Internet LTE bez limitu od T-Mobile w Niewodnicy Koryckiej

Informacje na temat podłączania i doboru anten GSM (GPRS, EDGE, UMTS, HSDPA i HSUPA), lokalizacji nadajników, zasięgów, wymuszania EDGE/3G, funkcjonowania sieci i awarii BTS-ów.

Moderator: Moderatorzy

ODPOWIEDZ
wfalkowski
Początkujący użytkownik forum

Internet LTE bez limitu od T-Mobile w Niewodnicy Koryckiej

Post autor: wfalkowski »

Czyli na mapce dla klienta jest zasięg, a pracownicy widzą że tylko 1 kreska na budynkach. Co dalej?

Władowałem się w umowę, której nie mogę przez 3 lata zerwać.
Internet jaki odbiera u mnie w domu to tylko i wyłącznie 3G.
Wymuszanie LTE na Huawei E5180s nic nie daje. Albo 3g albo nic. Nie da się także do niego podpiąć anteny zewnętrznej. Jeśli dobrze rozumiem, musze zainwestować w osprzęt.
Ruter + antena na komin. Ponieważ w tym temacie jestem kompletnym laikiem, proszę o wytyczne. Z góry dziękuję za wszelką pomoc.

Odległość od masztu:
T-Mobile (26002) ID: 21464 (N!) Ignatki, komin niedokończonej mleczarni - około 900 metrów w linii prostej. Przez drzewa, nie widzę go z okna.

Mapa na stronie T-Mobile:
http://screenshu.com/static/uploads/tem ... 9ud1jj.jpg

Mapa:
http://screenshu.com/static/uploads/tem ... ws2eyj.jpg

Szczegóły masztu:
http://screenshu.com/static/uploads/tem ... 97zecf.jpg

[ Komentarz dodany przez: wojteks: 2015-04-25, 18:57 ]
<font color=orange>Wycinam zbędną już mapę.</font>
<a href="http://www.bez-kabli.pl/viewtopic.php?p=262799#262799">Zamiana obrazka na link.</a>

[ Komentarz dodany przez: wfalkowski: 2015-04-25, 19:17 ]
Przepraszam i dziękuję za poprawienie :)
Ostatnio zmieniony 2015-04-25, 17:56 przez wfalkowski, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
radius
** Moderator **

Re: Internet LTE bez limitu od T-Mobile w Niewodnicy Koryckiej

Post autor: radius »

Bardzo fajny komin :) W tamtym roku byłem na jego czubku :)

Z tego komina pracuje LTE Play. Jadąc w stronę Tołcz jest maszt Plusa. Stamtąd nadawany jest Mobyland 1800 MHz. Sferia nie jest jeszcze (o ile będzie) uruchomiona.

Jeśli chodzi o T-Mobile to nie jest nadawany stamtąd LTE i nie wiadomo czy kiedykolwiek będzie.

Najbliższa stacja to Wiadukt. Też komin. Obok Pilkington.

Dlaczego nie jesteś zadowolony z UMTS? Jakie masz prędkości? Jakie masz pingi?

Spróbuj wymusić HSPA+ w paśmie 900 MHz oraz HSPA+DC w paśmie 2100 MHz.
wfalkowski

http://www.speedtest.net/my-result/4316735441

http://www.speedtest.net/my-result/4316737969

http://www.speedtest.net/my-result/4316739181 !!!

temu nie jestem zadowolony ;) po przeprowadzce, przesiadłem się z orendżowskiego VDSL 40 mbit i szlag mnie trafia jak transmisja meczu w internecie o jakości 500 kbps działa jak ten dźwięk w starych modemach 56kb...

nawet nie jestem jakimś zapalonym kibicem i nie oczekuje ze w każdej chwili będę miał transmisje live w full HD, ale to już jest przegięcie... ten ping to i tak najlepiej od tygodnia bo miałem wyniki na poziomie 300-380 :(

edit:
czy na moim routerze można ustawić te parametry o których wspomniałeś? w ustawieniach sieci mam wybór 4 opcji: automatyczny, 2g, 3g, lte

edit 2: w sumie stwierdziłem że będę się starał dawać jak najwięcej informacji:
a więc chciałem dodać że te 3g zawsze odbiera na 5 kresek, a zarówno ping jak i download skaczą strasznie...
Ostatnio zmieniony 2015-04-25, 20:46 przez wfalkowski, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
radius
** Moderator **

Nie znam tego modemu, ale to pewnie HiLink (ustawienia z 192.x.x). Także ani TopNetInfo ani MDMA go nie obsłuży.
matek451
Guru bezprzewodowy

