Witam, mam modem huawei e8728 i BTS play około kilometr z widocznością nadajnika. Obecna prędkość internetu to około 30Mbps (waha się od 24 do 40), czy zakup przyzwoitej anteny dual kierunkowej zwiększy znacząco prędkość? Jeśli tak to o ile mniej więcej?
Czy pozwoli to na uzyskanie prędkości ~50Mbps? (obecny siła sygnału w 3ginfo to 90%)
Jaką antenę byście polecili?
Dzięki za zainteresowanie. Pozdrawiam!
LTE Play (~1km) jaka antena do huawei e8728
Moderator: Moderatorzy
-
- Użytkownik forum
-
- *Mistrz bezprzewodowy*
Re: LTE Play (~1km) jaka antena do huawei e8728
Bazując na informacjach z forum i innych miejsc, na podstawie zasobów jakie posiada Play w przypadku LTE, nie spodziewałbym się znaczącej poprawy prędkości po zakupie anteny. Najwyżej poprawi się stabilność połączenia, ale widzę, że zasięg masz już bardzo dobry.
Maksymalna dostępna technologicznie prędkość LTE (laboratoryjna) w Play to 75 Mb/s. Realnie, w większości przypadków, można spodziewać się do 50% technologicznej. Mieścisz się w tych ramach. Dochodzi jeszcze przepustowość łącza do stacji bazowej i ilość klientów, którzy jednocześnie korzystają z sieci.
Jaki masz upload? To jest dobry wyznacznik jakości połączenia.
Maksymalna dostępna technologicznie prędkość LTE (laboratoryjna) w Play to 75 Mb/s. Realnie, w większości przypadków, można spodziewać się do 50% technologicznej. Mieścisz się w tych ramach. Dochodzi jeszcze przepustowość łącza do stacji bazowej i ilość klientów, którzy jednocześnie korzystają z sieci.
Jaki masz upload? To jest dobry wyznacznik jakości połączenia.
-
- Guru bezprzewodowy
Dochodzi jeszcze ograniczenie prędkości na E8278 jeśli łączysz się nim po WiFi. WiFi w tym modemie działa do 72Mb/s( ruch w obydwie strony) , czyli też niesie ograniczenia. Przy tym poziomie sygnału antena nie zmieni wiele.
-
- Użytkownik forum
Upload około 18Mbps, modem działa po kablu nie po WIFI (radio wyłączone).
Mam jeszcze BTS |T-mobile nawet bliżej około 300m, czy tam też są podobne ograniczenia?
Na modemie dochodziłem do 50Mbps więc zastanawiam się czy można by to ustabilizować. Jaką przyzwoitą antenę polecacie?
Mam jeszcze BTS |T-mobile nawet bliżej około 300m, czy tam też są podobne ograniczenia?
Na modemie dochodziłem do 50Mbps więc zastanawiam się czy można by to ustabilizować. Jaką przyzwoitą antenę polecacie?