Witam,
Mam zestaw urządzeń jak w temacie. Jako, że router stoi w rogu domu to zasięg jego WiFi jest słaby w przeciwległej części domu. Chciałbym wzmocnić ten sygnał wykorzystując acces point.
Skonfigurowałem access point tak, aby działał jako AP i uniwersal repeater (tak jestem przynajmniej przekonany ;-)). I mimo to czy podłączę access point do ethernetu z routera czy też pozostawię go bez podłączenia, to nie działa on jako wzmacniacz sygnału lub AP/repeater.
W takiej konfiguracji w ogóle jest kłopot z połączeniem z access point.
W związku z tym potrzebuję pomocy/porady:
1) czy taki zestaw ma możliwość takiej konfiguracji aby w efekcie uzyskać sygnał WiFi z routera w odległym od niego miejscu?
2) jeśli odpowiedź na pytanie nr 1 jest "tak" to jak powinienem skonfigurować zestaw?
3) jeśli odpowiedź na pytanie nr 1 jest "nie", to czy jest jakieś urządzenie, które będzie współpracowało z routerem w kontekście rozszerzenia zasięgu WiFi?
Pozdrawiam.
Konfiguracja Edimax LT-6408n & Asmax AP-604G
Moderator: Moderatorzy
-
- Początkujący użytkownik forum
-
- Stały użytkownik forum
Re: Konfiguracja Edimax LT-6408n & Asmax AP-604G
jeżeli po kablu możesz go podłączyć to tak jeżeli chcesz po wifi to też tak jednak jest to odradzane (universal reapter to taka magia która raz działa raz nie i wgl. spowalnia wifi także jest to niepolecane)
Jak skonfigurować po kablu?
- Podłączasz AP kablem do routera
- Ustawiasz opcję AP
- Dajesz IP takie jakie ma tamten DHCP (ten router) czyli jak router ma ip 192.168.1.1 to ty dasz np. 192.168.1.254
- Ustawiasz nazwę sieci oraz hasło (pamiętaj, o tym, żeby najlepiej dać mu zabezpieczenie WPA2)
- Sprawdzasz czy wszystko działa
- Jak działa to cieszysz się, że udało ci się to zrobić
Jak skonfigurować po kablu?
- Podłączasz AP kablem do routera
- Ustawiasz opcję AP
- Dajesz IP takie jakie ma tamten DHCP (ten router) czyli jak router ma ip 192.168.1.1 to ty dasz np. 192.168.1.254
- Ustawiasz nazwę sieci oraz hasło (pamiętaj, o tym, żeby najlepiej dać mu zabezpieczenie WPA2)
- Sprawdzasz czy wszystko działa
- Jak działa to cieszysz się, że udało ci się to zrobić

-
- Początkujący użytkownik forum
dzięki :-)
tak też robiłem, ale niestety albo jest problem z połączeniem WiFi z AP a jak już się połączę to nie ma dostępu do internetu. :-(
tak też robiłem, ale niestety albo jest problem z połączeniem WiFi z AP a jak już się połączę to nie ma dostępu do internetu. :-(
-
- Stały użytkownik forum
a sprawdź czy jak się połączysz to widzisz tamten router (pinguj do niego).
Oraz spróbuj (jeżeli na tym sprzęcie się da) ustawić takie coś jak DNS ręcznie na tym AP.
Oraz spróbuj (jeżeli na tym sprzęcie się da) ustawić takie coś jak DNS ręcznie na tym AP.