Jaka antenka lepsza od standardowej...

Sieci bezprzewodowe w technologii 2.4 GHz i 5 GHz oraz usługi polskich operatorów WiFi / Wi-Max / HiperLAN, dyskusje o routerach.
Reklama: Szukasz dostawcy internetu? Sprawdź https://isp.today/pl/ ogólnoświatowy katalog dostawców internetu.

Moderator: Moderatorzy

ODPOWIEDZ
Wojcieszko
Użytkownik forum

Jaka antenka lepsza od standardowej...

Post autor: Wojcieszko »

Witam. Panowie mam pytanie. Na początku może napiszę, iż na forum poruszałem temat od słabą prędkość Internetu za pomocą AirLive G.Duo, co się okazało urządzenie to działa dobrze, ale tylko wtedy kiedy nie używamy dwóch standardowych antenek (wkręconych bezpośrednio do urządzenia).

I teraz mam do Was pytanie. Otóż muszę zakupić sobie nową antenę z kablem, bądź przedłużkę antenową w którą wkręcę standardową antenkę od G.Duo, a drugi koniec przedłużki już w samo w G.Duo. Taką przedłużkę dostanę za 20zł (2 metry). I mam pytanie czy dostanę na rynku w granicach 30zł antenkę z kablem, która będzie w stanie mi rozesłać sygnał wifi dalej niż ta standardowa antenka w G.Duo (ta którą podłączył bym z przedłużką)... Warto kupować nową antenę? Szczerze powiedziawszy przydałby się lepszy zasięg niż daje antenka G.Duo, ale w rozsądnej cenie, dlatego będę bardzo wdzięczny za Wasze propozycje co zrobić i jeśli kupować antenkę to konkretnie jaką... Pozdrawiam i z góry serdecznie dziękuję za pomoc

[ Dodano: 2013-07-04, 11:59 ]
W takim razie może ktoś podpowie czy do tego urządzenia (ogólnie do routera) lepiej kupić 5dBi czy 8dBi? Mam na myśli antenki TP-link'a... Bardzo proszę o pomoc...
matek451
Guru bezprzewodowy

Re: Jaka antenka lepsza od standardowej...

Post autor: matek451 »

Z doświadczenia wiem, że zakup mocniejszej antenki niewiele przekłada się na poprawę zasięgu. Podobnie uczyniłem ze swoim pierwszym MR-3220 zamieniając standardową 5dBi na 8dBi i jakiegoś szału nie było. Cóż router ma określoną moc sygnału-100mW i "cudowne" antenki tego nie zmienią.
key
*Mistrz bezprzewodowy*

Post autor: key »

matek451 pisze:i "cudowne" antenki tego nie zmienią.
Jak sie nie ma zielonego pojecia, jak dziala antena, to potem wyniki sa takie jak wyzej opisane.
W takim razie może ktoś podpowie czy do tego urządzenia (ogólnie do routera) lepiej kupić 5dBi czy 8dBi?
A do mojego auta to lepiej tankowac bezyne czy rope?
Nie pomagam na PW.
matek451
Guru bezprzewodowy

Lepszym rozwiązaniem jest zakup nowego routera i użycie tego G.DUO do zwiększenia zasięgu.

[ Dodano: 2013-07-04, 12:19 ]
Key, kiedyś byłem "zielony' i myślałem, że taki zabieg pomoże zwiększyć zasięg :facepalm: . Człowiek uczy się na błędach lub korzysta z forum i doświadczeń innych. Dziś zdecydowanie wybieram to drugie.
Wojcieszko
Użytkownik forum

key pisze:
matek451 pisze: <font color="#FF0000"><b>[...]</b></font>
Jak sie nie ma zielonego pojecia, jak dziala antena, to potem wyniki sa takie jak wyzej opisane.
Post nie wnosząc nic do rozmowy. Jeżeli nie masz zamiaru pomagać to nie wysilaj się i nie niszcz Sobie klawiatury...

matek451
Dzięki za podpowiedź, ale dopiero co kupiłem G.Duo i nie będę wydawał kolejnych 200zł na nowy router, bo on od obecnego różniłby się pewnie tylko antenką...