Post autor: matek451 »

Niewłaściwy wybór operatora i sprzętu u niego. Sam sobie jesteś winny więc po co nerwy? Bez szans na LTE w T-Mobile( wybrałeś elegancką zabawkę bez wejść anten zew.) Łączysz się z UMTS900 NetWorks w Ignatkach. BTS pewnie mocno obciążony. Na tym routerze nie wymusisz UMTS2100 z HSPA+DC, nie podłączysz anteny na 2100MH. czyli jesteś w czarnej d..e. To oferta dla firm? trzeba było brać B593s-12. Pozostaje sprzedać E5180 i kupić B593s-22. s-2 lub B315s-22. Wtedy można pokombinować z anteną na 2100MHz a nawet Dual LTE1800 MHz( Niewodnica wg. mapy T-Mobile jest na krawędzi zasięgu).
wfalkowski

http://www.t-mobile.pl/telefony-i-urzad ... T150.phtml

dokładnie ten modem.

http://scr.hu/2da3/guspp
http://scr.hu/2da3/wb23g

tak to wygląda
matek451 pisze:Niewłaściwy wybór operatora i sprzętu u niego. Sam sobie jesteś winny więc po co nerwy? Bez szans na LTE w T-Mobile( wybrałeś elegancką zabawkę bez wejść anten zew.) Łączysz się z UMTS900 NetWorks w Ignatkach. BTS pewnie mocno obciążony. Na tym routerze nie wymusisz UMTS2100 z HSPA+DC, nie podłączysz anteny na 2100MH. czyli jesteś w czarnej d..e. To oferta dla firm? trzeba było brać B593s-12. Pozostaje sprzedać E5180 i kupić B593s-22. s-2 lub B315s-22. Wtedy można pokombinować z anteną na 2100MHz a nawet Dual LTE1800 MHz( Niewodnica wg. mapy T-Mobile jest na krawędzi zasięgu).
wyboru zamawiając przez internet nie miałem, był tylko ten router w zestawie na firmę z nielimitowanym internetem lte. dodatkowo pan na infolinii gdy dowiadywałem się o tym zestawie, dal mi informację, że będę mógł podłączyć do niego antenę, co też jest powodem wysłanej przeze mnie reklamacji. szukam rozwiązań problemu a nie nerwów, także spokojnie ;) wszystkie rady są cenne.
matek451
Guru bezprzewodowy

Sprzęt znany więc nic nie musisz pokazywać. To router stacjonarny z wbudowany modemem LTE/3G. Występuje w dwóch wersjach, te z Play i T-mobile nie mają złącz antenowych i są całkowicie nieprzydatne poza wielkimi miastami, gdzie do BTS-a LTE jest blisko. W Plusie jest E5180s-22 i ten ma dwa złącza antenowe. Twój łączy się w 3G na 900MHz czyli z UMTS900 MetWorks Ignatki, zasięg na 900MHz jest większy niż na UMTS2100. Możesz wymusić tylko 3G ale bez konkretnej częstotliwości. Nie wymusisz też UMTS2100 anteną zew. Brak złącz antenowych całkowicie dyskwalifikuje ten router w twojej lokalizacji i T-Mobile. Kup sobie kartę RBM II new i korzystaj z nielimitowanego LTE w Play i to za darmo. To tego operatora powinieneś wybrać a nie T-Mobile. Konsultant nie ma pojęcia co sprzedaje, to norma u operatorów. I czemu to T-Mobile? drogo , w Play miałbyś dużo taniej.
wfalkowski

matek451 pisze:<a href="http://www.bez-kabli.pl/viewtopic.php?p=59341#59341">Panie i Panowie tniemy cytaty!</a>
Powód durny, byłem przekonany że to jedyny LTE kompletnie bez limitu. O Play nie pomyślałem, gdyż jestem abonentem i miałem dużo przejść z nimi. Ale to opowieść na inną okazję. Moim celem jest działać tam, gdzie się da: jeśli dobrze zrozumiałem nie mam co liczyc na LTE ale ten 3g powinien działać dużo lepiej. Potrzebuje inny ruter i do niego antenę. Możecie mi coś doradzić w tej kwestii? Ruter 3g?
Ostatnio zmieniony 2015-05-11, 16:14 przez wfalkowski, łącznie zmieniany 1 raz.
matek451
Guru bezprzewodowy

