Dlaczego Orange/T-mobile tak odstają od konkurencji?

[Reklama] Telefony satelitarne wszystkich sieci Thuraya, Iridium, Inmarsat https://ts2.shop/pl/3-telefony-satelitarne

Moderator: Moderatorzy

matek451
Guru bezprzewodowy

Re: Dlaczego Orange/T-mobile tak odstają od konkurencji?

Post autor: matek451 »

W Play przy umowie na 18m-cy za 29,99 pierwsze 6m-cy jest bez limitu na 3G i LTE( teoretyczny limit gwarantowany regulaminem 125GB). Póki co żaden operator nie świadczy no-limit na 3G. Jeśli ktoś chce umowę na 6 m-cy to niech bierze głosową dla firm http://dlafirm.play.pl/oferta/kampanie/ ... ecy-9.html w jej ramach internet LTE jest bez limitu( 200GB). Za 12,30 z vat masz nielimitowane rozmowy do Play, na stacjonarne. 2GB internetu na 3G we własnej sieci i w roamingu a na własnym LTE no-limit. Dla wszystkich malkontentów, pokażcie mi lepszą ofertę innego operatora. Regulamin http://www.play.pl/resources/pdf/2014/R ... 072014.pdf Mam podobną ofertę za 9,99 zł dla indywidualnych tylko w niej nie ma stacjonarnych. Obowiązywała jeszcze niedawno. Regulamin http://www.play.pl/resources/pdf/2014/R ... 062014.pdf Korzystam od 3 m-cy, pobieram po 500GB , nigdy nie otrzymałem lejka 2Mb/s. I takich ofert życzę użytkownikom innych sieci. O pre-paid RBM, Play z nielimitowanym LTE( 200GB) na sieci Play przez 14 m-cy za darmo nie wspominając. Takie są fakty, obiektywnie Play miażdzył i miażdży konkurencję. A piszę to jako użytkownik czterech operatorów.
cegulla
Specjalista bezprzewodowy-junior

Post autor: cegulla »

A ja nie rozumiem skąd u niektórych podekscytowanie tym NetWorks! Teoretycznie według strony T-mobile prace w ramach wyżej wymienionego projektu się skończyły i faktycznie zasięg T-Mobile mam dobry. Korzystam z playa i z częstego roamingu fioletowego operatora i nawet w lesie jak ciąłem drzewo mogłem sobie spokojnie wejść w przerwie na neta. Gorzej z prędkościami w t-mobile. Wieczorami to te 3G ładnie śmiga, ale w dzień to duuuża loteria. U mnie co dziwne jest tylko nadajnik UMTS900 t mobila i to oddalony o 8km. Mimo to zasięg fioletowego jest duży. Nadajniki playa w porównaniu do t-mobila to jeszcze gorsze dno. Strony się ładują ciężko. Denerwujący ostatnio stał się fakt, że chyba play zmienił priorytety logowania się sim do nadajników. Jeszcze jakieś 3 miesiące temu to jak kojarzę w telefonie ciągle miałem zasięg z t-mobila w roamingu. Teraz mimo, że siła sygnału z play jest słabsza to i tak telefon loguje mnie do nadajnika play. Nawet jak ręcznie przełączę na nadajnik t-mobila to i tak zaraz telefon zaloguje się do playa, podkreślam mimo słabszego zasięgu!
Awatar użytkownika
wojteks
*** Administrator ***

Post autor: wojteks »

cegulla pisze:Nawet jak ręcznie przełączę na nadajnik t-mobila to i tak zaraz telefon zaloguje się do playa,
Jaki masz telefon, Nokia 301 raz zalogowana do T-Mobile trzyma go wiele dni niezależnie gdzie w PL jestem.
Nie pomagam na PW!
cegulla

Post autor: cegulla »

Sony Xperia SP. Jak ręcznie ustawię to niby trzyma sztywno, ale i tak się czasem coś zbuguje i przełączy mnie na play. Są też sytuacje, że tel straci zasięg co na moim terenie jest częste i ciągle się pyta czy ma szukać innej sieci. Jak ją znajdzie to dalej się pyta, ale to akurat chyba wina samego androida.
Awatar użytkownika
wojteks
*** Administrator ***

Post autor: wojteks »

cegulla pisze:ale i tak się czasem coś zbuguje i przełączy mnie na play
To raczej wina telefonu, po to jest ręczny wybór żeby nie było możliwości przejścia na inną sieć.
Nie pomagam na PW!
Awatar użytkownika
elcidx

