LTE Play (~1km) jaka antena do huawei e8728

Dyskusje na temat wyboru sprzętu. Jaki modem, telefon do GPRS/EDGE/UMTS/HSDPA/HSUPA, jaką przejściówkę, kabel do telefonu... itp. mam wybrać?

Moderator: Moderatorzy

ODPOWIEDZ
ircykk
Użytkownik forum

LTE Play (~1km) jaka antena do huawei e8728

Post autor: ircykk »

Witam, mam modem huawei e8728 i BTS play około kilometr z widocznością nadajnika. Obecna prędkość internetu to około 30Mbps (waha się od 24 do 40), czy zakup przyzwoitej anteny dual kierunkowej zwiększy znacząco prędkość? Jeśli tak to o ile mniej więcej?

Czy pozwoli to na uzyskanie prędkości ~50Mbps? (obecny siła sygnału w 3ginfo to 90%)

Jaką antenę byście polecili?

Dzięki za zainteresowanie. Pozdrawiam!
ja.michal
*Mistrz bezprzewodowy*

Re: LTE Play (~1km) jaka antena do huawei e8728

Post autor: ja.michal »

Bazując na informacjach z forum i innych miejsc, na podstawie zasobów jakie posiada Play w przypadku LTE, nie spodziewałbym się znaczącej poprawy prędkości po zakupie anteny. Najwyżej poprawi się stabilność połączenia, ale widzę, że zasięg masz już bardzo dobry.
Maksymalna dostępna technologicznie prędkość LTE (laboratoryjna) w Play to 75 Mb/s. Realnie, w większości przypadków, można spodziewać się do 50% technologicznej. Mieścisz się w tych ramach. Dochodzi jeszcze przepustowość łącza do stacji bazowej i ilość klientów, którzy jednocześnie korzystają z sieci.

Jaki masz upload? To jest dobry wyznacznik jakości połączenia.
matek451
Guru bezprzewodowy

Post autor: matek451 »

Dochodzi jeszcze ograniczenie prędkości na E8278 jeśli łączysz się nim po WiFi. WiFi w tym modemie działa do 72Mb/s( ruch w obydwie strony) , czyli też niesie ograniczenia. Przy tym poziomie sygnału antena nie zmieni wiele.
ircykk
Użytkownik forum

Post autor: ircykk »

Upload około 18Mbps, modem działa po kablu nie po WIFI (radio wyłączone).

Mam jeszcze BTS |T-mobile nawet bliżej około 300m, czy tam też są podobne ograniczenia?

Na modemie dochodziłem do 50Mbps więc zastanawiam się czy można by to ustabilizować. Jaką przyzwoitą antenę polecacie?
ODPOWIEDZ