TP-LINK TL-MR3220 + Huawei E3272s-153 Zrywanie połączenia
Moderator: Moderatorzy
-
- Początkujący użytkownik forum
TP-LINK TL-MR3220 + Huawei E3272s-153 Zrywanie połączenia
Witam wszystkich na początku jako świeżak i proszę o pomoc.
Cześć.
Przedłużyłem jakiś czas temu umowę z Play z modemem Huawei E3272s-153. Modem w laptopie cyklicznie zrywał połączenie. Poszedł na gwarancję, serwis wgrał soft i nie znalazł problemów.
Pomyślałem modem duży ciężki, pewnie przy przenoszeniu itd. zrywa, E3131 nie zrywał.
Kupiłem router TL-MR3220. Faktycznie jest poprawa, zrywa rzadziej.
Kupiłem aktywny hub USB Omega(H-058) bo tak na stronie podpowiada producent TP-Linka. Zrywa znów rzadziej, ale jednak.
Ktoś ma jakiś pomysł co zrobić, bo moje pomysły się wyczerpały.
Modem bez Hilinka, firmware w routerze najświeższe ver 2.1
Ktoś coś?
Z góry dziękuję.
Cześć.
Przedłużyłem jakiś czas temu umowę z Play z modemem Huawei E3272s-153. Modem w laptopie cyklicznie zrywał połączenie. Poszedł na gwarancję, serwis wgrał soft i nie znalazł problemów.
Pomyślałem modem duży ciężki, pewnie przy przenoszeniu itd. zrywa, E3131 nie zrywał.
Kupiłem router TL-MR3220. Faktycznie jest poprawa, zrywa rzadziej.
Kupiłem aktywny hub USB Omega(H-058) bo tak na stronie podpowiada producent TP-Linka. Zrywa znów rzadziej, ale jednak.
Ktoś ma jakiś pomysł co zrobić, bo moje pomysły się wyczerpały.
Modem bez Hilinka, firmware w routerze najświeższe ver 2.1
Ktoś coś?
Z góry dziękuję.
-
- Guru bezprzewodowy
Re: TP-LINK TL-MR3220 + Huawei E3272s-153 Zrywanie połączenia
Ale zrywa połączenie z siecią3G/LTE Play czy połączenie po WiFi z routerem? Jaki masz poziom sygnału 3G/LTE w Play? Rozumiem, że nie używasz anteny zew.
-
Zrywa z siecią 3G/LTE.
Dane o sygnale z routera są niskie, apl PlayOnline pokazywała wyższe.
Signal Strength: 48%
Dane o sygnale z routera są niskie, apl PlayOnline pokazywała wyższe.
Signal Strength: 48%
-
- Guru bezprzewodowy
Ogólnie przy korzystaniu po WiFi i połączenia modemu z LTE, router MR-3420v2 zrywał połączenie LTE przy dużych prędkościach, nawet gdy poziom sygnału jest dostateczny -71dBm. Na dodatek wymagał resetu routera. Miał to poprawić najnowsze FW, jest lepiej ale problem się pojawia nadal. Podsumowując , niestety ale budżetowe routery TP-Linka potwierdzają nadal , że ich współpraca z modemami LTE pozostawia wiele do życzenia. To niestety słaba konfiguracja. Ale spróbuj przy wyższym poziomie sygnału.
-
Czyli co próbować z anteną?
Kiedyś jak przedłużałem umowę dostałem wraz z E3131 antenę taką jak w tym linku leży gdzieś prawie nieużywana.
Według BTSearch do jednej stacji mam 0,40 km do kolejnej 1,72 km. Obie mają mieć LTE do końca bieżącego roku.
Kiedyś jak przedłużałem umowę dostałem wraz z E3131 antenę taką jak w tym linku leży gdzieś prawie nieużywana.
Według BTSearch do jednej stacji mam 0,40 km do kolejnej 1,72 km. Obie mają mieć LTE do końca bieżącego roku.
-
- Guru bezprzewodowy
Ten bacik trudno nazwać anteną. Jeśli korzystasz z UMTS900Play to wystawiając go na zewnątrz przeniesiesz punkt poboru sygnału na zewnątrz. Na innych częstotliwościach właściwie bezużyteczny. Jeśli chodzi o te BTS-y to możliwe, ze Play uruchomi na nich LTE1800 ( gdzie to?), rozwija sieć intensywnie ale raczej to LTE będzie najpierw na jednym z nich.Z antena i jej zakupem w takiej sytuacji bym poczekał.
