator: Moderatorzy

ODPOWIEDZ
smrodek11
Specjalista bezprzewodowy-junior

T-Mobile UMTS2100

Post autor: smrodek11 »

W tej chwili mam internet z Playa, obecny zasięg waha się od 6% do 16-19%, do stacji mam ~13 km, przez dość gęsty las, korzystam z anteny zewnętrznej na pasmo UMTS900.
W miejscowości z której ciągnę zasięg playa jest również UMTS2100 TMobile, nawet na obecnej antenie łapie jakąś sieć 3G TMobile.
http://mapa.btsearch.pl/gps/ll/53.34395 ... 21924/z/15
Na tej stacji wg. lokalizacji z bazy btsearch, TMobilee ma włączone UMTS2100, i owszem, kiedy kierowałem obecną antenę (pasmo umts900) byłem w stanie zalogować się do sieci, i uzyskać od 0% do 6% zasięgu, część prób połączenia zakończyła się powodzeniam, internet działał mniej więcej dobrze. Do tej stacji mam ok. 7 km w linii prostej.
Czy jakaś dobra antena panelowa byłaby w stanie zwiększyć zasięg, i jeśli tak, to jaka? Obecna antena, na której próbowałem nie ma prawa obsługiwać pasma UMTS2100.
Piotrek24
Specjalista bezprzewodowy-senior

Re: T-Mobile UMTS2100

Post autor: Piotrek24 »

smrodek11 pisze:Czy jakaś dobra antena panelowa byłaby w stanie zwiększyć zasięg
Można by spróbować z panelem np. Cybertecha, ale nic nie mogę obiecać zwłaszcza, że piszesz o gęstym lesie po drodze. Z tego co widzę na tej mapie są tam pozwolenia na UMTS 900 (Orange, T-Mobile sławne Networks), blisko Ciebie więc w przyszłości może coś z tego będzie.
ja.michal
*Mistrz bezprzewodowy*

Re: T-Mobile UMTS2100

Post autor: ja.michal »

Skoro na antenie nie na to pasmo łapiesz sygnał i jakieś połączenie udaje się zestawić to na dedykowanej powinno się udać. Zawsze jednak zostaje niepewność.
ODPOWIEDZ