Antena EXTREME 3G/4G/UMTS

Informacje na temat podłączania i doboru anten GSM (GPRS, EDGE, UMTS, HSDPA i HSUPA), lokalizacji nadajników, zasięgów, wymuszania EDGE/3G, funkcjonowania sieci i awarii BTS-ów.

Moderator: Moderatorzy

ODPOWIEDZ
HariMata
Specjalista bezprzewodowy-junior

Antena EXTREME 3G/4G/UMTS

Post autor: HariMata »

Co sądzicie o antenie Antena EXTREME 3G/4G/UMTS ( http://allegro.pl/antena-extreme-3g-4g- ... 92745.html )? Czy ktoś może miał z nią do czynienie lub używa? Proszę o opinie?
Awatar użytkownika
wojteks
*** Administrator ***

Re: Antena EXTREME 3G/4G/UMTS

Post autor: wojteks »

HariMata pisze:Co sądzicie o antenie Antena EXTREME 3G/4G/UMTS ( http://allegro.pl/antena-...3914392745.html )?
Nie kupiłbym, to antena typu yagi-uda zamknięta w rurze kanalizacyjnej, na pasmo 2100MHz trudno taką antene dobrze zrobić i żeby jeszcze miała powtarzalne parametry.
Nie pomagam na PW!
HariMata
Specjalista bezprzewodowy-junior

Post autor: HariMata »

Ta negatywna ocena to ze względu na typ anteny (czyli raczej myśleć o mikropaskowej), czy ze względu na producenta?
dexter18

Post autor: dexter18 »

Lepiej kup Cybertecha bądź Bestpartnera.
Awatar użytkownika
krystianb
Guru bezprzewodowy

Post autor: krystianb »

Z tego co pamiętam, to nawet kanalizacja bestpartnera była marna, jak teraz nie wiem, chyba nadal mają ją w ofercie.
Za prośbę pomocy na gg/pw gwarantuje czerwony prezent!
dexter18

Post autor: dexter18 »

krystianb, ale pewnie Bestpartner ma lepsze anteny niż to EXTREME. Tak samo jak Erato jeśli pamiętam, wiszą na allegro.
Awatar użytkownika
wojteks
*** Administrator ***

Post autor: wojteks »

HariMata pisze:czyli raczej myśleć o mikropaskowej
Tak.
Nie pomagam na PW!
Awatar użytkownika
Andrzejz78
Guru bezprzewodowy

Post autor: Andrzejz78 »

Z podobnej korzystam drugi rok tylko bez rury Trafił mi się dobry egzemplarz bo porównywałem do panela i wyniki były podobne a po małej modyfikacji nieco lepsze
Tak jak pisał wojteks, antena Yagi na 2100MHz jest bardzo trudna do wykonania Chodzi tu o zachowanie wymiarów poszczególnych elementów Wymiary te muszą być zachowane z dokładnością do 0,01mm co przy masowej produkcji jest nie realne
Zakup Yagi na to pasmo to jest jak loteria Można trafić na dobry egzemplarz lub na złom
Druga sprawa to podawany zysk tych anten Nie ma takiej możliwości żeby przy takiej długości anteny był taki zysk Wystarczy sprawdzić to w dowolnym kalkulatorze do budowy anten tego typu
matek451
Guru bezprzewodowy

Post autor: matek451 »

Jeśli chodzi o YAGi na 2100MHz to jedyną anteną, którą mogę polecić jest ATK-16/2 produkcji krakowskiego Dipolu. Oni maja doświadczenie w budowie tego typu anten. Z takiej korzysta mój kuzyn i działa. Ta ma ekstremalna nazwę ale jaki ma zysk i jak działa?
key
*Mistrz bezprzewodowy*

Post autor: key »

Yagi na wiecej niz 1GHz jest pomylka.
Nie pomagam na PW.
ODPOWIEDZ