Huawei B593s wybór anten do 3G i LTE
Moderator: Moderatorzy
-
- Stały użytkownik forum
Re: Huawei B593s wybór anten do 3G i LTE
Huawei B593s zamontowany na poddaszu. Na antenie wewnętrznej łapie 1 kreskę na 5 LTE i 3 kreski na 5 WCDMA. Niestety router mimo bardzo rozbudowanego oprogramowania nie podaje siły sygnału w dBi. LTE działa i potwierdziło się moje przypuszczenie, że problemy z brakiem przesyłu danych są po stronie operatora, a nie sprzętu. Na Huawei efekt jest taki sam, także jeżeli ktoś ma doby zasięg LTE a nie ma możliwości podłączenia internetu po kablu, to mogę śmiało polecić IDU-ODU jako alternatywę dla neostrady.
Więc teraz pytanie o antenę do B593s. Wiem, że na forum anteny wielozakresowe nie są polecane z tego względu, że mają gorsze parametry niż jednozakresowe. Ponieważ zdarzają się problemy z przesyłem danych w technologi LTE, chciałbym mieć możliwość korzystania z UMTS 900Mhz. Proszę o pomoc w doborze anteny działającej w zakresie UMTS 900Mhz i LTE 1800Mhz. Czy ten model byłby dobry? http://www.dipol.com.pl/antena_atk-log_ ... 056_10.htm
Więc teraz pytanie o antenę do B593s. Wiem, że na forum anteny wielozakresowe nie są polecane z tego względu, że mają gorsze parametry niż jednozakresowe. Ponieważ zdarzają się problemy z przesyłem danych w technologi LTE, chciałbym mieć możliwość korzystania z UMTS 900Mhz. Proszę o pomoc w doborze anteny działającej w zakresie UMTS 900Mhz i LTE 1800Mhz. Czy ten model byłby dobry? http://www.dipol.com.pl/antena_atk-log_ ... 056_10.htm
-
- *Mistrz bezprzewodowy*
pawelj5, to już chyba lepsza dobra antena dookólna wielozakresowa.
-
- Stały użytkownik forum
Możesz coś polecić?ja.michal pisze:pawelj5, to już chyba lepsza dobra antena dookólna wielozakresowa.
-
- *Mistrz bezprzewodowy*
Z nie magnetycznymi niestety nie miałem do czynienia.
-
- Specjalista bezprzewodowy-junior
Ja mimo wszystko kupilbym panel pod lte. Cybertech daje zysk 17dbm. Zalozyc do tego jak najkrótszy kabel. Pamietaj ze teraz masz router na poddaszu czyli sygnal tlumia jeszcze ściany. Probowales wyjsc na chwile z nim na dach? Tak <font color="#FF00FF"><b>»»w ogóle««</b></font> to,z czego masz pokrycie dachu?
ZTE MF 283+
E3372s-153 Hilink+WR1043ND Gargoyle
Orange FreeNet 10GB+ORANGE LTE DOMOWY
PLUS INTERNET 15GB
E3372s-153 Hilink+WR1043ND Gargoyle
Orange FreeNet 10GB+ORANGE LTE DOMOWY
PLUS INTERNET 15GB
-
- Stały użytkownik forum
Jeżeli poprzednio wskazana przeze mnie antena się nie nadaje, to może taka byłaby coś warta? http://www.dipol.com.pl/antena_trans-da ... 741022.htm
-
- Guru bezprzewodowy
To właściwie dwie anteny w jednej obudowie. Zysk niewielki 6-8dBiw zależności od pasma. Na dodatek bez kabli. Jak dołączysz przewody to spadnie jeszcze o 2-4 dBi i faktyczny będzie 4dBi , czyli taki jak na małych białych antenkach dołączonych do routera. Jedynie przeniesiesz pobór sygnału na zewnątrz. W sumie droga, jak doliczysz do niej dwa przewody ze złączami to koszt wyniesie ok. 300 zł. Za tyle to można mieć panel DUAL LTE z Cybertecha i ATK-10 na UMTS900.
-
- Stały użytkownik forum
Mam ATK-10, ale nie da się skonfigurować Dual LTE i ATK-10 tak, aby były jednocześnie podłączone do routera. Za każdym razem, kiedy chciałbym zmienić tryb 3G na 4G lub odwrotnie, musiałbym przepinać kable od anten. Szukam rozwiązania przy którym zmiany trybu dokonam z poziomu interfejsu routera, bez dodatkowej zabawy kablami.matek451 pisze:To właściwie dwie anteny w jednej obudowie. Zysk niewielki 6-8dBiw zależności od pasma. Na dodatek bez kabli. Jak dołączysz przewody to spadnie jeszcze o 2-4 dBi i faktyczny będzie 4dBi , czyli taki jak na małych białych antenkach dołączonych do routera. Jedynie przeniesiesz pobór sygnału na zewnątrz. W sumie droga, jak doliczysz do niej dwa przewody ze złączami to koszt wyniesie ok. 300 zł. Za tyle to można mieć panel DUAL LTE z Cybertecha i ATK-10 na UMTS900.
-
- Specjalista bezprzewodowy-senior
Zrezygnuj z dual-LTE, podepnij antenę LTE tylko do jednego wejścia antenowego, a ATK-10 do drugiego,pawelj5 pisze:Mam ATK-10, ale nie da się skonfigurować Dual LTE i ATK-10 tak, aby były jednocześnie podłączone do routera. Za każdym razem, kiedy chciałbym zmienić tryb 3G na 4G lub odwrotnie, musiałbym przepinać kable od anten. Szukam rozwiązania przy którym zmiany trybu dokonam z poziomu interfejsu routera, bez dodatkowej zabawy kablami.
transfer na LTE będzie niższy, ale jak się chce mieć wygodę, to się mówi trudno

