Kiepski zasięg EDGE (nie bijcie zbyt mocno)

Informacje na temat podłączania i doboru anten GSM (GPRS, EDGE, UMTS, HSDPA i HSUPA), lokalizacji nadajników, zasięgów, wymuszania EDGE/3G, funkcjonowania sieci i awarii BTS-ów.

Moderator: Moderatorzy

ODPOWIEDZ
marm41
Stały użytkownik forum

Kiepski zasięg EDGE (nie bijcie zbyt mocno)

Post autor: marm41 »

Witam.

Od kilku dni wertuję forum w poszukiwaniu nurtujących mnie problemów, znalazłem trochę ciekawych rzeczy, ale nie wszystko co mnie interesuje, a wiele z tego co przeczytałem po prostu nie rozumiem ;)

I takie mam oto pytanka:

Jakość zasięgu (sprawdzona przez hiperterminal) wynosi w granicach 15,99-18,99. To chyba dość mało, bo wyciąga mi od 30 do 90kb/s, ale przeważnie utrzymuje się na poziomie 50-60kb/s... co mogę z tym zrobić? Czy muszę kupować antenę? jak tak to jaką? jaką antenę wbudowaną posiada Opiton Globetrotter EDGE? (chodzi mi o to ile ma dBi). Czy mogę sam zbudować antenę do tego modemu? czytałem wątek na temat budowy anteny Biquad, ale to chyba trochę inna bajka, prawda?

Aha i jaka w ogóle jest skala jakości sygnału??

Jakby coś to mieszkam w Opolu przy ulicy Solskiego...

P.S. niekiedy bywa tak, że na modemie wyciągam prędkość 20-30kb/s przez dłuższy okres czasu (tj. 30-60 minut), natomiast gdy połączę się przez telefon (nokia 5200) od razu osiągam transfer rzędu 60-90kb/s... czy to może być problem z softem modemu ??

Z góry dziękuję za odpowiedzi
Awatar użytkownika
Fanta
Mistrz bezprzewodowy

Re: Kiepski zasięg EDGE (nie bijcie zbyt mocno)

Post autor: Fanta »

No więc na początek (jeśli się nie zapoznałeś) zapoznaj się z tym tematem:
Jak dobrać antenę do naszego modemu/telefonu?
Jeśli chodzi o zysk, komenda AT+CSQ to max wynosi 31,99, czyli nie masz jeszcze tragicznie.
Pytanie brzmi czy przełączasz się pomiędzy GPRS a EDGE, czy masz takie słabe osiągi na EDGE, być może to wina przeciążonej sieci. Sprawdź transfer w nocy.
Zorientuj się gdzie masz nadajniki i w jakiej odległości, bo to zaważy czy wybrać antenę do okólną, czy kierunkowa.
[center]!! Zaczynaj od: FAQ -> Szukaj tematów-> GOOGLE
Regulamin i Netykieta[/center]
Ufo atakuje
Mistrz bezprzewodowy

Post autor: Ufo atakuje »

Trochę za dużo pytań zadałeś na początek.
1.Co do spraw z anteną to powinieneś doczytać to co mamy w FAQ odoborze anten.
2.Antena biquad to żadna filozofia, przykłady są na forum, zrobić ją można w 10min.
P.S. niekiedy bywa tak, że na modemie wyciągam prędkość 20-30kb/s przez dłuższy okres czasu (tj. 30-60 minut), natomiast gdy połączę się przez telefon (nokia 5200) od razu osiągam transfer rzędu 60-90kb/s... czy to może być problem z softem modemu ??
Sprawdź czy to ciągniesz z tego samego nadajnika (CID). Jeśli tak to może to być coś z konfiguracją modemu. Mieliśmy taki przypadek:
http://www.bez-kabli.pl/viewtopic.php?t=8570
Jakby coś to mieszkam w Opolu przy ulicy Solskiego...
W takim razie zapraszam do szukania: :)
http://www.bez-kabli.pl/viewtopic.php?t=8582
marm41
Stały użytkownik forum

Rozumiem, że GSM1800 to nadajniki z EDGE?

Czytałem to FAQ chyba 2 czy 3 razy i nadal nie wiem jaką antenę wybrać (chodzi mi tutaj o jej moc w dBi). Nadajników mam co najmniej 3. Jeden prawie 6km ode mnie, drugi koło 2-3, trzeci koło 3,5. Między mną a tym pierwszym poza tym, że są zabudowania to jeszcze stoi nadajnik z GPRS, co do drugiego nie ma przeszkód poza zabudowaniami, a trzeci jest po przeciwnej stronie domu niż mój pokój.

wiem, że żadna filozofia, chodzi mi tylko o to czy ta antena zda egzamin przy GSM?

