Repeater GSM, warto? Jeżeli tak to jaki?

Informacje na temat podłączania i doboru anten GSM (GPRS, EDGE, UMTS, HSDPA i HSUPA), lokalizacji nadajników, zasięgów, wymuszania EDGE/3G, funkcjonowania sieci i awarii BTS-ów.

Moderator: Moderatorzy

ODPOWIEDZ
Kalder
Stały użytkownik forum

Repeater GSM, warto? Jeżeli tak to jaki?

Post autor: Kalder »

Witam.
Mieszkam na wsi 'gdzie ze względu na ukształtowanie terenu nie ma kompletnie zasięgu paru sieci jak np T-Mobile. Orange i Plus jest tylko na zewnątrz budynku dlatego mam numer w Play bo to jedyna sieć gdzie czasami uda mi się zadzwonić z domu (stojąc przy otwartym oknie np).

O odebraniu połączenia gdy chodzę po domu mogę zapomnieć, dostaję tylko SMSy o nieodebranych. Nie muszę chyba mówić że jest to bardzo uciążliwe.

Ostatnio czytałem o repeaterach GSM i z tego co widzę opinie są różne, jedni twierdzą że to nic nie daje, inni że działają. Jak to w końcu jest? Warto to kupić? Na urządzenia po ponad 1000 zł mnie nie stać, da się coś kupić sporo taniej czy będą to pieniądze wyrzucone w błoto? Jaki model byście polecili pod sieć Play?

Za wszelkie informacje z góry dziękuję.
Awatar użytkownika
radius
** Moderator **

Re: Repeater GSM, warto? Jeżeli tak to jaki?

Post autor: radius »

Warto zapoznać się z obowiązującym prawem: http://www.uke.gov.pl/szkodliwe-wzmacniacze-gsm-13029
Wyszukiwarka usług szerokopasmowych: http://www.bez-kabli.pl/viewtopic.php?f=30&t=55724
Identyfikacja stacji bazowych: http://www.bez-kabli.pl/viewtopic.php?f=14&t=46043
Kalder
Stały użytkownik forum

A czy jest jakiś inny legalny sposób na polepszenie zasięgu?
Awatar użytkownika
wojteks
*** Administrator ***

Post autor: wojteks »

Kalder pisze:A czy jest jakiś inny legalny sposób na polepszenie zasięgu?
Molestować operatora(ów) i przekonać do tego samego sąsiadów.
Nie pomagam na PW!
ja.michal
*Mistrz bezprzewodowy*

Post autor: ja.michal »

Jest w Orange. Jeśli masz jakieś łącze internetowe to możesz zainteresować się usługą Ekstra Sygnał.
www.orange.pl/kid,4000378054,id,4003070 ... ticle.html
kordirko
Specjalista bezprzewodowy-senior

Post autor: kordirko »

ja.michal pisze:Jest w Orange. Jeśli masz jakieś łącze internetowe to możesz zainteresować się usługą Ekstra Sygnał.
www.orange.pl/kid,4000378054,id,4003070 ... ticle.html
Tylko musisz mieć do tego stałe łącze, którego w ramach usługi nie podłączają:
W ramach usługi otrzymujesz w dzierżawę niewielki nadajnik telefonii komórkowej (Femtokomórkę), który po podłączeniu do Internetu (dostęp stacjonarny), zapewnia zasięg 3G w pomieszczeniach Twojej firmy.
Ostatnio zmieniony 2015-09-13, 10:28 przez kordirko, łącznie zmieniany 1 raz.
ja.michal
*Mistrz bezprzewodowy*

Stacjonarny w znaczeniu, że możesz urządzenie podłączyć do sieci przez RJ45. To czy jest realizowane radiowo, miedzią czy światłowodem nie ma znaczenia. Muszą być tylko spełnione warunki minimalnego uploadu i downloadu.
Kalder
Stały użytkownik forum