[ Komentarz dodany przez: Moderator: 2013-07-04, 13:49 ]
<a href="http://www.bez-kabli.pl/viewtopic.php?p=59341#59341">Panie i Panowie tniemy cytaty!</a>
Ostatnio zmieniony 1970-01-01, 01:00 przez Wojcieszko, łącznie zmieniany 3 razy.
matek451
Guru bezprzewodowy

Chodziło mi o rozwiązanie , w którym zasadniczym routerem byłby inny nowo zakupiony. G.DUO łączyłby się jednym radiem z nim, a drugim siał by dalej sygnał. Zwiększyłbyś w ten sposób zasięg sieci WiFi, co chcesz osiągnąć poprzez zmianę anteny, a co raczej się nie sprawdzi. Nie da rady uzyskać zwiększenia sieci bez zainwestowania w dodatkowy sprzęt, cóż taki "urok" sieci WiFi, to nie kabel. A propos, jakiego masz dostawcę netu?
Wojcieszko
Użytkownik forum

Neostrada 10Mb/s...
Aż tak bardzo ten zasięg się nie musi poprawić, a nawet jak się nic nie poprawi to też przeżyję... Przynajmniej wiem, że lepiej kupić 5dBi niż 8(kosztuje dużo więcej), bo i tak to się na nie wiele zda... A kupić muszę, więc spróbować nie zaszkodzi, ponieważ G.Duo z dwiema antenkami wkręconymi do urządzenia nie działa, natomiast jeśli którakolwiek jest na kabelku oddalona chociażby 30cm od urządzenia już jest ok...
key
*Mistrz bezprzewodowy*

Wojcieszko pisze:Post nie wnosząc nic do rozmowy.
Wnoszacy bardzo duzo. Antena jest urzadzeniem ktore nadaje ksztalt "oswietlanej" powierzchni. Nie wiedzac jak ta powierzchnia ma wygladac, nikt nie powie Ci jaka antene wybrac.
Ostatnio zmieniony 1970-01-01, 01:00 przez key, łącznie zmieniany 1 raz.
Nie pomagam na PW.
Wojcieszko
Użytkownik forum

To trzeba było napisać we wcześniejszym poście tą informację... Ja tak jak i Ty nie jestem wróżką i nie mogłem o tym wiedzieć ;)
moher
Specjalista bezprzewodowy-senior

Post autor: moher »

To nie jest jasnowidzenie tylko wiedza.
Wojcieszko
Użytkownik forum

No super, ale jakbym takową wiedzę posiadał to nie zadawał bym tutaj pytani tak? A forum jest od tego, żeby pomagać, tym co nie wiedzą, a nie cwaniakowania... Jeżeli masz tą wiedzę i nie chcesz się z nią dzielić na forum,, to na nie nie zaglądaj :)
key
*Mistrz bezprzewodowy*

Zamiast sie pienic, wklej rysunek, z ktorego bedzie wynikalo co chcesz zrobic. Albo poslij mi dzialajaca szklana kule.
Nie pomagam na PW.
hudy
Początkujący użytkownik forum

Post autor: hudy »

Witam.Ja przy swoim routerze wymieniłem antenkę z 3dBi na antenę Tp-Link 8dBi i jest znaczny wzrost mocy sygnału.Standardowa antena miała do przebicia 4 ściany by sygnał był widoczny w ogrodzie.Niestety nie podołała.Antena 8dBi wzmocniła sygnał także teraz wifi mam dalej o jakieś 7-9 metrów niż przy standardowej antenie.
Awatar użytkownika
krystianb
Guru bezprzewodowy

Post autor: krystianb »

Tyle, że jakbyś miał więcej niż jedną kondygnację to by tam było gorzej.
Za prośbę pomocy na gg/pw gwarantuje czerwony prezent!
hudy
Początkujący użytkownik forum

Post autor: hudy »

Tzn teraz mam rozstawione AP (zresztą tez z antenami 8 dBi) ale wcześniej miałem router ze wspomniana antenką który był na 1 pietrze.Ustawiłem antenę pod odpowiednim kątem (zresztą było z tym zabawy na kilka godzin by wszędzie sięgał sygnał) i na 2 piętrze też był zasięg w ok 70% powierzchni no i w ogrodzie na czym mi najbardziej zależało.Ale prawda jest taka że dopiero po rozstawienia dodatkowych AP wszytko śmiga w każdym kącie domu i w całym ogrodzie.Ale ogólnie rzecz biorąc antenki trochę poprawiają sygnał.Nawet byłem przed chwila sprawdzić z ciekawości sygnał z AP.Na antenie 8dBi inssider pokazuje mi siłę sygnału na poziomie 38-40 Po wkręceniu oryginalnej 5dBi siła sygnału spadła do 47-50 a po wkręceniu 3dBi spadła do 62.Czyli miedzy 8dBi a 3dbi był spadek o 24 punktów a to wystarczy by na przeszkodzie była jakaś dodatkowa ściana i już sygnału może nie być przy 3 dbi...
ODPOWIEDZ