Antena AK C2 - jaki wtyk na antenie

Informacje na temat podłączania i doboru anten GSM (GPRS, EDGE, UMTS, HSDPA i HSUPA), lokalizacji nadajników, zasięgów, wymuszania EDGE/3G, funkcjonowania sieci i awarii BTS-ów.

Moderator: Moderatorzy

ODPOWIEDZ
wieszak
Początkujący użytkownik forum

Antena AK C2 - jaki wtyk na antenie

Post autor: wieszak »

Witajcie!

Wprowadzenie.

przygotowuje się do zmiany umowy w Cyfrowym Polsacie. Chcę zmienić modem z Huawei E398 na coś lepszego, bo zaczyna mi wariować (są dni, że rozłącza się kilka razy na dzień, znajduję się ok. 3,2 km od nadajnika LTE, bdb widoczność nadajnika, router Edimax LT-6408n). Posiadam antenę AK C2.

Oficjalne dane to:
rodzaj: dookólna
pasmo: 790-960 MHz,
1710-1880 MHz,
2570-2620 MHZ
zysk maks: 2÷3 dBi
kabel: H155 lub
odpowiednik zakończony
wtykiem SMA około 2x10 m

Zestaw umożliwia wyciągnięcie internetu o parametrach:
DL 14,17 Mbps
UL 1,37 Mbps
Ping 24 ms

Przy zmianie anteny na lepszą chcę zachować stary kabel zanim wymienię go na Tri-Lan 400.

Pytanie
Stąd moje pytanie: jak nazywa się wtyk na antenie? Jest to może wtyk N?

Uwagi końcowe
Proszę o doprecyzowanie, czy dobrze rozumiem temat. Na wyjściu anteny znajduje się gniazdo N (zakręcane). Od strony wejścia modemu zaś jest SMA na który nakręca się konektor do modemu SMA - TS9.

Więc jeśli chcę wykorzystać inny modem wystarczy, że zmienię konektor na SMA - wejście na modemie np. TS-5 przy zastosowaniu tego samego kabla?
matek451
Guru bezprzewodowy

Re: Antena AK C2 - jaki wtyk na antenie

Post autor: matek451 »

Ta wymiana sprzętu nie wiele zmieni. Po pierwsze to nie masz anteny tylko dookólny wynalazek, który przenosi punkt poboru sygnału na zewnątrz.Minimalny zysk 2-3dBi jest tracony na kablu H-155i wymiana na Tri-lan nie pomoze. Niepotrzebne koszty. Na dodatek dysponujesz złomem, który nazywa się Edimax LT-6408, który skutecznie przycina prędkości na LTE. Nie winiłbym modemu E-398 za te kłopoty. Plus/CP nagania klijentów, skutkuje to coraz gorszym działaniem sieci. Jeśli chcesz coś zmienić to Edimax z E-398 na Allegro, może ktoś kupi.AK C2uni do elektrośmieci. Kup lub weź z CP router B-593s-22. Do niego dokup http://www.cybertech.com.pl/p112,antena ... r-921.html i może coś się poprawi. Twoje pomysły nie warte zachodu.
Awatar użytkownika
onken
** Moderator **

Post autor: onken »

matek, ciagle najezdzasz na tego plusa, polsat a prawda jest taka ze LTE Playa, T-mobile itp moze sie schowac, ani wysokich predkosci ani szerokiego pasma, jakby mieli choć połowe tych uzytkowników ktorzy są na plusie to siec działałaby z predkoscia do 0,5 Mb/s....

Są daleko w tyle z LTE a plus rozwija tą technologię od wielu lat

Wypożyczę kartę no limit - Nielimitowany internet w T-Mobile / Orange oraz Play

Cena - 60 zł za m-c
Play - 70 zł za m-c
Kontakt na PW
dexter18

Post autor: dexter18 »

onken, Ty chyba nie widziałeś przeciążonych BTS Plusa z racji LTE.
matek451
Guru bezprzewodowy