Ale chodzi o siec Play.
ja.michal
*Mistrz bezprzewodowy*

To legalnie nic nie zrobisz. Ewentualnie zmiana komórki na stacjonarny aparat GSM i podpięcie anteny zewnętrznej na dachu.
Awatar użytkownika
adziu82
Mistrz bezprzewodowy

Post autor: adziu82 »

Ja dodam coś od siebie. Wiem, że to jest nielegalne i na wspak prawu, zresztą pisałem z kolegą ( nie jestem pewien ) @krystianb, że nie można itp. Ja mam jakiś tani, niby za ,,miskę ryżu'' robiony repeater i pomaga mi to w używaniu GSM-a.
W bloku, nie mam zasięgu praktycznie nic a nic.
2-3 km dalej, gdzie kończę budowę domu, zasięg już dużo lepszy i nie będę używał go.

Ale wracają do bloku, kupiłem go za jakieś 400zł i jest rewelacyjny ( wiem, że zaraz będzie ban, bo nasi moderatorzy nie praktykują czegoś nielegalnego ) i pomaga nawet na 3G, gdzie mam go tylko na 2G.
Leżeli operator nie chce mieć ,,śmieci'' w eterze, to powinien jakoś zainwestować w infrastrukturę, bo ludzie płacą abonament czy prepaid a muszą wyglądać przez okno ( w najlepszym wypadku ) jak nie latać po ulicach i szukać zasięgu, żeby odebrać/wykonać połączenie.
RAW
matek451
Guru bezprzewodowy

Post autor: matek451 »

I tu się mylisz co do inwestycji operatorów. W Polsce nie jest tak źle i operatorzy inwestują w rozbudowę sieci ale w miastach mają jeden i to wręcz masakryczny problem. A tym problemem są ludzie a konkretnie polski ciemnogród. Ilość protestów przeciwko budowie BTS-ów rośnie wręcz lawinowo. Cebulaki chcą mieć telefony, smartfony, tablety , internet itp, itd ale nie zgadzają się na rozbudowę sieci. Protesty podsycane przez wszelkiej maści pseudozielonych -lewaków i dziennikarzyny tej samej maści potrafią skutecznie torpedować rozwój sieci. Poziom inteligencji, wiedzy takiego społeczeństwa to tragedia. Szkodzą im wg. tej "wiedzy"BTS-y z bardzo restrykcyjnymi normami promieniowania a nie komórki trzymane przy uchu czy nielegalne repeatery, które wolą stosować - promieniują więcej jak BTS-y. Jedyny skuteczny sposób na nich to umieszczanie BTS-ów na kościołach. Tu już są grzeczni i nie protestują, siła perswazji proboszcza skutecznie zamyka im gęby. Jak widzisz kij ma dwa końce, sam sprawy znam z własnego podwórka. A zastosowanie wzmacniaczy GSM przez wszystkich w bloku skończyłoby się totalnym paraliżem sieci. Tak nie jest bo nie wszystkich stać a większość nie ma pojęcia o ich istnieniu.
Awatar użytkownika
adziu82
Mistrz bezprzewodowy

@matek451, ale w mieście jest masa ludzi, którzy wykorzystują sieć w bardzo dużej mierze. Czy masz problem w Łodzi z wykonaniem/odebraniem połączenia? Wątpię.
Większym problemem jest internet, dlatego operator chce budować stacje, aby ogarnąć to dla wszystkich.
Więc, myślę, że jak w mojej miejscowości ( może do końca roku zobaczę nadajnik, jak powiedział ,,ktoś'' z Orange ) będzie myśl, aby postawić nadajnik, to nie będzie sprzeciwów, dlatego, że ludzie wiedzą, że mamy problem z zasięgiem.
Niby nadajnik, ma stać 50 metrów ode mnie i jestem za.Że tak brzydko napiszę - na coś trzeba umrzeć.
RAW
Awatar użytkownika
adziu82
Mistrz bezprzewodowy

I jeszcze jedno, operator szuka zysku, nie zbuduje nadajnika w miejscowości X gdzie ma 100 abonentów, tylko zbuduje nadajnik w mieście Y, gdzie ma 100.000 abonentów i tam musi im zapewnić komfort, więc nas, w małej wiosce ma gdzieś.
Czyli ja, jak normalny Polak, mam we krwi kombinowanie, to kupuję repeater, wiem, że nielegalny, ale co jak w mieszkaniu nawet przy oknie nie jestem w stanie odebrać połączenia.