Najlepszą radę już dostałeś. Czyli karta RBM IInew za 9 zł. doładować raz na 100 dni za 50 zł. Co 30 dni aktywować darmowy internet bez limitu na LTE Play. Kasa zostanie na koncie. jak promocja się skończy to jako abonent Play masz wiele możliwości na LTE bez limitu za marną kasę a wziąłeś ofertę T-mobile. BTS LTE1800Play pod nosem a ty wybierasz najdroższego operatora, z którym klienci maja przejścia jak ty z Play. Mam w Play kilka kart, też pewne problemy, które reklamowałem na Play24. Wszystko załatwiłem pozytywnie. Nie słucham konsultantów, czytam regulaminy i umowy. Nikt nie da ci gwarancji jak zadziała HSPA+DC na UMTS2100 NetWorks w T-Mobile. Jeśli BTS Ignatki UMTS21000 działa to spróbuj wystawić E5180 na zewnątrz , może zaloguje się do UMTS2100 z DC. Zrób test. Jeśli na zewnątrz złapiesz UMTS2100 to potem dalsze kroki.
Awatar użytkownika
radius
** Moderator **

Możemy umówić się tak, że spotkamy się i ja z wymuszonym LTE w telefonie pokażę jak przedstawia się poziom sygnału. Na wysokości Vega Mebla na 100% odbierana jest stacja z Wiaduktu. Dalej jakby ginie, ale ja pomiary robiłem w poruszającym się aucie. Poza tym to powierzchnia gruntu, a im wyżej tym lepiej dla abonenta.
wfalkowski

http://www.speedtest.net/my-result/4317675053

Po wystawieniu modemu na zewnątrz. Duża poprawa. Nie jestem w stanie stwierdzić z jakim pasmem się połączyłem... Na pewno nie LTE

to samo wewnątrz: http://www.speedtest.net/my-result/4317685654
z tym że rankami chodzi to najlepiej.
matek451
Guru bezprzewodowy

Te wyniki wskazują, że łączysz się z UMTS2100 i korzystasz z HSPA+DC. Problemem jest aby router łączył się z nim na stałe a nie schodził do UMTS900 z HSPA+. HSPA+DC z NetWorks działa na ogół dobrze, często porównywalnie z LTE w T-mobile. Antena na 2100MHz rozwiązała by problem ale nie na tym routerze.
Awatar użytkownika
radius
** Moderator **

Po spotkaniu a Autorem okazało się, że LTE T-Mobile ginie 500 metrów przed Jego domem. Nie wiemy nawet czy zastosowanie anteny 15 dBi MIMO skutkowałoby odebraniem stacji z Wiaduktu, która najprawdopodobniej jest obciążona przez Użytkowników sąsiadującej z kominem Politechniki - 9,83 / 21,21 / 31 ms (pomiar tuż obok stacji) [Speedtesty by Ookla na Huawei G6]
Wszystko mierzone na Huawei E372, gdzie połączenie konfigurowane było w MDMA. I tak:
a) docelowy pokój UMTS2100 - 13,35 / 1,65 / 80 ms
b) docelowy pokój UMTS900 - 6,45 / 2,39 / 88 ms (dalszych pomiarów U900 nie prowadzono)
c) docelowy pokój, laptop w oknie UMTS2100 - 18,27 / 3,66 / 80 ms
d) balkon od strony komina gdzie wiszą anteny UMTS2100 - 19,59 / 3,61 / 56 ms
e) balkon z drugiej strony domu UMTS2100 - 18,74 / 3,63 / 56 ms
f) parapet w salonie na dole (reszta pomiarów była wykonana na I piętrze) UMTS2100 - 20,09 / 3,30 / 58 ms [RSSI: - 86dBm, RSCP: - 88 dBm, ECIO: - 2 dBm]
g) tuż przy stacji UMTS2100 - 30,99 / 3,96 / 55 ms
wfalkowski

Dzięki ogromnej pomocy Mantocha, planuję przedsięwziąć takie oto działania:

- Reklamacja do T-mobile odnośnie nieprawidłowo dobranego routera do danej lokalizacji, oraz niezgodności z przekazaną informacją przez konsultanta (nie ma możliwości podłączenia anteny zewnętrznej).
- W przypadku wymiany routera, kupno dwóch anten (lte + umts2100) oraz manualne wypróbowanie obu opcji. Odrzucenie gorszego wariantu.

W międzyczasie będę szukał informacji odnośnie rozbudowy stacji LTE w punkcie Ignatki.

