co wybrać, plus, orange , tmobile?

[Reklama] Telefony satelitarne wszystkich sieci Thuraya, Iridium, Inmarsat https://ts2.shop/pl/3-telefony-satelitarne

Moderator: Moderatorzy

ODPOWIEDZ
fusse
Użytkownik forum

co wybrać, plus, orange , tmobile?

Post autor: fusse »

Witam

mieszkam w manowie kolo koszalina, w manowie jest nadajnik na ktorym wg mapy nadaje plus oraz tmobile. z tego co wyczytem tmobile i orange uzywaja tych samych nadajnikow. chcialbym internet LTE, do nadajnika mam 400m i widze go z okna, sila sygnalu w sieci plus z tego nadajnika to -50 -57db takze chyba ok .

jaką oferte wybrac zeby bylo jak najlepiej, moze tez byc na firmę. z tego co wyczytalem plus to lipa jesli chodzi o lejki, a jak w tym wypadku wygladaja orange i tmobile?

wyczytalem ,ze do jutra jest 30% taniej abonament w orange, tylko nigdzie na stronie orange nie jest to napisane ? z jakim routerem ewentualnie wtedy brac?

dziekuje z góry, pozdrawiam!
matek451
Guru bezprzewodowy

Re: co wybrać, plus, orange , tmobile?

Post autor: matek451 »

Kup http://allegro.pl/rabat-30-orange-free- ... 83608.html to dostaniesz rabat 30% do tego MF283+ lub Alcatela OT H850 . Ale na LTE w Orange bez anteny raczej nie licz. Miejscowość na krawędzi zasięgu LTE wg, bardzo optymistycznej ich mapy. Najbliższy czynny BTS LTE1800 W Koszalinie. Bez LTE oferta Orange słaba. Zasięg LTE w Plusie?CP masz z BTS-a LTE800Sferii w Manowie Ale to ich LTE800 na 5MHz bez MIMO to proteza nie LTE, chodzi gorzej niż HSPA+DC z UMTS2100 wszystkich operatorów. Internet bez limitu możesz mieć na 3G w Play i T-Mobile dla firm. I brałbym ofertę dla firm u tego operatora ze sprzętem http://www.t-mobile.pl/dlafirm/internet ... 0023.chtml do tego B-593s-22 albo DWR-921. Masz w Manowie BTS NetWorks UMTS2100 z HSPA+DC do 43,2Mb/s.
fusse
Użytkownik forum

Hej, byl dzis kolega z telefonem z lte,kupilem prepaid orange ale wlasnie lte nie lapalo,tylko hspa+. Nie potrafie tej mapy czytac, widze nadajnik tmobile, a tam napisane,ze lte1800, myslalem,ze orange tez na tym samym chodzi. Net bez limitu w tmobile to az 100zl za miesiac. Chyba nic taniego i sensownego nie znajde tutaj :/
matek451
Guru bezprzewodowy

W tej lokalizacji tak jak pisałem BTS NetWorks pracuje na UMTS2100 i UMTS900 , brak LTE w Orange i T-Mobile( na ich mapach jakiś szczątkowy). Jak za drogo w T-Mobile z no-limit dla firm na 3G to pozostaje Play z 3G na UMTS900 z BTS-a Play przy Gnieźnieńskiej 38 w Koszalinie. Oczywiście konieczna antena na 900 MHz i to o dużym zysku czyli ATK-20. Można by też popróbować z LTE 1800 z tego BTS-a na antenie Dual LTE1800MHz. Sprzęt do Play kupujesz sam. A no limit na 3G i LTE Play masz na kartę bez umowy.
fusse
Użytkownik forum

no i wszystko jasne, na prepaid z orange osiągam tutaj miedzy 17mbit a 23mbit, czy takie same osiągi bede mial z tmobile? sygnal to miedzy -50 a -60db czyli bardzo dobry.
matek451
Guru bezprzewodowy

W T-Mobile powinno być podobnie, wszystko zależy od obciążenia tej sieci. Ogólnie HSPA+DC na UMTS2100 NetWorks u tych operatorów na razie działa dobrze. Większość ludzi jak może przesiada się na LTE1800 z 15MHz pasma. A ci co są dalej maja tylko zasięg UMTS900 z HSPA+.
fusse
Użytkownik forum

rozumiem,ze powinienem zapytac o to w salonie ale wymyslilem cos takiego, skoro mam dostep do hdspa dc.