Ja nie najeżdżam na Plusa, tylko wskazuje realia. Kolega jest niezadowolony z prędkościami LTE w Plusie i doszukuje się problemów w modemie czy kablu a ma słabą antenę i router, który od dawna sprawia problemy użytkownikom i nawet producent, Plus i CP ich do końca nie rozwiązał. Najgorsze, że CP nadal go wciska klientom wiedząc o tych problemach. Trzeba to zauważać i pisać. A prędkości w Plusie na ich LTE w wielu lokalizacjach też nie powalają, nawet 20Mhz pasma nie wystarcza, sieć nie z gumy.I to ma zasadniczy wpływ na działanie sieci w wielu lokalizacjach. Co do tego pasma to po ostatnich wyrokach sądu nie byłbym taki pewny. T-mobile nie odpuszcza. Mam swoje doświadczenia z LTE CP i Play i sieć LTE1800Mobylandu u mnie się nie wyrabia.Wzrost ilości klientów Plusa/CP jest dobra dla nich ale nie pozostaje bez wpływu na jakość. Pozostali operatorzy mocno inwestują w sieć LTE i to największa korzyść dla klienta. Dopiero LTE800 pozwoli dotrzeć tej technologii do większej ilości użytkowników. A tutaj na razie nic nie wiadomo i Solorz szybko może stracić przewagę. Na razie dla większości użytkowników w Polsce to 3G szczególnie na UMTS900 ma największe znaczenie a tu szanse się wyrównały; Aero2, Play i NetWorks z UMTS900 zapewniają internet mobilny na prowincji. także nie podpalajmy się LTE.
Awatar użytkownika
onken
** Moderator **

Uzywam od 3 lat ( jak nie dłuzej ) u rodziców LTE z polsatu, poza problemami jeden jedyny raz ( ale przez ponad tydzien, to fakt ) - zmienili pozniej nadajnik - to nie było zadnych.

Duze osiedle z wielką iloscią uzytkowników, - Kraków, osiągi około 40-50 Mb/s wiec spoko.

Testowałem też tam Orange, Play, - nie po LTE ale po 3G to porazka, Play 1-2 Mb/s / 256 kbpls, Oragne po DC+ lepiej ale pingi spore, a osiagi tez zadna rewelacja

W dotychczasowym miejsu mam Neostrade i chetnie się jej pozbede, w najgorszym wypadku jak padnie LTE Polsatu, to tez mam zasieg i T-mobile, Orange i Playa - ale playa nie lubie, oferte maja coraz gorszą :/
matek451
Guru bezprzewodowy

W dużych miastach, szczególnie na osiedlach gdzie postawiono kilka BTS-ów Mobylandu na dodatek mieszkańcy mają do wyboru Neostradę , Netię mnóstwo dostawców kablowych ilość użytkowników LTE Plusa/CP jest stosunkowo niewielka. Z reguły wszyscy wybierają kabel więc prędkości są Ok, sieć nieprzeciążona. Gorzej na peryferiach miast i w mniejszych ( np. u mnie), brak dostawców kablowych, mała ilość i większe odległości od BTS-ów więc ludzie brali oferty LTE z Plusa/CP i skutkuje to przeciążeniem sieci, szczególnie w szczycie. Po półtora roku gorzej niż w LTE Play( DL5Mb/s UL 5Mb/s), także lokalizacja i obciążenie sieci to podstawa. Teraz namawiają że Power LTE ma zastąpić stacjonarny w domu i firmach nie rozbudowując jednocześnie dalej sieci więc módl się aby u ciebie ludzie nie uwierzyli w te zapewnienia bo jak przejdą z kabli na LTE to sam to odczujesz. Z pustego i Salomon nie naleje. Ale takie działania dotyczą wszystkich sieci mobilnych, wzrost klientów przy braku rozbudowy infrastruktury musi się odbić na jakości.Także ci co mają kabel niech lepiej zostają na nim :)
wieszak

matek451 dzięki za odpowiedź!
Kup lub weź z CP router B-593s-22.
W ofercie Polsatu jest router B-923S:
http://www.cyfrowypolsat.pl/oferta/inte ... i-b593s.cp

różni się czymś znaczącym od B-593s-22?
Do niego dokup http://www.cybertech.com....nk-dwr-921.html i może coś się poprawi.
Spasuje mi póki co stary kabel od AK C2 do anteny Cybertecha?

*

Jak w ogóle wygląda strata sygnału w LTE w stosunku do odległości?

