Cerberus P6361 - problem z prędkością internetu w nocy
Moderator: Moderatorzy
-
- Początkujący użytkownik forum
Cerberus P6361 - problem z prędkością internetu w nocy
Witam, mam pewien dość dziwny problem dotyczący sieci bezprzewodowej z Cerberusem P6361. Przechodząc do sedna - w dzień sieć śmiga bez problemowo i ładnie, z prędkością jaką mam wykupioną (8MB), a kiedy zbliża się noc prędkość DRASTYCZNIE spada nawet do 0,2 MB i przeglądanie stron, nie wspominając o odtwarzaniu filmów lub ładowaniu zdjęć jest najzwyczajniej nie możliwe, chyba, że komuś się widzi otwierać film 20 sekundowy przez ponad 1,5h. Nie ma mowy o włamaniu się kogoś do mojej sieci, ponieważ jest ustawiona na adres MAC, pomimo tego widzę, kto jest do niej podłączony i nie ma tutaj nikogo oprócz mnie. Problem także nie leży po stronie dostawcy, ponieważ kablówka nadal działa z prędkością 8MB, tylko sieć WI-FI nawala. Również warto dodać, iż nie wydaje mi się, żeby był to problem zakłóceń, ponieważ w dzień wszystko chodzi w jak najlepszym porządku. Proszę o pomoc, ponieważ problem jest odkąd zakupiłem router (koniec sierpnia 2013) i staje się coraz bardziej uciążliwy.
Pozdrawiam, Daniel
Pozdrawiam, Daniel
- Jo_gurt
- Guru bezprzewodowy
Re: Cerberus P6361 - problem z prędkością internetu w nocy
Jeśli to jedyna zabezpieczenie to żadne zabezpieczenie.Sobczi pisze:ponieważ jest ustawiona na adres MAC,
Patrzysz po MACu?Sobczi pisze: i nie ma tutaj nikogo oprócz mnie.

Mieszkasz na odludziu, w domku czy w bloku?Sobczi pisze:Również warto dodać, iż nie wydaje mi się, żeby był to problem zakłóceń, ponieważ w dzień wszystko chodzi w jak najlepszym porządku.
Masz może inny roouter na podmiankę? Cerberusy są znane z tworzenia problemów w sieci.
-
Szybka odpowiedź, to się ceni, ale wracając do tematu.
Z zabezpieczeń mam założone hasło na sieć, na stronę zarządzania siecią i owy Mac. Jeśli cokolwiek innego mogę jeszcze zrobić, by lepiej ją zabezpieczyć to chętnie poczytam wskazówki
Po Macu? Patrzę w zakładce status połączenia i jestem tylko ja podłączony, i tak jest podany adres Mac.
Mieszkam w bloku, wiem, że to brzmi paranoicznie - mieszkanie w bloku, a brak zakłóceń, ale po prostu w dzień jest wszystko okej.
Niestety nie mam innego routera, w tym problem.
Co do tworzenia problemów przez Cerberusy to poczytałem o nich dopiero teraz i żałuję zakupu jak na ten moment, ponieważ przy zakupie laptopa mi to wcisnęli
ps. wybaczcie, że palnę pewnie prędzej czy późnią jakąś głupotą spowodowaną moją nie wiedzą, ale się rozwijam dopiero
Z zabezpieczeń mam założone hasło na sieć, na stronę zarządzania siecią i owy Mac. Jeśli cokolwiek innego mogę jeszcze zrobić, by lepiej ją zabezpieczyć to chętnie poczytam wskazówki

Po Macu? Patrzę w zakładce status połączenia i jestem tylko ja podłączony, i tak jest podany adres Mac.
Mieszkam w bloku, wiem, że to brzmi paranoicznie - mieszkanie w bloku, a brak zakłóceń, ale po prostu w dzień jest wszystko okej.
Niestety nie mam innego routera, w tym problem.
Co do tworzenia problemów przez Cerberusy to poczytałem o nich dopiero teraz i żałuję zakupu jak na ten moment, ponieważ przy zakupie laptopa mi to wcisnęli

ps. wybaczcie, że palnę pewnie prędzej czy późnią jakąś głupotą spowodowaną moją nie wiedzą, ale się rozwijam dopiero

- Jo_gurt
- Guru bezprzewodowy
Wystarczy WPA2 z mocnym hasłem. Cała reszta zbędna.Sobczi pisze:Z zabezpieczeń mam założone hasło na sieć, na stronę zarządzania siecią i owy Mac. Jeśli cokolwiek innego mogę jeszcze zrobić, by lepiej ją zabezpieczyć to chętnie poczytam wskazówki
Zasadniczo włamanie do sieci zabezpieczonej tylko filtrem MAC polega na podmianie swojego MACa na taki, który się na liście znajduje. Więc i tak byś widział swój. A dwa takie same MACi w jednej sieci mogą powodować całą masę kolizji, a co za tym idzie - znaczącą ograniczać przepustowość.Sobczi pisze:Po Macu? Patrzę w zakładce status połączenia i jestem tylko ja podłączony, i tak jest podany adres Mac.
Ale jak mówisz, że masz dodatkowo szyfrowanie, to jest ok (o ile to nie WEP).
Może być tak, że np. ktoś włącza bezprzewodową niańkę na noc i już po transmisji.Sobczi pisze:Mieszkam w bloku, wiem, że to brzmi paranoicznie - mieszkanie w bloku, a brak zakłóceń, ale po prostu w dzień jest wszystko okej.
-
Mam ustawione szyfrowanie jako WPA2.
Też jest to możliwe, aczkolwiek nie ma innych dostępnych rozwiązań?
Też jest to możliwe, aczkolwiek nie ma innych dostępnych rozwiązań?
- wojteks
- *** Administrator ***
Sprawdź na innych kanałach WiFi, jak masz 6 to powiedzmy na 1 i 13.Sobczi pisze:aczkolwiek nie ma innych dostępnych rozwiązań?
Nie pomagam na PW!
-
Sprawdzałem, dalej to samo.wojteks pisze:Sprawdź na innych kanałach WiFi, jak masz 6 to powiedzmy na 1 i 13.
[ Dodano: 2014-02-01, 23:33 ]
@odświeżam
Przepraszam, jeśli jest to nie zgodne z regulaminem, aczkolwiek problem jest bardzo - delikatnie mówiąc - irytujący.
Prędkość w tej chwili pobierania to - uwaga - 25 kb/s.
W takim razie zapytam Was - jest jakiś sposób by zniwelować w jakimś stopniu lub całkowicie tych zakłóceń? Oprócz pójścia do sąsiada i wsadzeniu mu przykładowo niani w cztery litery?

-
- Stały użytkownik forum
Jedyny sposób jaki widzę chociaż też może nie być skuteczny to pójście do sklepu i wypożyczenie jednego routera, który chodzi na paśmie 5Ghz , jeżeli on będzie działać to znaczy że 2,4GHz jest za bardzo zakłócone tak jeszcze bym spróbował zanim pójdziesz po routera z 5Ghz to żeby jak masz niskie prędkości połączyć się po kablu i sprawdzić czy po kablu też prędkość jest taka niska.
-
Okej, postaram się coś zrobić, a co do kablówki to pisałem, że ona niezawodnie działa 24/7, tylko WI-Fi ma swoje "trzaski". W takim razie dziękuję i temat do zamknięcia, chyba, że ktoś ma inne pomysły?