Post autor: elcidx »

matek451 ta oferta dla firm na 6 miesięcy jest jakoś limitowana czasowo? Chętnie bym się nią zainteresował w grudni, jak skończy się darmowe LTE w Play.
Tu jest podpis.
matek451
Guru bezprzewodowy

Na to pytanie ci nie odpowiem, najlepiej śledzić na bieżąco na stronie Play. Ja wziąłem podobną dla indywidualnych w czerwcu ale się skończyła. Pewnie i z tą będzie podobnie. Nic co piękne nie trwa wiecznie.
adixm
Mistrz bezprzewodowy

Post autor: adixm »

Czemu odstaja? Ja myślę, że Orange oczywiście nie chce sobie robić konkurencji dla Neostrady i sądze że oferty nielimitowanego internetu LTE szybko nie wprowadzą, zastanawia mnie natomiast czemu T-mobile nie walczy o klienta ofertą nielimitowanego internetu.
robertnik
Mistrz bezprzewodowy

Post autor: robertnik »

A czym walczy T-mobile? To sieć typu exclussive, nawet sprawdzanie stanu konta w prepaidach takie tam jest...
adixm
Mistrz bezprzewodowy

robertnik pisze:A czym walczy T-mobile? To sieć typu exclussive, nawet sprawdzanie stanu konta w prepaidach takie tam jest..
A co tam niby maja takiego ekskluzywnego?Może i "odstawili" teraz kawał dobrej roboty ze swoja siecia, ale to sam już wole Orange dla "plebsu"
Awatar użytkownika
elcidx

Chyba nie załapałeś szydery w wypowiedzi robertnik
Tu jest podpis.
Awatar użytkownika
Yanusz
Mistrz bezprzewodowy

Post autor: Yanusz »

Ostatnio zamówiłem sobie internet od Orange z umową 24m bez terminala, z abo. 29,90 z 15GB danych i darmową usługą Szczęśliwe Godziny do 8:00.
Pierwszego dnia po aktywacji karty zmieniłem sobie Szczęśliwe Godziny z 8:00 do 12:00.

Byłem miło zaskoczony 1 fakturą. Okazało się, że choć zmieniłem pakiet Szczęśliwych Godzin na droższy (normalnie kosztuje on ok 10zł/mc) Orange i tak anulowało opłatę za niego.

Czyli za 29,90 mam pół doby bez limitu, a na drugie pół 15GB.

Dla mnie w sam raz. Polecam.
Pomoc w doborze anten EDGE/UMTS/HSDPA/HSPA/HSPA+/LTE/CDMA
adixm
Mistrz bezprzewodowy

Yanusz pisze:Ostatnio zamówiłem sobie internet od Orange z umową 24m bez terminala, z abo. 29,90 z 15GB danych i darmową usługą Szczęśliwe Godziny do 8:00.
Pierwszego dnia po aktywacji karty zmieniłem sobie Szczęśliwe Godziny z 8:00 do 12:00.

Byłem miło zaskoczony 1 fakturą. Okazało się, że choć zmieniłem pakiet Szczęśliwych Godzin na droższy (normalnie kosztuje on ok 10zł/mc) Orange i tak anulowało opłatę za niego.

Czyli za 29,90 mam pół doby bez limitu, a na drugie pół 15GB.

Dla mnie w sam raz. Polecam.
Sam wziąłem abonament za 70zl(-20% udało się wykopać na pewnym forum+10zl za orange open) z Galaxy Tab 4 10" i zaraz go sprzedaję za 900zl. A więc 1300(suma wszystkich opłat)-900=400zl do zaplaty przez dwa lata+nolimit LTE+40GB co miesiąc czyli 16/mc. Polecam tym bardziej, a zwłaszcza tym co twierdzą że zawsze opłaca się nie brać sprzętu.
Awatar użytkownika
Yanusz
Mistrz bezprzewodowy