Jestem ciekaw, jak bym zaprosił Pan od jakiegoś operatora, aby wykonał połączenie w pokoju u mnie, to czy nie był by zły i zdenerwowany, że ma ważny telefon a tu , zero ,,kreseczek'' na smartfoniku?
RAW
Awatar użytkownika
adziu82
Mistrz bezprzewodowy

matek451 pisze:I tu się mylisz co do inwestycji operatorów. W Polsce nie jest tak źle i operatorzy inwestują w rozbudowę sieci
Z tym się zgodzę. 7 lat temu rozmawiałem z osoba z Orange ( Żagań ) że nie ma takiej możliwości aby w najbliższych 10-ciu lat powstał jakiś nadajnik 3G przy granicy gdzie mieszkam. A tu nowinka, po 5-ciu latach mam 3G przy granicy. Więc rozbudowali to, ale rozbudowali to, na starych stacjach, nie postawili nic nowego gdzieś w okolicy mojej, gdzie mamy dziurę małą na kilka set osób.
RAW
Awatar użytkownika
adziu82
Mistrz bezprzewodowy

Do administracji -> dlaczego jak chciałem edytować post po około 2 godz, to zapisało mi nową wiadomość, ale jako cytat.
RAW
Awatar użytkownika
wojteks
*** Administrator ***

Takie są ustawienia, edycja do 1 godziny po napisaniu posta. Co do cytatu to nie wiem, poprawiłem żeby miał sens.
Nie pomagam na PW!
Awatar użytkownika
adziu82
Mistrz bezprzewodowy

Wojteks, chodzi mi o to, że trochę chciałem zmienić sens zdania i jak po około dwóch godzinach, zrobiłem to, to miałem moja treść jako ,,cytat''. Tak jak bym sam siebie cytował i miałem zdanie w tej tabelce z kolorem chyba magenta :-)
RAW
matek451
Guru bezprzewodowy

@adziu82 wiadomo, że operatorzy kierują się kryterium ekonomicznym przy budowie BTS-ów i nie ma się im co dziwić, to nie instytucje charytatywne. Ty nie postawisz sklepu dla 50 osób bo tylko stracisz. Ale problem z zasięgiem jest szerszy min tak jak pisałem nasilające się sprzeciwy mieszkańców, obyś sam się nie musiał przekonać u siebie. Wierz mi miałem do czynienia z takim zmanipulowanym przez zielono- czerwone robactwo tłumem. Tu żadne argumenty nie trafiają, tym bardziej naukowe czy oparte na rzetelnych badaniach. Ich nie obchodzi zasięg choć każdy z nich wraz z rodziną miał komórkę. Dla nich maszt ma stanąć w polach kilka km od osiedla bo wtedy im nie zaszkodzi albo po co kolejny jak jeden mają. Nie ważne, że zapchany czy innego operatora. Najgłośniej protestują jak mają telefon, internet w innej sieci, przecież im nie potrzebny itp, itd Kolejna sprawa to licytacja na częstotliwości LTE800 i LTE2600 , czyli niekończąca się farsa. Oczywiście sami operatorzy nie są bez winy, często nie mogą ze sobą dogadać się w sprawie BTS-a czy roamingu, ale to polskie piekło od lat odbijające się nam czkawką w wielu dziedzinach. Dlatego pewnie czeka nas kilka lat zanim osiągniemy podobny rozwój sieci jak w Korei. Póki co wędrówki w poszukiwaniu zasięgu to normalna rzecz.
ja.michal
*Mistrz bezprzewodowy*

