Jaka będzie najlepsza antena do internetu LTE Play - Łask

Informacje na temat podłączania i doboru anten GSM (GPRS, EDGE, UMTS, HSDPA i HSUPA), lokalizacji nadajników, zasięgów, wymuszania EDGE/3G, funkcjonowania sieci i awarii BTS-ów.

Moderator: Moderatorzy

ODPOWIEDZ
Jacek345
Początkujący użytkownik forum

Jaka będzie najlepsza antena do internetu LTE Play - Łask

Post autor: Jacek345 »

Witam. Potrzebuje porady, jaką antenę byście mi polecili w mojej sytuacji, mieszkam w Kolumnie, ul Piaskowa 15, koło Łasku woj. łódzkie do nadajnika mam ok 5km, na drodze do nadajnika jest gęsty las i zabudowania, według tego co operator podaje na zewnątrz budynku jest sygnał LTE, natomiast ja tego sygnału w ogóle nie łapie, zastanawiam się która antena była by najlepsza w tej sytuacji, kierunkowa a może wybrać panelową ??? Chce dobrać antenę do modemu Huawei E3372s-153.
matek451
Guru bezprzewodowy

Re: Jaka będzie najlepsza antena do internetu LTE Play - Łask

Post autor: matek451 »

Anteny panelowe są tez kierunkowe. Jaki to operator ?
Jacek345

Operator to Play
matek451
Guru bezprzewodowy

Post autor: matek451 »

Czyli najblizszy BTS LTE 1800 Play w Łasku, Jodłowa 2. faktycznie kawał lasu po drodze. Możesz próbować na antenie http://www.cybertech.com.pl/p130,antena ... -mimo.html Kabel jak najkrótszy, do 10m. Jak wygląda strefa przed miejscem montażu anteny w kierunku BTS-a? Spróbuj złapać LTE wyżej, ten brak to na podwórku? Zobacz też jak daleko od siebie łapiesz sygnał LTE9 w kierunku BTS-a, pewnie na Warszawskiej).
Jacek345

Mam router na poddaszu wiec wystarczy mi 5 m kabla. Natomiast strefa przed miejscem montażu wygląda tak że jest kilka budynków trochę wyższych od mojego plus duży blok mieszkalny a później kawał lasu. Do modemu nie mam anteny wiec nie mogę tego zweryfikować, natomiast sam modem nie łapie sygnału na podwórku ani jak wejdę wyżej.
ODPOWIEDZ