Jaka antena zewnętrzna do modemu Huawei E3276 ???

Informacje na temat podłączania i doboru anten GSM (GPRS, EDGE, UMTS, HSDPA i HSUPA), lokalizacji nadajników, zasięgów, wymuszania EDGE/3G, funkcjonowania sieci i awarii BTS-ów.

Moderator: Moderatorzy

ODPOWIEDZ
danremo
Użytkownik forum

Jaka antena zewnętrzna do modemu Huawei E3276 ???

Post autor: danremo »

Witam,

Podejrzewam, że temat ten albo podobny był już tu poruszany lecz mimo wszystko proszę o niekarcenie mnie z tego powodu, ale o pomoc;)

A więc tak,
Jestem 'szczęśliwym' posiadaczem internetu mobilnego z 'cudownego' Cyfrowego Polsatu...
Posiadam router EDIMAX LT-6408n oraz modem Huawei E3276. Do całego tego zestawu dokupiłem od razu antenę zewnętrzną AK C2 UNI i jak się okazało to bardzo dobrze zrobiłem ponieważ inetrnetu nie miałbym w ogóle gdyby nie ta antena. Jak się jednak okazuje mimo tej anteny sygnał jest bardzo słaby przez co strony ładują się raz szybciej raz dłużej czasem w ogóle o pobieraniu jakichkolwiek plików nie wspomnę i ciągłym zrywaniu sygnału i ponownym połączaniu. Tak więc łącze jest bardzo niestabilne a prędkości 'powalające' jak sprzed kilkunastu lat. Jednym słowem na dłuższą metę to TRAGEDIA.
Problem wiem, że leży w odległośći od nadajnika z czego jak sprawdzałem na BTSearch to wynika, że z mojej miejscowości Poścień-Wieś do nadajnika w Chorzelach jest 10 km, a więc to dużo. Dlatego właśnie sygnał jest słaby. Ale myślę, że głównym problemem w tym wypadku może też być anetna, którą mam zamocowaną na kominie (wysokość jakieś 9m) lecz z jej parametrów technicznych wynika, że tak ogólnie to jest słaba bo jej zdolność wynosi jakieś 2-3 dBi. Przymierzam się więc do zakupu lepszej anteny coś w tym stylu http://allegro.pl/antena-lte-4g-mimo-2x ... 17901.html . Ale nie jestem do końca pewny ponieważ aż tak bardzo się na tym nie znam.

Byłbym wdzięczny więc za fachową pomoc i jakąś radę i przyjrzenie się mojemu problemowi i czy mój tok rozumowania w tej sprawie jest dobry.

Pozdrawiam wszystkich forumowiczów.
'Kreujemy chwile prawdziwej wolności, lecąc nad przeszkodami, które wy omijacie każdego dnia.' / David Belle
dexter18

Re: Jaka antena zewnętrzna do modemu Huawei E3276 ???

Post autor: dexter18 »

Czy aby na pewno odbierasz LTE ? Ta antena to szmelc. W twojej okolicy nie widzę LTE1800 pewnie śmigasz na 3G. Sprawdź jaki sygnał odbierasz.
danremo
Użytkownik forum

dexter18 pisze:Czy aby na pewno odbierasz LTE ? Ta antena to szmelc. W twojej okolicy nie widzę LTE1800 pewnie śmigasz na 3G. Sprawdź jaki sygnał odbierasz.
Czyli jeśli nie odbieram LTE co jest bardzo prawdopodobne to antena o której kupnie myślałem się do tego nie nadaje rozumiem ze względu na te pasmo przenoszenia tak?też myśle że bardziej działam na 3G.na modemie w zależności od siły sygnału dioda świeci się albo na zielono albo na błękitno albo ciemno niebiesko tak wię pewnie albo UMTS,HSDPA,EDGE.o to Ci chodziło?
'Kreujemy chwile prawdziwej wolności, lecąc nad przeszkodami, które wy omijacie każdego dnia.' / David Belle
dexter18

Sprawdź w aplikacji jaki sygnał odbierasz. Bo według mnie to jest HSPA+. Podaj możne cid oraz lac poszukamy nadajnika i zobaczymy co da się zrobić. Według mnie sygnał dociera do Ciebie z miejscowości Chorzele jest tam U900. Tak, że ATK-20 spełniła by swoją rolę.
danremo
Użytkownik forum

dexter18 pisze:Sprawdź w aplikacji jaki sygnał odbierasz. Bo według mnie to jest HSPA+. Podaj możne cid oraz lac poszukamy nadajnika i zobaczymy co da się zrobić. Według mnie sygnał dociera do Ciebie z miejscowości Chorzele jest tam U900. Tak, że ATK-20 spełniła by swoją rolę.
u mnie cały czas modem jest podpiety pod router bo inaczej musialbym laptopa na parapecie trzymac ze wzgledu na kabel:(
ale teraz jak podpialem modem pod lapka to siec pokazuje EDGE.a co to jest cid i lac i skad wziac to?tez mi sie wydaje ze sygnal do mnie z Chorzel dociera wlasnie.

teraz siec pokazuje UMTS z kolei.

a przed chwila jeszcze bylo tez HSDPA.

i tak w kółko zmienia.

a i jeszcze HSPA+
dexter18

Bo tym steruje sieć. Kup ATK-20 i powinno być ok.
danremo
Użytkownik forum

dexter18 pisze:Bo tym steruje sieć. Kup ATK-20 i powinno być ok.
No to ok,dlatego właśnie wolałem się upewnić z doborem tej anteny i dzięki za rozjaśnienie sprawy i za pomoc.jak już kupię tą antene to dam znac jak działa wtedy wszystko i na obecną chwilę temat zamknięty więc ;)

pozdrawiam i dzięki raz jeszcze.
ODPOWIEDZ