Witam
Z góry przepraszam za naiwne pytania które zadam poniżej, ale w temacie jestem całkowitym laikiem.
Mam telefon w sieci Play. Mieszkam pod Krakowem, m. Rybna. Około 500m ode mnie znajduje się nadajnik Plusa i Tmobile. Zamieszczam mapkę z lokalizacją http://mapa.btsearch.pl/gps/ll/50.03704 ... 33728/z/15
Zgodnie z mapką zasięgu Play jest u mnie zasięg szczątkowy UMTS 2100+
Moje pytanie: Czy istnieje możliwość korzystania z internetu Play Online?
Jeśli tak to jaki sprzęt będzie potrzebny do odbioru?
W jaki sposób można przetestować odbiór nie szarpiąc mocno kieszeni gdyby okazało się że wszystko na nic?
Dziękuje
Dobór anteny i możliwości internetowe
Moderator: Moderatorzy
-
- Początkujący użytkownik forum
-
- Guru bezprzewodowy
Re: Dobór anteny i możliwości internetowe
Ten szczątkowy zasięg Play to z BTS-a Play UMTS2100 w Alwernii lub Zalasu. Bez anteny zewnętrznej, kierunkowej na 2100MHz raczej nie da rady korzystać z 3G. Jeśli możesz to weź na próbę internet z Play i zobacz jak daleko sięga zasięg bez anteny. Jeśli masz telefon z UMTS2100 to sprawdź na nim jeśli masz pakiet internetowy( Ewentualnie starter Play na kartę). od tego zależą dalsze kroki. Myślałeś o innym operatorze?
-
- Początkujący użytkownik forum
Inny operator tylko na internet oczywiście wchodzi w gre. Obecnie internet mam radiowo z sieci lokalnej za który płacę 50zł ale tylko 2Mb.
Szukam jakiejś alternatywy w podobnej cenie ale większej prędkości. Zasięg w plusie wg map Plusa jest taki sam jak i z Playa. Troche tego nie rouzmiem. Nadajnik mam za miedzą a zasięg mizerny i tylko na zewnątrz.
Co radzisz? Jestem gotowy zainwestować na początek, jeśli będzie to fajnie chodzić
Szukam jakiejś alternatywy w podobnej cenie ale większej prędkości. Zasięg w plusie wg map Plusa jest taki sam jak i z Playa. Troche tego nie rouzmiem. Nadajnik mam za miedzą a zasięg mizerny i tylko na zewnątrz.
Co radzisz? Jestem gotowy zainwestować na początek, jeśli będzie to fajnie chodzić
-
- Guru bezprzewodowy
Jesteś na granicy zasięgu w Plusie( CP) . Zasięg u Ciebie zapewnia BTS UMTS900 od Aero2 w Kryspinowie. To ok,10 km. BTS Plusa w Rybnej to GSM i nie zapewnia zasięgu 3G. Do poprawy zasięgu w Plusie potrzebujesz anteny kierunkowej na 900MHz ustawionej na Kryspinów. Jeśli masz stabilne 2Mb bez limitu w radiówce to nie szukaj mobilnego. Tutaj są limity i prędkości to niewiadoma.
-
- Mistrz bezprzewodowy
rkawaler pisze: internet mam radiowo z sieci lokalnej za który płacę 50zł ale tylko 2Mb
dokładnie, za 50 zł w mobilnym możesz mieć limit około 10GB danych na miesiąc odebranych i wysłanych, to dziś nie za wielematek451 pisze:masz stabilne 2Mb bez limitu w radiówce to nie szukaj mobilnego
czasem lepiej mieć mniejszą szybkość, ale bez limitu danych
ja gdybym u siebie miał taką opcję, nie szukałbym rozwiązań mobilnych