wybrac abonament orange freenet(nie na firme) ten nawyzszy czyli za 59.90 na 12 miesiecy bez sprzetu. wiadomo lte nie bedzie bo nie ma mozliwosci. do tego uzyc ten kod na 30% i cieszyc sie z internetu kolo 20mbit? bez limitu? dobrze mysle? czy te wszystkie bez limitu to tylko w technologi lte ?
matek451
Guru bezprzewodowy

Źle myślisz w Orange tylko LTE bez limitu. Na dodatek w Orange warto brać ofertę na dwa lata ze sprzętem. Np. tablet Acer Iconia + mobilny router Airbox 2 Plus. Komplet za 179 zł przy abonamencie 69,90( po rabacie48,93) z limitem 50GB + noce bez limitu 0-8 za darmo. Sprzęt wart około 800-900 zł.
fusse
Użytkownik forum

hmm , chyba znalazlem wkoncu cos dla siebie, mianowicie:

heyah abonament smart xl no limit, świeża promocja od heyah = tmobile, a od niego bede mial zasieg hspa+dc . co myslicie o tym? telefon z tym internetem postawil bym przy oknie w telefonie odpalone tethering i net w calym domu.

co myslicie o tej ofercie?
matek451
Guru bezprzewodowy

Nikt na razie nie odpowie na ten temat tej usługi. Mnóstwo niejasności jeśli chodzi o thetering, jakieś drakońskie kary w regulaminie. Celowo nie napisałem o tej ofercie, póki co za dużo niewiadomych. A pomysł z telefonem na parapecie słaby. Jak chcesz uzyskać z niego zasięg WiFi w całym domu ? Możesz spróbować i podziel się uwagami.
fusse
Użytkownik forum

nie no , w tym momencie uzywam telefonu z wlaczonym tetheringiem z kartą orange, zasieg jest na cale mieszkanie bez problemu i w lapach i telefonach. telefon na parapecie ma -55db sile sygnalu. transfer 18-23mbit.

wlasnie doczytalem o tym regulaminie na stronach... ciekaw jestem w jaki sposob są w stanie sprawdzic tethering. piszą o przetwarzaniu nr imei, ok, są w stanie sprawdzic do jakiego urządzenia jest wlozona karta, czy to telefon czy modem czy router.
Awatar użytkownika
krystianb
Guru bezprzewodowy

Post autor: krystianb »

fusse pisze:wlasnie doczytalem o tym regulaminie na stronach... ciekaw jestem w jaki sposob są w stanie sprawdzic tethering.
Da się to zrobić na wiele sposobów.
Za prośbę pomocy na gg/pw gwarantuje czerwony prezent!
adixm
Mistrz bezprzewodowy

Post autor: adixm »

fusse pisze:Hej, byl dzis kolega z telefonem z lte,kupilem prepaid orange ale wlasnie lte nie lapalo,tylko hspa+
Mogę Cię zapewnić że dobry router LTE dużo lepiej łapie sygnał od telefonu. Jeśli jest słaby sygnał LTE dużo lepiej wziąć na testy np B593, kolega w domu tez ma problemy ze stabilnym sygnałem LTE na tablecie a na routerze bezproblemowo cały czas trzymie LTE.
Dodatkowo ostatnio u mnie w środku domu miałem router obok telefonu i tylko router wykrywał LTE także moim zdaniem telefon na testy się nie nadaje.
fusse
Użytkownik forum

witam

wracam do tematu internetu. pokupowalem prepaidy, sprawdzilem plus, orange i heyah. robilem testy, orange przebija wszystkie jesli chodzi o predkosc, miedzy 19-24mbit, powtarzalnie. trafilem na opcje internetu lte dla firm maksymalny od orange link: http://www.orange.pl/kid,4003445797,id, ... ticle.html

tak jak napisalem, jestem zainteresowany pakietem maksymalny na 24msc . z racji ,ze nie mam zasiegu lte tylko hsdpa+ kupie sobie na allegro jakis router 3g, a jako urządzenie w ramach nowej umowy, wybiore bon do miediamarkt 1000zl . (musze kupic plyte i piekarnik :rotfl: )