Nadajnik mam na wysokim kominie. Góruje wyraźnie nad okolicą. Mam do niego ok. 3,2 km w linii prostej. Po drodze generalnie czyściutko. Niby jest kilometr ode las, ale nadajnik jest widoczny bez problemu z ziemi. Samą antenę mam na domu coś koło 10 m nad poziomem gruntu.

Po zmianie sprzętu mam w tych warunkach szansę na znaczącą poprawę prędkości, czy bardziej nastawić się tylko na większą stabilność sygnału?
Awatar użytkownika
onken
** Moderator **

zainwestuj w dobrą antene a nie kawałek "drutów"

Na tym czyms z Polsatu nic nie osiagniesz ( wiem bo sam taką dostałęm )

Chocby Cybertecha 10 dBi
wieszak

OK, przekonujecie mnie. Biorę antenę Cybertecha. Kable od anteny z Polsatu mi do niej spasują?
matek451
Guru bezprzewodowy

Antena dual LTE ma wyjścia typu N(ż). Najlepiej napisz do Cybertecha i sam zapytaj, prześlij im zdjęcie tych złączy na kablach od CP . Na pewno ci odpowiedzą i pomogą. Kupisz wtedy sama antenę bez kabli. Jesli te twoje sa zakończone SMA to powinny pasować do B-593. Tu masz złącze N(m) jakie stosuje Cybertech http://www.cybertech.com.pl/k12,zlacza-n.html Twój wybór jest optymalny, zestaw B-593s-22 z DUAL LTE 15dBi sprawdzony przez wielu. Mam i używam , odległość do BTS-a 4 km.
Awatar użytkownika
onken
** Moderator **

Zdaniem Cybertecha jesli jest dosc blisko do BTSa to nie ma sensu az tak mocnej anteny i wystarcza 10tka

Wypożyczę kartę no limit - Nielimitowany internet w T-Mobile / Orange oraz Play

Cena - 60 zł za m-c
Play - 70 zł za m-c
Kontakt na PW
wieszak

Wg mnie ma ze względu na coraz częstsze załamania pogody w Polsce. Wtedy kilka dBi zapasu jak znalazł.

*

Po zmianie sprzętu tj. antena i router jest sens na inwestowanie w lepsze kable, czy to już sztuka dla sztuki?
Awatar użytkownika
wojteks
*** Administrator ***

Post autor: wojteks »

wieszak pisze:Wtedy kilka dBi zapasu jak znalazł.
Ale przy małych odległościach te kilka dB może przesterowywać link a to gorzej niż słabszy sygnał.
Nie pomagam na PW!
matek451
Guru bezprzewodowy

Przy odległości do BTS-a 3,2 km warto pokusić się o antenę 15dBi. Jej realny zysk na 10m kablach H155 to ok. 10dBi więc przesterowanie sygnału raczej nie grozi. Nie widzę w takiej sytuacji potrzeby inwestowania w lepsze kable. Np. lepsze kable zapewnią zysk o 1-2dBi większy. W twoim przypadku to sztuka dla sztuki. DUAL LTE 15dBi z H155 spokojnie da radę.
wieszak

wojteks, w moim przypadku w tym kierunku następny nadajnik jest ok. 14 km. Pozostałe są pod kątem 90 stopni od tego kierunku w lewo i prawo (odległość też kilkanaście km). Także nie wiem, czy to ma jakieś znaczenie. Obok siebie na tym samym kominie są dwa nadajniki:
Plus (26001) ID: 22189

GSM
Pasmo LAC CID Uwagi
900 21033 21890 --
900 21033 21891 --
900 21033 21892 --
900 21033 21893 --
oraz
Aero 2 (26017) ID: 22911

UMTS
Pasmo LAC RNC CID LongCID Nośna Uwagi
900 50002 1 18624 84160 2963 --
900 50002 1 18625 84161 2963 --
900 50002 1 18626 84162 2963 --
Wedle mapki zasięgu w Cyfrowym Polsacie sytuacja wygląda następująco:

Pewny zasięg:
HSDPA/HSPA+

LTE - wg mapy kilkadziesiąt-sto metrów za moją posesją kończy się zasięg. Znajduję się na brzegu obszaru w zasięgu LTE.

matek451, wobec tego rezygnuje z pakowania się lepsze kable. Dobre 200 zł w kieszeni.
matek451
Guru bezprzewodowy