Jakość internetu po wizycie Mantocha i wybraniu najlepszego punktu zachowuje się nadal skokowo. Od Pingu 56 i 20mbit koło godziny 15, stopniowo rośnie ping i maleje transfer.

http://www.speedtest.net/my-result/4318422061 Jednak już teraz odczuwam zdecydowaną poprawę względem wyników wczorajszych. Na jakieś 50 testów ani razu nie było Pingów >90, względem wcześniejszych 200-300-400 to i tak duża zmiana. Reklamacja w dniu jutrzejszym, ze zgledu na brak dostępu do telefonu t-mobile.
matek451
Guru bezprzewodowy

Poproś o odsłuchanie rozmowy z konsultantem, który wprowadził cię w błąd odnośnie routera i gniazd anten zew. To podstawa, w takiej lokalizacji konieczne stosowanie anten zew. do LTE a nawet UMTS2100. Tak jak pisałem DC na UMTS2100 działa dobrze i często lepiej niż LTE w T-Mobile. Ten BTS LTE 1800 wiadukt mocno obciążony( DL mniejszy niż UL). Nie wiem czy nie warto skoncentrować się na UMTS2100 z DC i BTS-a Ignatki. Oferta dla firm bez limitu na LTE i 3G http://www.t-mobile.pl/dlafirm/internet ... 0023.chtml więc parcia na LTE nie ma , tym bardziej, że działa słabo.
wfalkowski

Własnie to planuje uwzględnić w reklamacji. Mam zapisany dokładny dzień i godzinę rozmowy z konsultantem.

W moim przypadku była to oferta z laptopem i routerem na 36 miesięcy.
219 router+laptop jednorazowo, oraz 70zł netto miesięcznie za LTE. Dodatkowo jest to usługa nielimitowana na wszystkich pasmach zarówno LTE jak też 3g i 2g, przez cały okres trwania umowy tj przez 36 miesięcy. Podobna oferta w Play, jest nielimitowana tylko przez 6 miesięcy.

Po dzisiejszych pomiarach jestem dobrej myśli :)
ja.michal
*Mistrz bezprzewodowy*

Post autor: ja.michal »

wfalkowski pisze:kupno dwóch anten (lte + umts2100)
W przypadku anteny na 1800 MHz część zakresu częstotliwości pokrywa się z zakresem anten na 2100 MHz. Możesz początkowo uzbroić się w antenę na 1800 MHz i powinno być ok. Może 1 dB mniej na 2100 MHz, ale to może. Zaleta byłaby jednak taka, że działałoby diveristy w przypadku użycia takiej anteny do 2100 MHz (trzeba podłączyć obydwa złącza antenowe).
matek451
Guru bezprzewodowy

W tej ofercie jest tylko E5180 więc trudno powiedzieć czy uda ci się zamienić na inny router tym bardziej, że nie ma w T-Mobile innego routera stacjonarnego z LTE i zew. antenami. B593s-12 jest już niedostępny.Może być problem i jak uznają reklamację to pewnie rozwiązanie umowy i zwrot całego sprzętu. Ale zobaczysz sam, pewnie trochę to potrwa. Sama oferta z tym laptopem atrakcyjna. Jak nic nie wskórasz to E5180 na Allegro i kupisz w zamian B315s-22, lub B593s-22, s-12. Oczywiście z dopłatą. Play ma podobną ale laptop gorszy i z modemem lub jeszcze z Lumią 535. 6m-cy no limit bez dodatkowych opłat, potem kosztuje 15 zł netto. Życzę powodzenia w walce z operatorem.
wfalkowski

matek451 pisze:W tej ofercie jest tylko E5180 więc trudno powiedzieć czy uda ci się zamienić na inny router tym bardziej, że nie ma w T-Mobile innego routera stacjonarnego z LTE i zew. antenami. B593s-12 jest już niedostępny.Może być problem i jak uznają reklamację to pewnie rozwiązanie umowy i zwrot całego sprzętu. Ale zobaczysz sam, pewnie trochę to potrwa. Sama oferta z tym laptopem atrakcyjna. Jak nic nie wskórasz to E5180 na Allegro i kupisz w zamian B315s-22, lub B593s-22, s-12. Oczywiście z dopłatą. Play ma podobną ale laptop gorszy i z modemem lub jeszcze z Lumią 535. 6m-cy no limit bez dodatkowych opłat, potem kosztuje 15 zł netto. Życzę powodzenia w walce z operatorem.
No i niestety miałeś rację. Nie zamienią ponieważ skończyli dystrybucję i nie mają na stanie b593. Pozostaje mi jedynie sprzedać 5180 i kupić we własnym zakresie.
ODPOWIEDZ