Sposób na lepsze działanie LTE play

Informacje na temat podłączania i doboru anten GSM (GPRS, EDGE, UMTS, HSDPA i HSUPA), lokalizacji nadajników, zasięgów, wymuszania EDGE/3G, funkcjonowania sieci i awarii BTS-ów.

Moderator: Moderatorzy

ODPOWIEDZ
aleksiejs
Początkujący użytkownik forum

Sposób na lepsze działanie LTE play

Post autor: aleksiejs »

Witam,

Wyjechałem na dwa miesiące na działkę w Głuszynku nad jeziorem głuszyńskim (kujawsko-pomorskie), zakupiłem modem Huawei 3772 z hilink + kartę Play LTE i dostęp na miesiąc za 45zł.

Ogólnie zrywa mi bardzo często połączenie, a system huawei mówi, że mam:
RSSI:-84 do -113
RSCP:-102dBm do -140
RSRP:-117dBm
RSRQ:-16dB

Modem jest podłączony pod PC, dopiero za tydzień mogę spróbować podpiąć go na przedłużce USB żeby trochę ominąć szum, dodatkowo mam jakąś antenkę, ale bez konektora jeszcze. Nie wiem czy jest w ogóle sens ją podpinać. Antenka w stylu tych na allegro najtańszych (znaleziona wśród gratów w domu :P)

Mogę zamontować jakąś antenę na, którejś ze ścian domku, doradzicie co zrobić/kupić żeby działało jak najlepiej?

Z góry dzięki za pomoc :)
matek451
Guru bezprzewodowy

Re: Sposób na lepsze działanie LTE play

Post autor: matek451 »

W Play na kartę usługa bez limitu jest też na 3G więc wymuś na modemie tylko łączenie w 3G, Wg mapy zasięgu Play nie dociera do ciebie LTE1800. masz szansę na stabilne 3G z UMTS900. Potrzebna antena kierunkowa na 900MHz ale nie patyk. Najbliższe BTS-y UMTS900 Play w Lubrańcu, Izbicy Kuj. i Piotrkowie Kujawskim. Na LTE możesz zrobić testy w terenie , zasięg ma sięgać do okolic Topólki. Do testów na modemie wymuszasz tylko LTE. Sprawdź jak daleko od ciebie sięga w rzeczywistości.
aleksiejs

Wg modemu czasem jest 4G
matek451
Guru bezprzewodowy

Czasem czyni dużą różnicę. Podaj jakie wtedy masz parametry sygnału, jak wtedy działa internet? DO BTs-ów LTE masz około 12 km więc nawet na antenie Dual LTE 1800MHz z dużym zyskiem mogą być problemy ze stabilnym połączeniem. Dużo łatwiej z 3G na UMTS900 i antenie 900MHz. Jak wygląda połączenie w 3G9 sygnał, prędkości, stabilność ?
aleksiejs

Teraz nie łączy z 4G więc nie wrzucę nic, ale skoro jest tak daleko to nie będę z tym kombinować. Potrzebuję możliwie stabilnego internetu, nie musi być superszybki

Obrazek

Tak to wygląda w tym momencie.

Doradzisz jakąś konkretną antenę? Możliwie niedroga, ale wydam tyle ile trzeba żeby zakup miał sens :)
matek451
Guru bezprzewodowy

Na 900MHz do tego modemu http://www.cybertech.com.pl/p89,antena- ... fme-z.html , kabel jak najkrótszy , max 10m. Do tego konektor http://www.cybertech.com.pl/p128,konekt ... fme-m.html
aleksiejs

Ustawiłem stałe 3g i teraz nie przerywa.
Modem pokazuje takie wartości:
RSSI:-83dBm
RSCP:-94dBm

Zobaczę jeszcze jak będzie jutro w ciągu dnia, ale antenę raczej też kupię :)
Dziękuję za pomoc :)
ODPOWIEDZ