adziu82, jeżeli w twojej okolicy wiele osób ma problemy z zasięgiem w Orange to pozostaje zasypywać regularnie operatora zgłoszeniami:
http://www.orange.pl/kid,4004241602,id, ... ticle.html
Oczywiście należy być klientem Orange i zalogować się w Mój Orange, aby móc robić zgłoszenia.
Awatar użytkownika
wojteks
*** Administrator ***

matek451 pisze:Dlatego pewnie czeka nas kilka lat zanim osiągniemy podobny rozwój sieci jak w Korei.
Nigdy takiego nie osiągniemy, ekonomicznie nieuzasadnione rozwiązanie. Na dziś wsie się kablują światłowodami (przynajmniej na podkarpaciu i w małopolsce bo tu pomieszkuję) więc kto może przechodzi na światełko, ceny są bardzo przystępne. Radiówki idą w odstawkę, przy oferowanych prędkościach nie są konkurencyjne dla światłowodów.

Tak samo w normalnych warunkach miastowych kablówki rządzą (w bloku brakuje miejsca na kolejną sieć WiFi w 2.4GHz bo widać np. 30-50 sieci obcych z nazwami sugerującymi UPC/internetię/osiedlówki czy co tam jeszcze jest. Problem to przedmieścia intensywnie się rozwijające gdzie kabla nie ma bo jeszcze się nie opłaca (Orange nie kabluje bo nikt telefonu stacjonarnego nie chce) więc każdy idzie w 3G/LTE. Tak samo w miejscowościach/wioskach gdzie nie ma kabla/światłowodu a neostrada nie działa albo działa z prędkościami rzędu 1Mbps.

Oczywiście część użytkowników bierze 3G/LTE bo 2 złote taniej niż kabel ale na to wpływu nie będziemy mieć, to ich kiepski wybór a potem pytania na forum "dlaczego LTE działa tylko na 5Mbps a miało 150Mbps".
Nie pomagam na PW!
matek451
Guru bezprzewodowy

Nawet na to nie liczę , to tak w ramach żartu i chodziło raczej o taryfy głosowe aby ludzie przestali szukać zasięgu.
ja.michal
*Mistrz bezprzewodowy*

Dlatego w takim Orange wprowadzili usługę Ekstra Sygnał. Niestety nasz ustawodawca musi się martwić za ludzi i po nowelizacji przepisów pierwsza umowa na konkretną usługę nie może być zawarta na dłużej niż 24 miesiące. W praktyce, przy wypomnianej usłudze, trzeba "na dzień doby" zapłacić 430,50 zł z umową na 24 miesiące, zamiast 184,50 zł z umową na 36 miesięcy. Łatwiej przełknąć to drugie. Opłata miesięczna w obydwu wypadkach 23,37 zł.
ja.michal
*Mistrz bezprzewodowy*

Dziwie się, że Orange nie montuje femtokomórek do Liveboxów.
Jak-3
Początkujący użytkownik forum

Post autor: Jak-3 »

Moim zdaniem jednak taniej się wychodzi na wzmacniaczu. Zwłaszcza jak ma się dwa telefony w rożnych sieciach. Ja wole kupić sobie wzmacniacz, na przykład [spam] bo brat ma i sobie chwali i mieć spokój, niż się męczyć z "dodatkowymi usługami".
matek451
Guru bezprzewodowy

Widzę, że i tutaj zaczynasz spamować tak jak na Elektrodzie i wyjeżdżasz z tym [złomem]. Zaraz cię tu nie będzie.
gandzia1980
Użytkownik forum

Post autor: gandzia1980 »

Przy okazji wykasujcie nazwę... Tam jest sam badziew z aliexpress, nawet antena wielkości 5cm o zysku 22dBi :ban?:
ODPOWIEDZ