Modem w miejscu anteny

Informacje na temat podłączania i doboru anten GSM (GPRS, EDGE, UMTS, HSDPA i HSUPA), lokalizacji nadajników, zasięgów, wymuszania EDGE/3G, funkcjonowania sieci i awarii BTS-ów.

Moderator: Moderatorzy

ODPOWIEDZ
esamo
Początkujący użytkownik forum

Modem w miejscu anteny

Post autor: esamo »

Witam szanownych forumowiczów!

W związku z niestabilnym połączeniem 1) wpadłem na pomysł, aby zamiast anteny postawić w jej miejscu modem na długim kablu USB. Można po drodze dodać hub z zasilaniem. Sam modem lub z parabolicznym albo yagi skupiaczem fal. Na zewnątrz trzeba by go dodatkowo zabezpieczyć przed przyrodą. Ewentualnie ultra krótki kabel anteny - tak aby schować modem w budynku ale wciąż nie tracić sygnału na kablu antenowym.

Niestety jest możliwość że to BTS jest przeciążany i wtedy ja nic tu nie poradzę (da się to stwierdzić)?

Zanim zacznę kolejną zabawę z technologią wolę zapytać - może ktoś już ma z tym doświadczenia i próbował a) umieścić modem zamiast anteny w jej miejscu lub b) skracać kabel antenowy, wydłużając USB?

1) Niestabilne połączenie to ping DNSa losowo w granicach 60 ms, 120ms, 300 ms (to wynika rzecz jasna ze zmiany używanej częstotliwości, próbowałem ustawiać na niższą gwoli stabilności ale wtedy modem się bardzo złości), przy czym zawsze co kilka sekund/minut wyskakuje jeden delay lub ich seria ponad 1 sekund. Non stop pinguje sobie DNS (0 B danych, więc czysty ping). Moim celem jest pozbycie się tych ponad jednosekundowych opóźnień.

-
Modem Huawei e173 / Alcatel 918D via USB
1,4 km od BTSa, zasięg 9-29% wewnątrz w budynku z cegły
Otwock Play
-
Pzdr & respekt
Awatar użytkownika
Jo_gurt
Guru bezprzewodowy

Re: Modem w miejscu anteny

Post autor: Jo_gurt »

Umieszczanie modemu zamiast anteny jest bardzo złym pomysłem. Nie wiem też co to "skupiacz yagi" ;)

To co ty chcesz osiągnąć to powinno być zrobione mniej więcej tak:
- antena
- pigtail
- alubox lub podobne "pudełko" do montażu zewnętrznego
- w pudełku router z modemem zasilany przez PoE
- do budynku skrętka

A stwierdzić obciążenie BTSa można podjeżdżając pod niego z modemem i testując na dobrym "zasięgu".
matek451
Guru bezprzewodowy

Post autor: matek451 »

Twój pomysł z wystawieniem modemu na zewnątrz na aktywnym przedłużaczu USB z dodatkowym zasilaczem to nic nowego.Sam przez to przechodziłem w dawnych czasach. To pólśrodek, który nie zastąpi porządnej anteny na wybrane pasmo. Jedynie przenosi miejsce poboru sygnału na zewnątrz i może służyć do ewentualnego przeprowadzania wstępnych testów zasięgu przed zakupem anteny. Nie bez znaczenia jest wpływ środków atmosferycznych na modem( wilgoć, wysoka temperatura latem). Domyślam sie , że za dużo odwiedzasz stronę firmy YAGI spod Tarnowa stąd pomysły z tą parabolą i "skupiaczem yagi". Oni proponują takie rozwiązania. Na jakiej częstotliwości korzystasz z Play? Masz 1,5 km do BTS-a i zakup porządnej anteny kierunkowej na wybrane pasmo z 5m kablem całkowicie rozwiąże twój problem( uzyskasz realny zysk ok.12 dBi). Takie pseudorozwiązania jakie proponujesz są zbędne i ryzykowne. Korzystaj z doświadczenia innych.
esamo

Dzięki za odpowiedzi.

matek451 pisze:Na jakiej częstotliwości korzystasz z Play?
Modem uwielbia pasmo 1800.

Jo_gurt pisze:Nie wiem też co to "skupiacz yagi" ;)
Mam cenzurę na technomowę. Yagi to typ anteny która oprócz zbieracza wykorzystuje elementy kierunkujące i odbijające do niego fale o określonej częstotliwości. Czyli kierunkowa i dostrojona. Zrobiłem sobie dwie take antenki (nabieram wprawy :D ).
Pzdr & respekt
matek451
Guru bezprzewodowy

Post autor: matek451 »

Play wykorzystuje częstotliwość 1800MHz do LTE więc nie rozumiem twojej odpowiedzi. Korzystasz z modemu E-173 i telefonu, które nie obsługują LTE1800. Po co ci więc antena na to pasmo. Play w 3g korzysta z UMTS900 i UMTS2100.W zależności od BTS-a , w którego zasięgu jesteś potrzebujesz odpowiedniej anteny na 900MHz lub 2100MHz.Dalszej części twego postu nie rozumiem choć wiem co nieco o antenach.
esamo

Faktycznie to 2100. Źle zapamiętałem.
Pzdr & respekt
ODPOWIEDZ