Jak mam sprawdzić czy przełączam się pomiędzy GPRS i EDGE? Jak mam sprawdzić z którego nadajnika aktualnie ciągnę? (at+cid ??) W nocy uzyskuje podobne prędkości....

EDIT: Zapomniałem jeszcze dodać, że najbardziej chciałbym antenę samochodową. W domu mam możliwość wystawienia anteny tylko na parapet...(mieszkam na pierwszym piętrze)

EDIT2: No to w sumie problem po części już się rozwiązał... Przeniosłem się z laptopem do kuchni (w której okno ustawione jest prostopadle do mojego) i mam jakość sygnału w granicach 27,99, downlowad rzędu 16-20kb/s (wskazania firefoxa przy ściąganiu pliku; Du Meter pokazuje wahania od 10 do 28kb/s). W dniu dzisiejszym jeszcze rozrysuje wam chałupkę, w której mieszkam i mam nadzieję, że doradzicie mi jaką antenę kupić, jaki kabel itp...

P.S. Wskazania speedtest.net to 179kb/s up i 69kb/s down, Ping 588ms (chyba troche duży, nie??)
Awatar użytkownika
Fanta
Mistrz bezprzewodowy

Post autor: Fanta »

marm41 pisze:Przeniosłem się z laptopem do kuchni (w której okno ustawione jest prostopadle do mojego) i mam jakość sygnału w granicach 27,99, downlowad rzędu 16-20kb/s (wskazania firefoxa przy ściąganiu pliku; Du Meter pokazuje wahania od 10 do 28kb/s).
Czy oby na pewno kb/s?? Chyba mylisz jednostki.
Sprawdzanie CID nadajnika komenda AT+CREG=2 i później AT+CREG?
Sprawdzanie BTS'ów i komendy AT
[center]!! Zaczynaj od: FAQ -> Szukaj tematów-> GOOGLE
Regulamin i Netykieta[/center]
marm41
Stały użytkownik forum

Fanta pisze:
marm41 pisze:Przeniosłem się z laptopem do kuchni (w której okno ustawione jest prostopadle do mojego) i mam jakość sygnału w granicach 27,99, downlowad rzędu 16-20kb/s (wskazania firefoxa przy ściąganiu pliku; Du Meter pokazuje wahania od 10 do 28kb/s).
Czy oby na pewno kb/s?? Chyba mylisz jednostki.
Sprawdzanie CID nadajnika komenda AT+CREG=2 i później AT+CREG?
Sprawdzanie BTS'ów i komendy AT
Tak, masz rację, shift mi sie nie wcisnął, oczywiście chodziło o kB/s :)
Awatar użytkownika
sardo nunspa
Stary wyga bezprzewodowy

Post autor: sardo nunspa »

marm41 pisze: EDIT2: No to w sumie problem po części już się rozwiązał... Przeniosłem się z laptopem do kuchni (w której okno ustawione jest prostopadle do mojego) i mam jakość sygnału w granicach 27,99, .... .... że doradzicie mi jaką antenę kupić, jaki kabel itp...
W tym wypadku kup antenę dookólną z kablem takiej długości, aby starczył do kuchni. Skoro w kuchni bez anteny, masz takie parametry, to nawet anteny za okno nie musisz wystawiać. Wystarczy postawić ją na parapecie
Latka lecą...
marm41
Stały użytkownik forum

Ile dBi miałaby mieć ta antena?? (ile dBi ma antena w moim modemie? i jakie złącze on posiada? bo ja wiem tylko tle, że jest malutkie, złote i okrągłe...)

Kiedy jestem w kuchni korzystam z tego BTS'a:

2,1, "520B" , "5192"

http://www.btsearch.org/szukaj.php?sear ... 3&mode=std

Natomiast kiedy jestem w pokoju z tego:

2,1, "520B" , "519C"

http://www.btsearch.org/szukaj.php?mode ... arch=519Ch

Obydwa BTS'y są w sektorze 1,2,3 ale obydwa są z EDGE (czyli mieszczą się w tych 5%, o których ktoś pisał).

P.S. Jeszcze jedno pytanko natury czysto technicznej... jeżeli kupie już kabel i antenę.... to czy znacie może jakiś sposób przeprowadzenia jej po ścianach nie ingerując zbytnio w jej strukturę fizyczną?? babka u której wynajmuje pokój jest dosyć marudna i przypuszczam, że nie będzie zadowolona jak jej gwoździe będę w ścianę wbijał :?
Ufo atakuje
Mistrz bezprzewodowy

No właśnie takiej informacji oczekiwaliśmy. :)

Rozumiem, że chcesz korzystać z tego, co ci się włącza z kuchni...

