Pytanie o wybor technologii, modem i antene.

Informacje na temat podłączania i doboru anten GSM (GPRS, EDGE, UMTS, HSDPA i HSUPA), lokalizacji nadajników, zasięgów, wymuszania EDGE/3G, funkcjonowania sieci i awarii BTS-ów.

Moderator: Moderatorzy

ODPOWIEDZ
Samuel
Początkujący użytkownik forum

Pytanie o wybor technologii, modem i antene.

Post autor: Samuel »

Witam serdecznie

Mam pytanie. Otoz mieszkam w 53.493947, 14.247606 (Boock, niemiecka strona). Chcialbym podlaczyc internet z Polski, 8-11km do nadajnikow po linii prostej. Po drodze niestety las. Sygnal GSM lapie dzieki wzmacniaczowi GSM. Chcialem spytac doswiadczonych kolegow o to, na co moge liczyc jesli chodzi o internet. Mam do wyboru UMTS 2100 i UMTS 900 jak i LTE. Co bedzie najlepiej dzialalo w mojej lokalizacji?

Maszt PLUSA to tylko GSM, wiec odpada (choc wyswietla sie jako PLUS+LTE+AERO2) cokolwiek to oznacza.
Jest tez T-Mobile z Networks (tez nie do konca wiem jak to dziala w praktyce).
Jest Orange z UMTS 900 i 2100 i LTE.
Jest tez PLAY.
Najpowazniej mysle o Orange.
Prosze o pomoc w wyborze technologii, modemu i anteny do najlepszego odbioru internetu.

Z gory dziekuje i pozdrawiam
dexter18

Re: Pytanie o wybor technologii, modem i antene.

Post autor: dexter18 »

Jak na las to u900 bo ciężko może być z 2100. Orange ma dobrą ofertę 44 zł za 35 GB. Warto by było wypróbwać oba pasma, a co do prędkości to na HSPA+DC masz 2x tyle co na HSPA+. Przykładowo na E3131 miałem maksymalnie 6 Mb/s a na E3251 z DC mam nawet i 19 Mb/s. Do U2100 panel, do U900 ATK-20 i to jak najkrótszy kabel antenowy.
Samuel

Dzieki kolego za odpowiedz. Wlasnie myslalem dokladnie o takim zestawie, czyli E3251DC + ATK900. Chyba na 2100 sie nie bede szarpal, wybiore pewniejsze polaczenie na 900MHz, no chyba ze bedzie bardzo wolno, ale Twoje transfery przy DC sa zachecajace. Dzieki za potwierdzenie.
hitmack
Stały użytkownik forum

Post autor: hitmack »

Ale DC to działa tylko na 2100, na umts900 za wąskie pasmo
Huawei e398+router TL-MR3420+panel cybertech 17dBi (12m kabla)
Samuel

Yhy...a to nie wiedzialem... bo rozumiem ze o LTE to moge zapomniec....wiec skoro DC dziala tylko na 2100 to bede musial sprobowac...jaka antene byscie polecili zeby szansa na dobre transfery byla jaknajwieksza?? Dzieki i pozdrawiam
dexter18

Post autor: dexter18 »

Cybertech bądź Bestpartner i do jak najkrótszy przewód antenowy chyba TriLan jest jakiś czy o uszy mi się obiło. Wiesz jeśli masz las to wtedy maksymalnie 5 metrów albo i krócej do tego modem+router w hermetyk i blisko anteny i zasilanie POE. Wtedy ograniczasz straty na kablu. Do tego mocna antena i może się udać. Sęk w tym, że musisz to sprawdzić czy to wypali bo nie mamy szklanej kuli.
matek451
Guru bezprzewodowy

Post autor: matek451 »

Pytanie czy osiągniesz zasięg na tym BTS-ie z Dobrej i jak ustawione są na nim sektory. Do granicy 2 km więc mogą być ustawione w stronę N,E,S. Na twoim miejscu podjechałbym bliżej BTS-a pod granicę i najpierw przetestował. Masz telefon z UMTS900?
Samuel

Powiem tak, ze jakis rok temu korzystalem z orange free na karte ale za pomoca modemu bez anteny zewnetrznej. Chodzilo to bardzo wolno ale trudno mi w tej chwili powiedziec na jakim pasmie odbywala sie transmisja. Trudno powiedziec czy mogl "pomoc" wzmacniacz GSM. Wiec generalnie jakis zasieg tam dochodzi. Bo ogolnie to zasieg GSM urywa sie powiedzmy ze 3-4 km przed moim domem. Sprawdzilem, mam telefon z UMTS (zarowno 900 jak i 2100). Jest to Alcatel OT 997D na Androidzie. W jaki sposob moglbym sprawdzic sile sygnalu telefonem?
matek451
Guru bezprzewodowy