co myslicie o tej ofercie? niby bez limitu na lte i 3g, bez limitu pobranych danych (do 150gb w tanszych wariantach) , ale jak u wszystkich operatorów znajduje sie wpis:
20. W przypadku wyczerpania Limitu na Numer w planie taryfowym:
1) Internet LTE dla Firm Podstawowy – o ile Abonent korzysta z usługi Nielimitowane LTE, Orange umożliwi (do końca danego okresu rozliczeniowego,
w którym Abonent przekroczył Limit na Numer) przesyłanie danych w Technologii LTE z największą prędkością, jaka jest możliwa do osiągnięcia
w danych warunkach, jednakże nie większą niż 10 Mb/s (górna granica prędkości);
2) Internet LTE dla Firm Standardowy – Orange umożliwi (do końca danego okresu rozliczeniowego, w którym Abonent przekroczył Limit na Numer)
przesyłanie danych w Technologii LTE z największą prędkością, jaka jest możliwa do osiągnięcia w danych warunkach, jednakże nie większą niż
30 Mb/s (górna granica prędkości);
3) Internet LTE dla Firm Zaawansowany – Orange, pomimo przekroczenia Limitu na Numer, nadal umożliwi przesyłanie danych w Technologii LTE
z największą prędkością, jaka jest możliwa do osiągnięcia w danych warunkach,
z zastrzeżeniem, że Orange ograniczy prędkość transmisji danych do nie więcej niż 1 Mb/s w przypadku, gdy transfer danych w Technologii LTE
po zużyciu Limitu na Numer przekroczy wartość 100 GB.
21. Plan taryfowy Internet LTE dla Firm Maksymalny nie posiada Limitu na Numer. Oznacza to, że Orange, w ramach tego planu taryfowego, umożliwia
nielimitowane wielkością przesyłanie danych w dowolnej Technologii z największą prędkością, jaka jest możliwa do osiągnięcia w danych warunkach,
z zastrzeżeniem ust. 22.
22. Orange, mając na względzie konieczność zapewnienia wszystkim Abonentom Mobilnej Sieci Orange jak najlepszej jakości świadczenia usług, informuje,
że w przypadku obciążenia sieci przez danego Abonenta, wynikającego z takiego sposobu korzystania z usługi transmisji danych, które zagrażałoby
stabilności funkcjonowania i dostępności sieci dla innych Abonentów, Orange zastrzega sobie prawo do czasowego (jednak nie dłużej niż do zakończenia
bieżącego okresu rozliczeniowego) ograniczenia prędkości transmisji danych do 64 kb/s
warto za niecale 100zl/msc brac? moge jeszcze neostrade do 20mbit wziać ,ale jak sie naczytalem o tej neo, to ja juz wolę przy mobilu zostać.
kordirko
Specjalista bezprzewodowy-senior

Post autor: kordirko »

Regulamin jest tak sprytnie skonstruowany, że w opcji tańszej "zaawansowany" gwarantują 60GB,
a w opcji droższej "maksymalny" formalnie mogą Ci zablokować transfer
już nawet po ściągnięciu 0,1 GB :hyhy:
Jeśli ci wystarczy 60GB na miesiąc to może weź ten tańszy.
W tej opcji za 5 zł możesz dokupić "szczęśliwe godziny",
z regulaminu wynika, że ta opcja jest niedostępna w tej najdroższej opcji "maksymalny":
http://www.orange.pl/ocp-http/PL/Binary ... 790407.pdf

Raczej nie wydaje mi się, że Orange zrobiłby taki numer, że w tej opcji "droższej - maksymalny" zablokowałby transfer
po ściągnięciu mniejszej ilości danych niż w opcji "tańszej - zaawansowany",
i w razie czego w sądzie jest to do wygrania, ale kto to wie ? I komu by się chciało po sądach włóczyć z powodu 10-20 zł ?
fusse
Użytkownik forum

pisze po miesiącu uzytkowania orange dla firm , pakiet maksymalny.

nabiłem 180gb w technologi hspa+dc , transfery mialem zawsze pomiedzy 28-32mbit/s . takze calkiem spoko, pobieranie jest miedzy 3,5-3,7mb/s . lejka nie bylo.
ODPOWIEDZ