Bardzo fajna opcja.
Też o tym myślałem, ale wolałem mieć "lżejszą" umowę, która, choć zawarta na czas oznaczony aż 24 miesięcy, może być rozwiązana całkiem niewielkim kosztem, bo mam zapisaną karę umowną w wysokości 187zł z groszami.
Jeśli, odpukać, za rok nadajnik w mojej okolicy będzie niewydolny, a konkurencja zaoferuje coś lepszego za mniejsze pieniądze, nie będzie mi szkoda zapłacić te 187zł i uwolnić się od sieci.
Co innego, jakbym wziął ten tablet. Wówczas kara umowna zapewne nie byłaby mniejsza, niż 1200zł i byłbym zmuszony płacić spore pieniądze za usługę z której byłbym niezadowolony.
adixm
Mistrz bezprzewodowy

Yanusz pisze:Co innego, jakbym wziął ten tablet. Wówczas kara umowna zapewne nie byłaby mniejsza, niż 1200zł i byłbym zmuszony płacić spore pieniądze za usługę z której byłbym niezadowolony.
Moja kara umowna to nie 1200zl czy ileś tam, tylko tyle ile zostało mi do zapłacenia do końca umowy, czyli po 12miesiącach: 16*12=192zl no i poki co nie ma nolimitu w Orange w ofertach bez terminala.
axes
Początkujący użytkownik forum

Post autor: axes »

Yanusz mam pytanie czy nie ma problemów z działaniem szczęśliwe godziny od 00:00 do 12:00, chodzi mi o to czy są właściwie naliczane? Czytałem że naliczali od 2.00.
Awatar użytkownika
Yanusz
Mistrz bezprzewodowy

Szczerze mówiąc nie nadążam trochę z rozliczaniem GB w Orange.
Ilość pozostałych GB jest inna po zalogowaniu się na stronie Orange, a jeszcze inna poprzez zalogowanie się aplikacją mobilną Mój Orange.
Poza tym nie korzystałem jeszcze z internetu zaraz po północy więc ciężko mi się odnieść do Twojego pytania axes.
ja.michal
*Mistrz bezprzewodowy*

Post autor: ja.michal »

axes, nie powinno być problemu. Nie ma nawet potrzeby rozłączać się. Korzystam od ponad roku z Orange i chyba tylko raz czy dwa źle mi rozliczyło, ale przy przejściu z nocy na dzień. Po jednym telefonie dodali źle rozliczone GB z nadwyżką.

Generalnie nie ma problemów.
axes
Początkujący użytkownik forum

Post autor: axes »

Dziękuje za odpowiedzi. Zamierzam zmienić t-mobile na orange i dlatego pytałem.
Skrillex
Stały użytkownik forum

Post autor: Skrillex »

Warto zadzwonić na infolinie często tam dają lepsze ofery niż w salonie i w necie ;)
Mi oferują za 35 zł/ 40gb i modem (nie router, oferta tylko z modem)
No ale play za 29zł :D (18 mies, 6 miesiecy w tym no limit, 30gb, noce bez limitu ( w t-mobile musiałbym 9zł dopłacić) także cudów oni nie ździałają )
Dobrze że ten Play się na rynku pojawił widzę że trochę poruszył ten rynek operatorów :)
Play jako jedyny określił ofertę "bez limitu". Za to go propsuje :)
Awatar użytkownika
elcidx

Jak w play lepiej wybierz ofertę na kartę, też nielimitwane lte za 45 zł miesięcznie.
W abo za 29 zł masz pierwsze 6ms. reszta 49 zł + opłata aktywacyjna.
W okresie tych 18 miesięcy abonament wychodzi tylko 20 zł taniej, a jesteś cały czas związany z umową.
Tu jest podpis.
Skrillex
Stały użytkownik forum

Post autor: Skrillex »

elcidx pisze:Jak w play lepiej wybierz ofertę na kartę, też nielimitwane lte za 45 zł miesięcznie.
W abo za 29 zł masz pierwsze 6ms. reszta 49 zł + opłata aktywacyjna.
W okresie tych 18 miesięcy abonament wychodzi tylko 20 zł taniej, a jesteś cały czas związany z umową.
To tylko 18mies. Nie zamierzam na razię wyprowadzać się czy coś...
A po zatem wolę abonament... wrzucam to w koszty, odliczam vat itp ;D
matek451
Guru bezprzewodowy

@Skrilex jest taka oferta w T-Mobile , o której piszesz http://www.telepolis.pl/grafika/newsy/2 ... 007381.pdf ,pojawiła się jeszcze świąteczna z E-5377 http://www.t-mobile.pl/r/repo1/tm/docum ... 007381.pdf
ODPOWIEDZ