Pobierz i zainstaluj Netmonitor. Spróbuj połączyć się z tym BTS-em w Dobrej, na karcie prepaid Orange. Najlepiej zbliżaj się do granicy i sprawdzaj.
tpawel
Specjalista bezprzewodowy-junior

Post autor: tpawel »

Rok temu to moglo byc przed moderną i nie ma sie co sugerować
ZTE MF 283+
E3372s-153 Hilink+WR1043ND Gargoyle
Orange FreeNet 10GB+ORANGE LTE DOMOWY
PLUS INTERNET 15GB
Samuel

Dzieki za porady. Wlasnie zamowilem HUAWEI 3251 + antene panelowa 17dBm z Cybertecha. Do tego ruter TP-LINK TL-MR3220. Mysle ze do konca tygodnia bedzie zestaw przetestowany. Sam jestem ciekaw jak (i czy) to bedzie chodzic. A tak z ciekawosci: skad mozna sie dowiedziec czy dany BTS obsluguje HSPA+DC ?
ja.michal
*Mistrz bezprzewodowy*

Post autor: ja.michal »

Samuel pisze: A tak z ciekawosci: skad mozna sie dowiedziec czy dany BTS obsluguje HSPA+DC ?
Jeśli obszar jest po modernizacji, stacja bazowa działa na 2100 MHz to na 99,99% jest HSPA+ DC. Ewentualnie można sprawdzić QoS dla połączenia.
Samuel

Wiec zainstalowalem antene od Cybertecha 17 dBi. Jedyne 3G jakie udalo sie zlapac to T-Mobile. Niestety w programie Mobile Partner nie bylo mozliwe sie w sieci 3G zarejestrowac. Poziom sygnalu byl na poziomie 93-97 dBm. Udalo sie za to zarejestrowac w sieci 2G (jednak nie wiem z jakiego powodu nie moglem sie polaczyc-moze ktos zna aktualna konfiguracje do polaczenia?). Wiec teraz mam pytanie, moze ktos mial podobna sytuacje... czy probowac z antena ATK-20 na 900MHz? Jaka jest szansa powodzenia w zwiazku z tym co napisalem powyzej? Prosze o pilna odpowiedz:)
matek451
Guru bezprzewodowy

Kupiłeś antenę na 2100MHz choć radziłem najpierw zrobić testy i to głównie na UMTS900. Jesteś w gorącej wodzie kąpany. Skąd pochodzi E-3251, jeśli z Orange to czy ma simlocka? Na 2G i GSM900 antena na 2100MHz nie działa. Zanim znowu kupisz antenę zrób uczciwe testy, to podstawa. Masz modem E-3251( najlepiej bez simlocka), startery,zainstaluj TNI i ruszaj w stronę granicy. Sprawdź wymuszając tylko UMTS900 (W900) lub UMTS2100(W2100) zamiast szukać po omacku.
Samuel

Niestety nie jest to takie oczywiste. W strone granicy jest las wiec sygnalu nie ma. Nawet gsm. Co innego z wysokosci robiac pomiar, np z dachu domu. Poza tym 200 m od domu jest wysoki budynek ktory to prawdopodobnie tlumi dodatkowo sygnal. Dlatego testy robilem z dachu domu i lapalo mi glownie gsm. Raz mialem 3G plusa ale to tylko jeden raz. Jak juz koledzy wyzej pisali bez testow z antena sie nie dowiemy, ale moze ktos na forum spotkal sie z sytuacja gdzie nie mozna bylo sie zalogowac do sieci 3G choc znajdowalo ja za kazdym razem a zmiana anteny na ATK-20 pomoglo nawiazac stabilne polaczenie. Z gory dziekuje za wszelka pomoc
matek451
Guru bezprzewodowy

Widzę, ze nadal chcesz błądzić. Testy w terenie pozwolą ustalić jak daleko od ciebie sięga zasięg 3G konkretnego operatora i czy w ogóle te BTS-y maja ustawione sektory w stronę Niemiec. Testy bez wymuszenia konkretnego pasma UMTS są nie miarodajne, masz Huaweia to możesz korzystać z TNI i wymuszać częstotliwości. Zakup anteny na 2100Mhz to pomyłka, jedyną szansą jak pisałem wcześniej jest UMTS900( z nim łączyłeś się też w Plusie) . Bez zrobienia uczciwego testu w terenie chodzenie po dachu nic nie pomoże. Koledzy wcześniej trochę się pospieszyli proponując anteny. Twoja sytuacja jest specyficzna i nie tak łatwo można odpowiedzieć nie mając konkretnych wyników i nie znając ustawienia czy mocy sektorów na tym BTS-ie w Dobrej. Nie odpowiedziałeś nic o simlocku tego E-3251 jeśli jest on z Orange. Oczywiście ATK20 możesz kupić ale nikt nie zagwarantuje w ciemno, że to pomoże.
ODPOWIEDZ