Przeskoki zasiegu

Informacje na temat podłączania i doboru anten GSM (GPRS, EDGE, UMTS, HSDPA i HSUPA), lokalizacji nadajników, zasięgów, wymuszania EDGE/3G, funkcjonowania sieci i awarii BTS-ów.

Moderator: Moderatorzy

ODPOWIEDZ
Kesny
Początkujący użytkownik forum

Przeskoki zasiegu

Post autor: Kesny »

Witam, od kilku dobrych miesięcy jestem posiadaczem internetu Orange Free. Mam router ZTE MF 283+ i generalnie zasieg jak i prędkość internetu sa dobre, zazwyczaj 3-8 Mb/s. Dobrze łapie mi HSPA+ na częstotliwości 900Mhz z nadajnika oddalonego o ok 4km. Na tym samym maszcie jest również działająca częstotliwość 2100Mhz. Od miesiąca - dwóch po kupieniu anteny zewnętrznej zasięg się poprawił ale...
Antena oczywiście kupiona na częstotliwość 900Mhz, ATK20. I właśnie od czasu zainstalowania i podłączenia anteny zewnętrznej dosyć często zasięg w routerze przeskakuje z -75dBi HSPA+ na -105-107dBi na DC-HSPA+. Dziej się to przy włączaniu routera, po prostu podejrzewam, że wybiera sobie częstotliwość 2100Mhz i lączy mnie z DC-HSPA+, gdzie mam tak okropny zasięg (1 kreska) że mi internet praktycznie nie działa. Jest to coraz bardziej denerwujące. Oczywiście po kilku włączeniach i wyłączeniach załapuje na to dobre HSPA+ gdzie mam full zasięgu. Co można z tym zrobić ? To jest dziwne bo jak router może łapać DC-HSPA+ skoro ona chyba nie istnieje na częstotliwości 900Mhz ? W routerze można wybrać czy chcę się łączyć z 2G czy z 3G czy 4G ale nie zauważyłem żeby się dało nastawić na konkretną częstotliwość. Czy jest jakieś rozwiązanie żebym nie musiał za prawie każdym razem włączać i wyłączać routera do czasu aż załapie dobry zasięg ?
ja.michal
*Mistrz bezprzewodowy*

Re: Przeskoki zasiegu

Post autor: ja.michal »

Nie ma HSPA+ DC na 900 MHz. Łapiesz sieć na 2100 MHz. :) Sieć jest tak skonfigurowana, że jeśli terminal ma wystarczającą jakość, aby się logować do sieci na 2100 MHz to tam jest przerzucany przez sterownik stacji.

Sam zauważyłeś, że nie da się wymusić działania tego routera wyłącznie na 900 MHz. Pozostają ci dwie opcje.
Zmienić stację bazową 3G 900 MHz na inną kierując w jej kierunku antenę.
Zmienić antenę na taką na 2100 MHz co może okazać się w konsekwencji lepszym rozwiązaniem bo prędkości w HSPA+ DC są dwukrotnie wyższe.

Jeśli nie minęło 14 dni od zakupu anteny, nie jest sponiewierana to możesz ją zwrócić. Przeczytaj warunki zakupów sklepu, w którym ją kupiłeś.
Kesny
Początkujący użytkownik forum

Post autor: Kesny »

Dzięki za pomoc :) Myślę, że przemieszczę router w domu lub antenę tak by nie było możliwości złapania 2100Mhz , zawsze te parę metrów lub ściana robi różnicę. Pozostanie tylko 900Mhz, prędkość mi wystarcza to nie będę kombinował z nową anteną. Dziwi mnie jednak to że tak się dzieje po podłączeniu anteny zewnętrznej, skoro ona jest do łapania 900Mhz to jakim cudem łapie styk 2100Mhz ? A zobaczyłem na necie gdzieś jak szukałem jak rozwiazać ten problem, że niby są programy które umożliwiają wymuszenie danej częstotliwośći ? Możliwe to jest ? :)
ja.michal
*Mistrz bezprzewodowy*

Post autor: ja.michal »

Nie wytniesz całego pasma poza zakresem działania anteny. Musiałoby być jakieś urządzenie aktywne po drodze.

Nie potrzeba specjalnych programów. Wystarczy odpowiednia komenda AT wysłana do urządzenia. Niestety do ZTE komend praktycznie nigdzie nie można znaleźć. Druga sprawa to, że tego modelu routera, chyba, nie da się podłączyć do komputera, aby był widziany port komunikacyjny, którym m.in. wysyła się komendy.
tpawel
Specjalista bezprzewodowy-junior

Post autor: tpawel »

szkoda że kupiłes atk-20, ja bym raczej celował w coś, żeby polepszyć zasięg na u2100. 4 km to nie jest dużo
ZTE MF 283+
E3372s-153 Hilink+WR1043ND Gargoyle
Orange FreeNet 10GB+ORANGE LTE DOMOWY
PLUS INTERNET 15GB
ODPOWIEDZ