jarek999 pisze:
To nie ma znaczenia czy to router 3-4G ja o tym wiem doskonale-ww informacje podawałem czysto porównawczo. Na HSPA DC można osiągnąć prędkość ponad 30Mbps której ten router nie obsłuży.
Na razie nie doszedłem do 30MBit, chciałbym aby router wyciagał wiecej niz 5-6MBit w czasie gdy przez goły modem leci 15-20 Mbit.
W związku z tym ponawiam pytanie o starsze wersje softu Gargoyle do tego modemu?
2 kwestia która mi nie daje spokoju:
router polaczony przez WAN obniza jednak znacznie osiagi sieci:
przykład
komp serwer - 18Mbit/3.4Mbit
laptop połączony przez Wifi - 12Mbit/2.9 Mbit
jeszcze słabsze są osiagi komputerów podłączonych przez Wifi pod starszym systemem (XP) - testowałem na 2 komputerach wyposażonych w karty pracujące w trybie b/g.
- tam raczej nie możliwe jest przekroczenie 6Mbit pobierania i 2Mbit wysyłania.
jeżeli ten Router jest za słaby do podziału takiego łącza nawet przez WAN to w takim razie jaki inny proponujecie?
Zaznaczę, że router na który ewentualnie wymienię obecny 3220 powinien już poradzić sobie z prędkością 42Mbit bo widzę potencjał tej sieci w moim miejscu. Do tego jaki modem pod HSPA+DC dokupić?
Ewentualnie co myślicie o przenośnych hotspotach HSPA+DC? Koszt zakupu wychodzi chyba porównywalnie do zakupu modemu 42Mbit i lepszego routera...
piszesz o najnowszym oryg. firmware do 3420 czy jakims wczesniejszym?
Zastanawiam sie czy wymiana 3220 na 3420 bedzie dobrym rozwiazaniem - nie wiem tylko czy moja karta Orange dogada sie z tym routerem, bo tak jak wspominałem jest problem z uwierzytelnianiem jej (ponoć jakaś najnowsza wersja R-UIM 5.0 z której nie można ściągnąć PINu). W ostateczności mógłbym spróbować wyrobić duplikat karty, ale to ostateczność - nie zamierzam dopłacać ani złotówki OPowi.