Play na Kartę z modemem WiFi
Moderator: Moderatorzy
-
- Początkujący użytkownik forum
Play na Kartę z modemem WiFi
Witam. Potrzebuję informacji, gdzie znajdują się maszty Play w Bielsku-Białej i jak powinien śmigać internet HSPA+ od Play na ulicy Lwowskiej?
Zastanawiam się nad tą ofertą : http://play.pl/oferta/play-internet/int ... uter-wifi/
za 45zł miesięcznie mam nielimitowany internet do 21Mb\s, przy tej ofercie, każda radiówka w Bielsku się chowa. Przeglądałem oferty, to jakiś śmiech jest...
Jak się spisuje ten ruterek WiFi? Mam AP w razie czego, więc problemów nie ma ze wzmocnieniem sygnału, tylko do czasu ewentualnego uruchomienia Repeatera minie około miesiąca czasu.
Jest to Play na Kartę, jak zresztą widać w linku,m żadne LTE.
Zastanawiam się nad tą ofertą : http://play.pl/oferta/play-internet/int ... uter-wifi/
za 45zł miesięcznie mam nielimitowany internet do 21Mb\s, przy tej ofercie, każda radiówka w Bielsku się chowa. Przeglądałem oferty, to jakiś śmiech jest...
Jak się spisuje ten ruterek WiFi? Mam AP w razie czego, więc problemów nie ma ze wzmocnieniem sygnału, tylko do czasu ewentualnego uruchomienia Repeatera minie około miesiąca czasu.
Jest to Play na Kartę, jak zresztą widać w linku,m żadne LTE.
-
- Specjalista bezprzewodowy-junior
Re: Play na Kartę z modemem WiFi
Na forum jak wół wielokrotnie jest podawany adres gdzie można znaleźć nadajniki w całej Polsce:
http://beta.btsearch.pl/
Wystarczy tylko chwilę poszukać lub użyć bardzo fajnego narzędzia jakim jest google.pl.
"jak powinien śmigać internet HSPA+ od Play na ulicy Lwowskiej?" to chyba mieszkańcy ulicy mogą ocenić i się wypowiedzieć.
Routera nie znam więc się nie wypowiadam.
http://beta.btsearch.pl/
Wystarczy tylko chwilę poszukać lub użyć bardzo fajnego narzędzia jakim jest google.pl.
"jak powinien śmigać internet HSPA+ od Play na ulicy Lwowskiej?" to chyba mieszkańcy ulicy mogą ocenić i się wypowiedzieć.
Routera nie znam więc się nie wypowiadam.
Hej Ho Let's GO !
-
- Guru bezprzewodowy
Zacznijmy od tego, ze w Bielsku-Białej Play ma zasięg LTE1800 i zakup sprzętu bez LTE mija się z celem.Koszt tego E5330 z Play to 140 zł. Za około 200 zł można kupić router MiFi obsługujący LTE i HSPA+DC. Pomysł z wykorzystaniem repeatera do MiFi słabiutki. To kiepski , zawodny tryb pracy AP. Optymalne rozwiązanie to router z wbudowanym modemem LTE( B593s-22,s-12, B315) lub zestaw modem LTE+ zgodny z nim router USB. Problemów z zasięgiem nie powinno być, BTS-y LTE1800 Play w pobliżu. Na nich tez ewentualnie 3G z UMTS2100 i HSPA+DC lub UMTS900 z HSPA+. Najbliższe pozwolenia na LTE1800 to: Boruty-Spiechowicza 70, Piekarska 163 i Norwida 15. Któryś z nich na pewno działa. Tamże UMTS2100.
-
Super, dzięki za odpowiedzi. LTE nie chce, bo nie zamierzam się wiązać umowami. Poza tym, LTE wychodzi 2x drożej miesięcznie.
- krystianb
- Guru bezprzewodowy
Jakimi umowami? W prepaidzie tak samo masz dostęp do lte, a jak kupisz starter RBM zamiast playa to będziesz miał 3mc nolimit LTE za 50zł i jeszcze kasę do zużycia. Jak się skończy promocja to problemu z przejściem do play nie będzie żadnego.Zielony34 pisze:LTE nie chce, bo nie zamierzam się wiązać umowami. Poza tym, LTE wychodzi 2x drożej miesięcznie.
Ostatnio zmieniony 2015-05-11, 20:36 przez krystianb, łącznie zmieniany 1 raz.
Za prośbę pomocy na gg/pw gwarantuje czerwony prezent!
-
3 misiące no limit, później co dalej? Bo tutaj płacę od początku tylko 45zł miesięcznie i mam nielimitowany internet do 21Mb\s + ruter WiFi na 10 urządzeń, na którym mi bardzo zależy. To ma być maksymalnie tanie. Nie widziałem oferty Play na kartę LTE w tej cenie, podeślesz mi link do konkretnej oferty?
- krystianb
- Guru bezprzewodowy
Następne doładowanie w celu przedłużenia ważności konta, no chyba że darmowe LTE wyłączą.Zielony34 pisze:3 misiące no limit, później co dalej?
Oferta jest ta sama tylko trzeba osobno kupić starter a osobno router.Zielony34 pisze:Nie widziałem oferty Play na kartę LTE w tej cenie, podeślesz mi link do konkretnej oferty?
A jak chcesz najtaniej to jakiś używany router stacjonarny 3G huaweia choćby b260a. Używanie mobilnej pierdziawki stacjonarnie to proszenie się o kłopoty.
Za prośbę pomocy na gg/pw gwarantuje czerwony prezent!