Tylko trzeba eksperymentalnie zbadać który kabelek z anteny LTE odpiąć, a który zostawić.
Na przykład u mnie jest tak:
oba kabelki podpięte:

Jeden (nazwijmy go: A) odłączony, drugi B - podłączony:

Drugi kabelek B odłączony, natomiast A podłączony:

Z tych testów wynika, że kabelek B z anteny LTE należałoby zostawić,
kabelek A odłączyć, i w miejsce A podłączyć antenę ATK-10 na 900MHz.
Strata na download będzie do 50%, na upload straty nie będzie,
ale zsykujemy wygodę w przełączaniu się między pasmami na routerze

PS: testy wykonane na antenie cybertecha 10dbi: klik
używam jej głównie do tego, żeby wymusić konkretny BTS
i uniknąć przełączania między dwoma nadajnikami - uruchomili mi 2 sztuki LTE w pobliżu,
bardzo brzydko się zachowali.
Bez anteny też mam dobry sygnał - ok. 70-80%, jednak nie osiągam wtedy maksimum prędkości którą daje operator.
-
- Stały użytkownik forum
Widać wyraźnie, że opcja z podłączonym tylko kabelkiem "A" wypada blado, ale też nadaje się do użytku. Aby test był pełny przydało by się sprawdzić, czy tak wielki spadek prędkości na kabelku "A" zależy od anteny, czy wybranego gniazda antenowego w routerze. Jedno gniazdo jest oznaczone RX/TX i z tego co udał mi się znaleźć służy do obsługi standardu 3G i 4G, a drugie ma tylko RX, albo TX , nie pamiętam dokładnie które i służy do obsługi drugiej polaryzacji dla 4G. Test na kabelku "A" trzeba by było wykonać raz dla jednego, a raz dla drugiego gniazda. Czy mógłbyś w wolnym czasie wykonać taki test?kordirko pisze:
Zrezygnuj z dual-LTE, podepnij antenę LTE tylko do jednego wejścia antenowego, a ATK-10 do drugiego,
transfer na LTE będzie niższy, ale jak się chce mieć wygodę, to się mówi trudno
Tylko trzeba eksperymentalnie zbadać który kabelek z anteny LTE odpiąć, a który zostawić.
Na przykład u mnie jest tak:
oba kabelki podpięte:
Obrazek
Jeden (nazwijmy go: A) odłączony, drugi B - podłączony:
Obrazek
Drugi kabelek B odłączony, natomiast A podłączony:
Obrazek
Z tych testów wynika, że kabelek B z anteny LTE należałoby zostawić,
kabelek A odłączyć, i w miejsce A podłączyć antenę ATK-10 na 900MHz.
Strata na download będzie do 50%, na upload straty nie będzie,
ale zsykujemy wygodę w przełączaniu się między pasmami na routerze
PS: testy wykonane na antenie cybertecha 10dbi: klik
używam jej głównie do tego, żeby wymusić konkretny BTS
i uniknąć przełączania między dwoma nadajnikami - uruchomili mi 2 sztuki LTE w pobliżu,
bardzo brzydko się zachowali.
Bez anteny też mam dobry sygnał - ok. 70-80%, jednak nie osiągam wtedy maksimum prędkości którą daje operator.
I jeszcze prośba do Admina. Temat mocno odbiegł o głównego wątku. Proszę o przeniesienie części dotyczącej routera Huawei B592 do nowego wątku. Dziękuję
-
- Specjalista bezprzewodowy-senior
Sprawdziłem - jednak zależy od wejścia routera, a nie od kabla anteny.pawelj5 pisze: Aby test był pełny przydało by się sprawdzić, czy tak wielki spadek prędkości na kabelku "A" zależy od anteny, czy wybranego gniazda antenowego w routerze. Jedno gniazdo jest oznaczone RX/TX i z tego co udał mi się znaleźć służy do obsługi standardu 3G i 4G, a drugie ma tylko RX, albo TX
Tak więc ten sposób się nie sprawdzi.
Pozostaje wypróbować coś takiego: http://www.dipol.com.pl/sumator_sygnalo ... R85300.htm
Sumator sygnału TV / SAT, dwa wejścia: 47-862MHz / 950-2400MHz, jedno wyjście.
Na pewno będzie "przepuszczać" sygnał od anten do routera.
Być może przepuści też sygnał w drugą stronę (zadziała jak splitter - separator)
- trzeba by to sprawdzić - jeśli tak zadziała, to obie anteny
można by na takim czymś spiąć razem i podłączyć do złącza TX/RX routera.
- wojteks
- *** Administrator ***
On ma impedancję 75Ohm, w telekomunikacji stosuje się impedancję 50Ohm.kordirko pisze:Sumator sygnału TV / SAT,
Nie pomagam na PW!
-
- Stary wyga bezprzewodowy
To powinno się nadać http://www.kathrein-scala.com/catalog/78210682.pdf taniocha
-
- Stały użytkownik forum
Aż boję się zapytać. Ile i gdzie?atento pisze: taniocha
[ Dodano: 2014-05-23, 12:09 ]
Przeglądam forum i ogólnie internet. Znalazłem jeszcze dwie rzeczy o które chciałbym zapytać.
Pierwsza sprawa to antena ATK-502 z oferty firmy Telkob. Jeżeli ten sprzęt byłby coś wart, to taki zestaw powinien spełnić moje wymagania http://telkob.pl/inkontrahent.php?t=131 ... 0&rg=0&sg= . Niestety ciężko cokolwiek znaleźć na ten temat w sieci. Brak testów i opinii użytkowników. Jedynie krótki filmik porównawczy producenta, ale nie wiem jak się do niego odnieść i czy w ogóle jest wiarygodny http://www.youtube.com/watch?v=rMmVETr3FIE .
Drugie pytanie dotyczy routera B593. Znalazłem informacje, że pierwsze wersje nie miały możliwości ręcznego przełączania między anteną wewnętrzną i zewnętrzną. Router przełączał się automatycznie po wykryciu oporu na gniazdach anteny zewnętrznej. Aby wszystko działało prawidłowo antena musiała być zwarta dla prądu stałego. Cybertech ma taką dedykowaną antenę do LTE http://www.cybertech.com.pl/p112,antena ... r-921.html . Ja mam już sprzęt z możliwością ręcznego wyboru anteny. Muszę zastosować zwarte anteny, czy już nie muszę?
- zurek
- Mistrz bezprzewodowy
pawelj5 pisze: Ja mam już sprzęt z możliwością ręcznego wyboru anteny. Muszę zastosować zwarte anteny, czy już nie muszę?
Nie, nie musisz...
[ Dodano: 2014-05-23, 14:13 ]
atento pisze:To powinno się nadać http://www.kathrein-scala.com/catalog/78210682.pdf taniocha
Koszt to ok. 100$-130$...
ZTE MC889A PRO
PLAY Internet Domowy
PLAY Internet Domowy
-
- *Mistrz bezprzewodowy*
Proszę bardzo.pawelj5 pisze: Proszę o przeniesienie części dotyczącej routera Huawei B592 do nowego wątku.