-
A jaką antenę mógłbyś polecić? Przy obecnych pasmach i przyszłym LTE.
Lokalizacja to 09-200 Sierpc, informację o LTE mam z cyklicznie pojawiających się na blogplay.
W tej chwili na modemie wybór jest na auto, router chyba nie ma tej możliwości czy zmiana coś poprawi?
Lokalizacja to 09-200 Sierpc, informację o LTE mam z cyklicznie pojawiających się na blogplay.
W tej chwili na modemie wybór jest na auto, router chyba nie ma tej możliwości czy zmiana coś poprawi?
-
Przepraszam za post pod postem, ale chcę zapytać czy interesować się Gargoyle? Czy odpuścić i pogodzić się ze zrywaniem połączeń?
-
- Specjalista bezprzewodowy-senior
Po pierwsze, to musisz wiedzieć, czy zrywanie powoduje modem czy router, bo nie napisałeś czy po tym jak go odebrałeś z serwisu sprawdzałeś na komputerze.
Jeśli na komputerze/laptopie nie zrywa, a na routerze już tak, to wiadomo, że to problem routera.
Jeżeli masz możliwość, to przetestuj z tym oprogramowaniem w routerze (to jest OpenWRT z LuCi): http://ofmodemsandmen.com/downloads.html
Jeśli na komputerze/laptopie nie zrywa, a na routerze już tak, to wiadomo, że to problem routera.
Jeżeli masz możliwość, to przetestuj z tym oprogramowaniem w routerze (to jest OpenWRT z LuCi): http://ofmodemsandmen.com/downloads.html
-
Zrywanie na 99% po stronie routera, ale wiecie co. Zmieniłem zakres wifi na klasę "n" i wczoraj połączenie utraciłem jeden raz.
Nie wiem o co chodzi, ale póki co akceptuję ten stan rzeczy.
Pozdrawiam
Nie wiem o co chodzi, ale póki co akceptuję ten stan rzeczy.
Pozdrawiam
-
Witam mam pytanie czy jak zmieniłeś to WiFi na n to problem znikł? Czy może coś jeszcze zmieniłeś aby nie rozlaczal ten router? (posiadam aktywnego hub-a do modemu i tez mi zrywa)
Spróbuj zmienić soft na Gargoyle.
-
- Użytkownik forum
Problem jest prosty. Wymień router. Ten ma tak mało pamięci ram, że powoduje to jego restart/zawieszenie przy większych prędkościach. Jeszcze połączenie wifi+lte dobija ten router.
W ostateczności możesz wrzucić openwrt i zrobić swap na penie. Może będzie mniej zrywał.
Ogólnie cudów się nie spodziewaj.
W ostateczności możesz wrzucić openwrt i zrobić swap na penie. Może będzie mniej zrywał.
Ogólnie cudów się nie spodziewaj.
-
- Guru bezprzewodowy
Podzielam poglad poprzednika. Zestaw MR-3420v2 z modemem LTE to kiepskie rozwiązanie. TP-Link pracował nad tym problemem aktualizując FW ale efekt nawet na najnowszym z 09.10.2014 tego całkowicie nie zmienił. Przy szybkich transferach po LTE i połączeniu po WiFi z routerem modem zrywa połączenie i są problemy z WiFi. Oczywiście mimo użycia aktywnego HUBA i anteny dual LTE 1800MHz. Testowałem na różnych FW , modem E-3276 i dual z Cybertecha. Przy połączeniu komputera z routerem po LAN nie występuje. Zmiana na Gargoyle częściowo rozwiązuje problem ale to i tak nie jest to. Niestety ale budżetowe routery z małą ilością pamięci i słabymi jednostkami tak mają. Stąd lepsze rozwiązanie to routery TP-Linka z serii WDR lub WR-1043v2 ze zmienionym na Gargoyle OFW.
-
Ale to poważnie nie ma żadnego dobrego sposobu aby ten router nie zrywał połączenia? Ciekawy jestem czy finetto się z tym uporal jak zmienił na inny standard wifi