Postanowiłem przedstawić sprawę obrazowo (bardziej lub mniej udolnie

), oto efekty....
Tam gdzie zaznaczone jest "moje okno" jest mój pokój i w nim ściąga mi przeważnie sygnał z tego dalszego nadajnika (niekiedy z tego bliższego) i jakość sygnału jest około 14,99-18,99 - przeważnie w tych niższych wartościach. Tam gdzie jest zaznaczone kuchnia to jest kuchnia (

) w której ściąga mi z bliższego nadajnika z jakością sygnału 26,99-29,99. Czy przeskakuje to nie wiem. Hyperterminal działa tylko przy rozłączonym necie, więc musiałbym siedzieć kilka godzin i wklepywać komendy (innej metody na sprawdzenie nie znam). Wiem, że sprawdzając dzisiaj rano w pokoju korzystałem z tego bliższego nadajnika, a w nocy kiedy pisałem posty z dalszego, jednak skuteczność była ta sama... podobna jakość sygnału i transfery. Trzecia kropka (ta przy znaku zapytania) to nadajnik nieco bardziej odległy od dwóch wcześniejszych i przy testach go nie złapałem.
Czy jest sens stawiać antenę na parapecie w moim pokoju ??
Ufolku, masz rację, dobra by była dookólna, ale w mojej wypowiedzi, którą zacytowałeś chodziło mi o to, że istnieje możliwość iż musiąłbym ją postawić w kuchni, a wtedy muszę ciągnąć kabel do pokoju... (po ścianach...)
Plus- nr.sektorów 1,2,3-->oznaczają pasmo 900Mhz, 4,5,6-->1800Mhz (95% przypadków)
Era - sektory 1,2,3,4,5,6-->900Mhz 7,8,9-->1800 (95%)
Orange- sektor 1,2,3--> 1800 lub 900 4,5,6--> 1800 (50%)
To jest te 5%

(zaczerpnięte z tematu "ATK20 problem z ustawieniem")
No i jeszcze raz moje pytanko.... ile dBi musiałaby mieć ta antena??
EDIT: Strony do mierzenia prędkości łącza są jakieś dziwne... mierzyłem przed chwilą kilka razy na speedtest.net i down mam według nich 223kb/s a up 1143kb/s

i ping 999ms na serwerze w Barcelonie (przy Warszawskim serwerze wychodzą mi podobne głupoty). Na DSL.cz osiągam średnio ok. 100kb/s down i 12,2kByte/s ze średnim pingiem 40ms... czy ktoś może mi wyjaśnić o co tu chodzi??

(Przy pisaniu EDIT siedziałem w kuchni).
EDIT 2: Posiedziałem jeszcze chwile w pokoju i poklikałem komendy w hiperterminalu.... okazało się, że łapie zasięg z trzech nadajników, (pareset metrów za tymi dwoma co są koło siebie jest jeszcze inny), jak na razie tego przy którym jest znak zapytania nie złapałem. Jednak gdy jestem w pokoju, nieważne z którego nadajnika czerpie zawsze jest podobna jakość sygnału 14,99-18,99. Wystawiłem laptopa przez okno w pokoju i EUREKA !! jakość rzędu 28,99!! Wniosek z tego taki, że jak postawie antenkę na parapecie to będzie gicio. Dobrze rozumuje? Teraz mi powiedzcie jeszcze jaką mam kupić? ile dBi? krótki czy długi bat? (chce samochodową). Pytam was, bo byłem dzisiaj w trzech sklepach komputerowych (w tym jednym z przedstawicielstwem iPlusa) i nikt nie słyszał o czymś takim jak antena zewnętrzna do modemu PCMCIA

w jednym sklepie gościu chciał mi wcisnąć antene do WiFi na 2,4Ghz
P.S. Swoją drogą zapewne komicznie wyglądało jak siedziałem w oknie z laptopem