W swojej lokalizacji korzystasz z BTS-a LTE1800Mobylandu Oleandry koło Grębowa. Inne pobliskie czynne to Gorzyce, Stalowa Wola i Tarnobrzeg. W takiej sytuacji zakup anteny 15dBi całkowicie uzasadniony.( odległość od BTS-a, krawędź zasięgu LTE wg. mapy CP).
Awatar użytkownika
wojteks
*** Administrator ***

wieszak pisze:w moim przypadku w tym kierunku następny nadajnik jest ok. 14 km.
Mnie nie chodziło o to, że będziesz w zasięgu kilku stacji bazowych tylko że gdybyś był blisko to mógłbyś mieć przesterowany tor odbiorczy modemu co skutkowałoby bardzo złym połączeniem.
Nie pomagam na PW!
wieszak

Co znaczy:
przesterowany tor odbiorczy modemu
?

Myślałem, że chodzi o taką kwestię. Łapię inny nadajnik i łącze się z nim ekstra, choć jest dalej. Jest też także zjawisko, że w przypadku bardzo bliskiego położenia nadajnika nie łapie się sygnału np. stoję pod bazą telefonii komórkowej - 5 m od masztu i sygnał jest znikomy. Czy to miałeś na myśli jako przesterowanie toru odbiorczego?
Awatar użytkownika
wojteks
*** Administrator ***

wieszak pisze: Czy to miałeś na myśli jako przesterowanie toru odbiorczego?
Nie, chodziło mi o to, że jesteś 500m od stacji i masz zasięg powiedzmy -50, dokładasz antenę +15dBi i sygnał na wejściu toru odbiorczego rośnie do -35 a zakres prawidłowej pracy toru odbiorczego modemu to -42 do -113 przykładowo, za silny sygnał na wejściu powoduje bardzo duże problemy z połączeniem.
Nie pomagam na PW!
wieszak

Dziękuje kolegom za cenne rady. Zmieniłem najpierw - po pewnych przejściach z CP - sprzęt na wskazany Router. W porównaniu z Edimaxem - skok transferów o kilka megabitów na dzień dobry przy tej samej, badziewnej antenie.

Po zmianie anteny z Cybertecha - wyniki na speedtest.pl i speednet.pl skaczą. Chwilami mam 30 Mbit DL, innym razem 80 Mbit. Wcześniej miałem koło 8 Mbit na Edimaxie DL (realnie lekko ponad 1 MB/s). Przy prostym teściku na Youtube pobieranie mi podskoczyło do 6 MB/s, czyli koło 48 Mbit (stan obecny).

Połączenie wydaje się stabilniejsze. Przestała migać niebieska ikona (kółko przypominające logo Ubuntu) i to jest pierwsza zmiana jaką zaobserwowałem. Na wcześniejszej antenie od czasu do czasu migała (szukanie sygnału? Nie wiem. Dodam, że mam teraz ustawiony wyłącznie sygnał LTE).

Jedyne, co mnie zastanawia, że po zmianie anteny odnoszę wrażenie, że parametry z diagnostyki nie uległy zmianie:
Status funkcji bezprzewodowej
1 PLMN: 26001
2 Stan usługi: Prawidłowa usługa
3 RSSI: -51
4 RSRP (dBm): -70
5 RSRQ (dB): -6
6 Roaming: Nie
Podsumowując. Czuje się zadowolony po skorzystaniu z waszych rad. Czy mam dobre parametry sygnału - chyba tak, bo nie pełza już jak żółw. Powyżej dane dla pochrmurnego dnia, nadajnik ~3,2 km.
matek451
Guru bezprzewodowy

No i oto chodziło. Masz bardzo dobre parametry sygnału. Prędkości też dużo większe niż wcześniej( skoki to normalne, zależy od obciążenia BTS-a). Podsumowując dobry router plus porządna antena kierunkowa w twoim przypadku sprawdziły się. Czyżby w Polsacie nie chcieli ci dać B-593s-22, co proponowali?
wieszak

Router mobilny Huawei E5372. B-593S-22 najpierw na infolinii powiedział mi konsultat, że nie ma w ofercie dla przedłużających. Później skierowali mnie do salonu. Tam dali mi co chciałem - łącznie z ofertą jaką proponował mi konsultant. Po drodze zaś wysłali mi router mobilny. Ech...
ODPOWIEDZ