Jaka antena zewnętrzna do modemu Huawei E3276 ???
Moderator: Moderatorzy
-
- Użytkownik forum
Jaka antena zewnętrzna do modemu Huawei E3276 ???
Witam,
Podejrzewam, że temat ten albo podobny był już tu poruszany lecz mimo wszystko proszę o niekarcenie mnie z tego powodu, ale o pomoc;)
A więc tak,
Jestem 'szczęśliwym' posiadaczem internetu mobilnego z 'cudownego' Cyfrowego Polsatu...
Posiadam router EDIMAX LT-6408n oraz modem Huawei E3276. Do całego tego zestawu dokupiłem od razu antenę zewnętrzną AK C2 UNI i jak się okazało to bardzo dobrze zrobiłem ponieważ inetrnetu nie miałbym w ogóle gdyby nie ta antena. Jak się jednak okazuje mimo tej anteny sygnał jest bardzo słaby przez co strony ładują się raz szybciej raz dłużej czasem w ogóle o pobieraniu jakichkolwiek plików nie wspomnę i ciągłym zrywaniu sygnału i ponownym połączaniu. Tak więc łącze jest bardzo niestabilne a prędkości 'powalające' jak sprzed kilkunastu lat. Jednym słowem na dłuższą metę to TRAGEDIA.
Problem wiem, że leży w odległośći od nadajnika z czego jak sprawdzałem na BTSearch to wynika, że z mojej miejscowości Poścień-Wieś do nadajnika w Chorzelach jest 10 km, a więc to dużo. Dlatego właśnie sygnał jest słaby. Ale myślę, że głównym problemem w tym wypadku może też być anetna, którą mam zamocowaną na kominie (wysokość jakieś 9m) lecz z jej parametrów technicznych wynika, że tak ogólnie to jest słaba bo jej zdolność wynosi jakieś 2-3 dBi. Przymierzam się więc do zakupu lepszej anteny coś w tym stylu http://allegro.pl/antena-lte-4g-mimo-2x ... 17901.html . Ale nie jestem do końca pewny ponieważ aż tak bardzo się na tym nie znam.
Byłbym wdzięczny więc za fachową pomoc i jakąś radę i przyjrzenie się mojemu problemowi i czy mój tok rozumowania w tej sprawie jest dobry.
Pozdrawiam wszystkich forumowiczów.
Podejrzewam, że temat ten albo podobny był już tu poruszany lecz mimo wszystko proszę o niekarcenie mnie z tego powodu, ale o pomoc;)
A więc tak,
Jestem 'szczęśliwym' posiadaczem internetu mobilnego z 'cudownego' Cyfrowego Polsatu...
Posiadam router EDIMAX LT-6408n oraz modem Huawei E3276. Do całego tego zestawu dokupiłem od razu antenę zewnętrzną AK C2 UNI i jak się okazało to bardzo dobrze zrobiłem ponieważ inetrnetu nie miałbym w ogóle gdyby nie ta antena. Jak się jednak okazuje mimo tej anteny sygnał jest bardzo słaby przez co strony ładują się raz szybciej raz dłużej czasem w ogóle o pobieraniu jakichkolwiek plików nie wspomnę i ciągłym zrywaniu sygnału i ponownym połączaniu. Tak więc łącze jest bardzo niestabilne a prędkości 'powalające' jak sprzed kilkunastu lat. Jednym słowem na dłuższą metę to TRAGEDIA.
Problem wiem, że leży w odległośći od nadajnika z czego jak sprawdzałem na BTSearch to wynika, że z mojej miejscowości Poścień-Wieś do nadajnika w Chorzelach jest 10 km, a więc to dużo. Dlatego właśnie sygnał jest słaby. Ale myślę, że głównym problemem w tym wypadku może też być anetna, którą mam zamocowaną na kominie (wysokość jakieś 9m) lecz z jej parametrów technicznych wynika, że tak ogólnie to jest słaba bo jej zdolność wynosi jakieś 2-3 dBi. Przymierzam się więc do zakupu lepszej anteny coś w tym stylu http://allegro.pl/antena-lte-4g-mimo-2x ... 17901.html . Ale nie jestem do końca pewny ponieważ aż tak bardzo się na tym nie znam.
Byłbym wdzięczny więc za fachową pomoc i jakąś radę i przyjrzenie się mojemu problemowi i czy mój tok rozumowania w tej sprawie jest dobry.
Pozdrawiam wszystkich forumowiczów.
'Kreujemy chwile prawdziwej wolności, lecąc nad przeszkodami, które wy omijacie każdego dnia.' / David Belle
Re: Jaka antena zewnętrzna do modemu Huawei E3276 ???
Czy aby na pewno odbierasz LTE ? Ta antena to szmelc. W twojej okolicy nie widzę LTE1800 pewnie śmigasz na 3G. Sprawdź jaki sygnał odbierasz.
-
- Użytkownik forum
Czyli jeśli nie odbieram LTE co jest bardzo prawdopodobne to antena o której kupnie myślałem się do tego nie nadaje rozumiem ze względu na te pasmo przenoszenia tak?też myśle że bardziej działam na 3G.na modemie w zależności od siły sygnału dioda świeci się albo na zielono albo na błękitno albo ciemno niebiesko tak wię pewnie albo UMTS,HSDPA,EDGE.o to Ci chodziło?dexter18 pisze:Czy aby na pewno odbierasz LTE ? Ta antena to szmelc. W twojej okolicy nie widzę LTE1800 pewnie śmigasz na 3G. Sprawdź jaki sygnał odbierasz.
'Kreujemy chwile prawdziwej wolności, lecąc nad przeszkodami, które wy omijacie każdego dnia.' / David Belle
Sprawdź w aplikacji jaki sygnał odbierasz. Bo według mnie to jest HSPA+. Podaj możne cid oraz lac poszukamy nadajnika i zobaczymy co da się zrobić. Według mnie sygnał dociera do Ciebie z miejscowości Chorzele jest tam U900. Tak, że ATK-20 spełniła by swoją rolę.
-
- Użytkownik forum
u mnie cały czas modem jest podpiety pod router bo inaczej musialbym laptopa na parapecie trzymac ze wzgledu na kabel:(dexter18 pisze:Sprawdź w aplikacji jaki sygnał odbierasz. Bo według mnie to jest HSPA+. Podaj możne cid oraz lac poszukamy nadajnika i zobaczymy co da się zrobić. Według mnie sygnał dociera do Ciebie z miejscowości Chorzele jest tam U900. Tak, że ATK-20 spełniła by swoją rolę.
ale teraz jak podpialem modem pod lapka to siec pokazuje EDGE.a co to jest cid i lac i skad wziac to?tez mi sie wydaje ze sygnal do mnie z Chorzel dociera wlasnie.
teraz siec pokazuje UMTS z kolei.
a przed chwila jeszcze bylo tez HSDPA.
i tak w kółko zmienia.
a i jeszcze HSPA+
Bo tym steruje sieć. Kup ATK-20 i powinno być ok.
-
- Użytkownik forum
No to ok,dlatego właśnie wolałem się upewnić z doborem tej anteny i dzięki za rozjaśnienie sprawy i za pomoc.jak już kupię tą antene to dam znac jak działa wtedy wszystko i na obecną chwilę temat zamknięty więcdexter18 pisze:Bo tym steruje sieć. Kup ATK-20 i powinno być ok.

pozdrawiam i dzięki raz jeszcze.