Połączenie dwóch domów - odległość ok. 200 m

Sieci bezprzewodowe w technologii 2.4 GHz i 5 GHz oraz usługi polskich operatorów WiFi / Wi-Max / HiperLAN, dyskusje o routerach.
Reklama: Szukasz dostawcy internetu? Sprawdź https://isp.today/pl/ ogólnoświatowy katalog dostawców internetu.

Moderator: Moderatorzy

ODPOWIEDZ
yatso
Początkujący użytkownik forum

Połączenie dwóch domów - odległość ok. 200 m

Post autor: yatso »

Witam,

Na wstępie chciałem powitać wszystkich użytkowników. Proszę też o wyrozumiałość z racji tego że jestem laikiem w tym temacie.

Przeszukałem forum i nie znalazłem jasnych informacji które zaspokoiłyby moje potrzeby.

Otóż chodzi o to że posiadam w mieszkaniu w bloku u Mamy internet "po kablu". W mieszkaniu jest router Dlink DI-524 z którego internet był rozsyłany po wszystkich urządzeniach. Tak się złożyło że obecnie wynajmuję dom znajdujący się ok. 200 m od tego bloku. Uprzedzę że nie zamierzam rozgłaszać nikomu tego internetu (darmowo czy odpłatnie) tylko chciałbym go przekierować na własny użytek do wynajmowanego domu. Posiadam drugi router wifi Tp-link WR340G. Widoczność na tej odległości zasłania dosłownie jedno drzewo (gdyby nie ono byłby pełen kontakt wzrokowy).

Czytałem o połączeniach mostowych itd ale nie rozumiem tego do końca.

Proszę szanownych użytkowników o to aby wielkim młotem wbili mi do głowy czego będę potrzebował żeby zrealizować taki schemat i czy moje routery można jakoś wykorzystać (chciałbym zrealizować to jak najmniejszym kosztem :( ):

Oto schemat:

1. W bloku kabel od dostawcy z internetem (dotychczas podłączony do DI-524).
2. Coś pomiędzy kablem a anteną nadawczą (tylko co?).
3. Antena nadawcza (jaka? panelowa czy inna?).
4. W wynajętym domu antena odbiorcza (również jaka?).
5. Coś podłączone do anteny i coś żeby rozsyłało internet po domu (wifi).

Proszę o wyrozumiałość i o nie zamykanie tematu/wyrzucanie do kosza. Temat na pewno komuś się przyda.

Pozdrawiam i góry dziękuję za pomoc!
key
*Mistrz bezprzewodowy*

Re: Połączenie dwóch domów - odległość ok. 200 m

Post autor: key »

yatso pisze:Temat na pewno komuś się przyda
Fajnie by bylo gdybys uzyl funkcji "szukaj" takich tematow jest na forum 3 dziennie.

BTW: odpowiedz nazywa sie "nanostation" oraz "ffresnel".
Nie pomagam na PW.
yatso

Tematów podobnych trochę jest ale jak już się w nie wejdzie to albo 0 odpowiedzi albo zdawkowo. Jeśli to taki problem albo taka tajemnica to po co zakładać forum...
key
*Mistrz bezprzewodowy*

Post autor: key »

Jest masa tematow z bardzo konkretnymi odpowiedziami, wystarczy troche poczytac, zamiast isc na latwizme. http://bit.ly/1bkyCkU
Nie pomagam na PW.
yatso

Nie wiedziałem że to jest forum o tym jak używać google. Temat do zamknięcia skoro się dzięki niemu nic nie dowiedziałem.
ODPOWIEDZ