-
- Guru bezprzewodowy
No i skąd ten optymizm z prędkością na 3G z HSPA+ ? 21Mb/s to teoria, ile będzie w rzeczywistości pokażą testy. Ten MiFi z Play na dodatek nie posiada złącz anteny zewnętrznej. Używany E5372 http://allegro.pl/router-lte-huawei-e53 ... 15322.html jak wybierasz MIFi. To dużo lepszy router niż E5330. A wybór RBM II za 9 zł z nielimitowanym LTE za darmo nie ma konkurencji. Oby trwał jak najdłużej, korzystam od 19 m-cy na starej karcie RBM I 9 zł( 150 dni za doładowanie 50 zł). Tutaj masz ofertę http://www.redbullmobile.pl/oferta/na-k ... -na-karte/ oraz regulamin http://www.redbullmobile.pl/fileadmin/f ... 0.2014.pdf I to jest maksymalnie tanie a nie zestaw ze słabym MiFi z Playa i internetem za 45 zł/m-c.
-
Modem LTE 199zł w Play, do tego muszę dokupić urządzenie, do którego wepnę ten modem i roześle mi wifi, ruter 190+20zł przesyłka, taniej niczego nie znalazłem, na olxie tańsze rutery są, ale uszkodzone. Generuje to zbędne dla mnie koszty, których nie chce. Tutaj mam za 160zł zestaw gotowy do korzystania i po wyczerpaniu limitu ze startera prędkość około 2Mb\s, wciąż lepiej, niż Aero.
Ogólnie RMB to świetna oferta, ale sprzęt droższy na start. Przy RMB, wystarczy, że doładowuję 30zł miesięcznie, dobrze zrozumiałem?
Jak mi braknie zasięgu WiFi w mieszkaniu, to sobie go wzmocnię za pomocą AP. Nawet jeśli wyciągnę z tego wszystkiego 10Mb\s, to mi wystarczy.
Kiedyś, jak stwierdzę, że potrzeba mi czegoś szybszego, to się zastanowię nad RBM, opchnę tego Huaweia za 100zł, dołożę 150 i przejdę na RMB, lub światłowodem coś podciągnę.
Dzięki za porady, przydadzą się na przyszłość, na pewno skorzystam.
Ogólnie RMB to świetna oferta, ale sprzęt droższy na start. Przy RMB, wystarczy, że doładowuję 30zł miesięcznie, dobrze zrozumiałem?
Jak mi braknie zasięgu WiFi w mieszkaniu, to sobie go wzmocnię za pomocą AP. Nawet jeśli wyciągnę z tego wszystkiego 10Mb\s, to mi wystarczy.
Kiedyś, jak stwierdzę, że potrzeba mi czegoś szybszego, to się zastanowię nad RBM, opchnę tego Huaweia za 100zł, dołożę 150 i przejdę na RMB, lub światłowodem coś podciągnę.
Dzięki za porady, przydadzą się na przyszłość, na pewno skorzystam.
-
- Guru bezprzewodowy
Twój wybór ale zakup sprzetu bez LTE nieuzasadniony ekonomicznie i technologicznie.Zakup modemu E3372HiLink +routera DWR-116 to koszt 250 zł. Za 100 zł więcej na starcie masz lepszy sprzęt, do tego darmowy LTE w RBM. Doładowanie 50 zł co 100dni, kasa zostaje na koncie. Play na kartę to koszt 45zł/m-c. Sprzęt 160 zł. Więc gdzie tu oszczędności?
-
[ Dodano: 2015-05-12, 18:06 ]
matek451, Prawdopodobnie będę miał modem WiFi LTE od Huaweia, jak to w końcu jest z tym RBM, bo czytam, czytam i mam mętlik w głowie...
Kupuje starter, wpinam w ruter, doładowuje za 50zł, aktywuje darmowy LTE kodem i przez 3 miesiące nie dokładając ani złotówki, mam darmowy LTEw RBM? Co miesiąc oczywiście wklepując kod na darmowe LTE, i nie ściąga mi przy tym ani złotówki z tych 50zł?
matek451, Prawdopodobnie będę miał modem WiFi LTE od Huaweia, jak to w końcu jest z tym RBM, bo czytam, czytam i mam mętlik w głowie...
Kupuje starter, wpinam w ruter, doładowuje za 50zł, aktywuje darmowy LTE kodem i przez 3 miesiące nie dokładając ani złotówki, mam darmowy LTEw RBM? Co miesiąc oczywiście wklepując kod na darmowe LTE, i nie ściąga mi przy tym ani złotówki z tych 50zł?
-
- Guru bezprzewodowy
Tak , kasa zostaje na koncie. Aby aktywować ten darmowy LTE co 30 dni musisz mieć minimum 30 zł na koncie( z tych 50 zł) i aktywny jakiś pakiet internetowy. Nawet ten 25MB za 3 zł. No i na modemie wymuszone tylko LTE i pilnować włączenia pakietu LTE co 30 dni. Korzystam od 19 m-cy na starym starterze za 9 zł( Doładowanie za 9 zł przedłuża konto na 150dni, doładowany 4 razy. Około 200 zł na koncie wykorzystam po zakończeniu promocji przechodząc na taryfę RBM Energy). Nie ma lepszej i tańszej opcji na internet LTE. Ale do tego niezbędny sprzęt z LTE.
-
Podobno przy nowym starterze RBM II nie trzeba pakietów wykupywać, bo zalicza te bonusowe, które dostajesz przy doładowaniu.
Dzięki, będę testował, sprawdzę jeszcze specyfikację modemu, jeśli będzie LTE, to pójdę po starter.
Dzięki, będę testował, sprawdzę jeszcze specyfikację modemu, jeśli będzie LTE, to pójdę po starter.