-
- Stały użytkownik forum
Chyba znalazłem rozwiązanie. Przejrzałem nie jedno forum i przejrzałem oferty producentów. Nie ma wielozakresowej anteny, która miałaby przyzwoite parametry, a te które mają są za drogie. Wczoraj wykonałem testy z routerem zamontowanym na zewnątrz pod dachem, a także testowałem działanie 3G i 4G na zmianę przez cały dzień. 3G działa cały czas, a jedynie prędkość uzależniona jest od obciążenia sieci. LTE albo działa, albo nie, ale w ciągu dnia prawie nie działa. Za to późnym wieczorem, w nocy i nad ranem działa bardzo dobrze. Wymyśliłem, że zamontuje router pod dachem na stałe w puszce hermetycznej dla access pointów. Nad puszką zainstaluję antenę dualną LTE od cybertecha. Jeżeli mimo zastosowania anteny zewnętrznej LTE nadal nie będzie stabilnie działać, zmianę trybu z LTE na WCDMA i odwrotnie będę dokonywał ręcznie z poziomu przeglądarki i jednocześnie będę przełączał antenę z zewnętrznej na wewnętrzną i odwrotnie. Okazuje się, że wbudowana antena w zupełności wystarcza do poprawnej pracy w trybie 3G przy takim sposobie montażu.
Proszę o uwagi co do ewentualnych problemów jakie mogę mieć przy tym rozwiązaniu.
Proszę o uwagi co do ewentualnych problemów jakie mogę mieć przy tym rozwiązaniu.
-
- *Mistrz bezprzewodowy*
Musisz uważać na wilgotność i względnie na temperaturę. Nie wiem jaki jest zakres temperatury pracy tego routera.