Problem jest taki, że te nadajniki są dość blisko siebie, nadają z tego samego kierunku o czym świadczy chociażby takie same numery sektorów. Biorąc to pod uwagę :
babka u której wynajmuje pokój jest dosyć marudna i przypuszczam, że nie będzie zadowolona jak jej gwoździe będę w ścianę wbijał Confused
..myśle, że dobrym rozwiązaniem w tym przypadku może być antena dookólna, umieszczona w odpowiednim miejscu mieszkania.

Napisz jakie wartości CSQ masz przy usawieniu w kuchni oraz w pokoju i czy ci nie przeskakuje z jednego BTS-a na drugi, czy działa stabilnie.

EDIT:
Obydwa BTS'y są w sektorze 1,2,3 ale obydwa są z EDGE (czyli mieszczą się w tych 5%, o których ktoś pisał).
W jakich 5% :? :)
marm41
Stały użytkownik forum

Postanowiłem przedstawić sprawę obrazowo (bardziej lub mniej udolnie ;) ), oto efekty....

Obrazek

Tam gdzie zaznaczone jest "moje okno" jest mój pokój i w nim ściąga mi przeważnie sygnał z tego dalszego nadajnika (niekiedy z tego bliższego) i jakość sygnału jest około 14,99-18,99 - przeważnie w tych niższych wartościach. Tam gdzie jest zaznaczone kuchnia to jest kuchnia ( ;) ) w której ściąga mi z bliższego nadajnika z jakością sygnału 26,99-29,99. Czy przeskakuje to nie wiem. Hyperterminal działa tylko przy rozłączonym necie, więc musiałbym siedzieć kilka godzin i wklepywać komendy (innej metody na sprawdzenie nie znam). Wiem, że sprawdzając dzisiaj rano w pokoju korzystałem z tego bliższego nadajnika, a w nocy kiedy pisałem posty z dalszego, jednak skuteczność była ta sama... podobna jakość sygnału i transfery. Trzecia kropka (ta przy znaku zapytania) to nadajnik nieco bardziej odległy od dwóch wcześniejszych i przy testach go nie złapałem.

Czy jest sens stawiać antenę na parapecie w moim pokoju ??

Ufolku, masz rację, dobra by była dookólna, ale w mojej wypowiedzi, którą zacytowałeś chodziło mi o to, że istnieje możliwość iż musiąłbym ją postawić w kuchni, a wtedy muszę ciągnąć kabel do pokoju... (po ścianach...)
Plus- nr.sektorów 1,2,3-->oznaczają pasmo 900Mhz, 4,5,6-->1800Mhz (95% przypadków)
Era - sektory 1,2,3,4,5,6-->900Mhz 7,8,9-->1800 (95%)
Orange- sektor 1,2,3--> 1800 lub 900 4,5,6--> 1800 (50%)
To jest te 5% ;) (zaczerpnięte z tematu "ATK20 problem z ustawieniem")

No i jeszcze raz moje pytanko.... ile dBi musiałaby mieć ta antena??

EDIT: Strony do mierzenia prędkości łącza są jakieś dziwne... mierzyłem przed chwilą kilka razy na speedtest.net i down mam według nich 223kb/s a up 1143kb/s :? i ping 999ms na serwerze w Barcelonie (przy Warszawskim serwerze wychodzą mi podobne głupoty). Na DSL.cz osiągam średnio ok. 100kb/s down i 12,2kByte/s ze średnim pingiem 40ms... czy ktoś może mi wyjaśnić o co tu chodzi?? :| (Przy pisaniu EDIT siedziałem w kuchni).

EDIT 2: Posiedziałem jeszcze chwile w pokoju i poklikałem komendy w hiperterminalu.... okazało się, że łapie zasięg z trzech nadajników, (pareset metrów za tymi dwoma co są koło siebie jest jeszcze inny), jak na razie tego przy którym jest znak zapytania nie złapałem. Jednak gdy jestem w pokoju, nieważne z którego nadajnika czerpie zawsze jest podobna jakość sygnału 14,99-18,99. Wystawiłem laptopa przez okno w pokoju i EUREKA !! jakość rzędu 28,99!! Wniosek z tego taki, że jak postawie antenkę na parapecie to będzie gicio. Dobrze rozumuje? Teraz mi powiedzcie jeszcze jaką mam kupić? ile dBi? krótki czy długi bat? (chce samochodową). Pytam was, bo byłem dzisiaj w trzech sklepach komputerowych (w tym jednym z przedstawicielstwem iPlusa) i nikt nie słyszał o czymś takim jak antena zewnętrzna do modemu PCMCIA :? w jednym sklepie gościu chciał mi wcisnąć antene do WiFi na 2,4Ghz :|

P.S. Swoją drogą zapewne komicznie wyglądało jak siedziałem w oknie z laptopem :wink:
Awatar użytkownika
sardo nunspa
Stary wyga bezprzewodowy

Post autor: sardo nunspa »

marm41 pisze:
Czy jest sens stawiać antenę na parapecie w moim pokoju ??

Gdy będziesz już miał tę antenę musisz wypróbować różne lokalizacje. Możesz być mile zaskoczony, bo może nie trzeba będzie ciągnąć tego kabla do kuchni.
Takie anteny mają zazwyczaj 5 dBi
Latka lecą...
marm41
Stały użytkownik forum

i 5dBi spokojnie wystarczy??

Powiedzcie mi jeszcze dlaczego kiedy łącze się przez telefon (Nokia 5200) to nie moge korzystać z hiperteminala? wygląda to tak, że odpalam terminal ale totalnie nic nie mogę wpisać... ani w terminalu wywołanym ze start>programy>akcesoria>komunikacja ani z konfiguracji połączenia (przed połączeniem).
Ufo atakuje
Mistrz bezprzewodowy

Wystawiłem laptopa przez okno w pokoju i EUREKA !! jakość rzędu 28,99!! Wniosek z tego taki, że jak postawie antenkę na parapecie to będzie gicio. Dobrze rozumuje? Teraz mi powiedzcie jeszcze jaką mam kupić? ile dBi? krótki czy długi bat?
Dobrze rozumujesz. Pytanie, który to nadajnik, bo zasięg to nie wszystko. Największe znaczenie przy EDGE ma obciążenie nadajnika.
Co do antenki, to potrzebna zwykła dookólna, na allegro są po ~60 zł. Lepszy chyba dłuższy bat, chociaż ktoś pisał, że nie ma różnicy. :? Dla mnie te antenki to trochę czarna magia, ale większość daje radę w takich sytuacjach :) .
Niewiele, bo już odbierasz bardzo mocne sygnały. Dookólne nie mają dużego zysku, bo to nie są anteny na dalekie odległości.
To jest te 5% Wink (zaczerpnięte z tematu "ATK20 problem z ustawieniem")
Aha.. ale oba nadajniki mają sektor nr. 2 i oba pracują na 900MHz, więc nie stanowią wyjątku. To najprostsze, najbardziej popularne 3-sektororowe BTS-y Plusa.

EDIT:
Powiedzcie mi jeszcze dlaczego kiedy łącze się przez telefon (Nokia 5200) to nie moge korzystać z hiperteminala? .. ani w terminalu wywołanym ze start>programy>akcesoria>komunikacja ani z konfiguracji połączenia (przed połączeniem).
Spróbuj tak samo, ale po połączeniu. Rozłącz połączenie wejdź w start->Programy... z ignoruj pierwsze okno, wpisz w ciemno ATE1 i dalej komendy.
Swoją drogą to na pewno jakiś błąd w konfiguracji, wszystko powinno działać. Często ludzie mają problemy z hyperterminalem na różnych sprzętach.
marm41
Stały użytkownik forum

Nadajniki w sumie były 3 jak sprawdzałem terminalem za oknem. Z tego co wyczytałem na forum nie da się wymusić pracy na danym nadajniku (chyba, że anteną kierunkową, która tutaj i tak nie pomoże). Poza tym obciążenia chyba są w miarę równe przy takim zagęszczeniu BT'sów??

a powiedzcie mi jeszcze którą z tych trzech antenek polecicie:

http://www.allegro.pl/item254241710_opt ... _w_wa.html

http://www.allegro.pl/item252426848_ant ... rolan.html

http://www.allegro.pl/item249849600_glo ... ratis.html

W sumie to CHYBA sie niczym wielkim nie różnią... ja skłaniam się do tej z trzeciego linku z tego względu, że dają 2 baty :)
marm41
Stały użytkownik forum

Spróbuj tak samo, ale po połączeniu. Rozłącz połączenie wejdź w start->Programy... z ignoruj pierwsze okno, wpisz w ciemno ATE1 i dalej komendy.
Swoją drogą to na pewno jakiś błąd w konfiguracji, wszystko powinno działać. Często ludzie mają problemy z hyperterminalem na różnych sprzętach.[/quote]

Też lipa... nic sie nie wyświetla, a kombinowałem chyba na wszystkie możliwe sposoby z tym ATE1...
ODPOWIEDZ