[PLAY] Jaki modem i router - wieś

Dyskusje na temat wyboru sprzętu. Jaki modem, telefon do GPRS/EDGE/UMTS/HSDPA/HSUPA, jaką przejściówkę, kabel do telefonu... itp. mam wybrać?

Moderator: Moderatorzy

ODPOWIEDZ
XQS
Początkujący użytkownik forum

[PLAY] Jaki modem i router - wieś

Post autor: XQS »

Cześć,

Szukam jakiegoś sensownego zestawu dla internetu z Play Formuła rodzinna. Do tej pory używany był Orange w technologi CDMA.
Lokalizacja to wieś, nie jestem w zasięgu 4G. Widzę z okna maszt, gdzie na BTS pokazuje na nim 3 sieci:
[*]ORANGE GSM900
[*]T-Mobile GSM900
[*]NetWorkS! UMTS900

Gdy rozmawiałem ze konsultantem w Play, powiedział że ich "normalny" internet nie będzie działał w mojej lokalizacji, jedynie ten z Formuły rodzinnej.

Mam tylko ogólną wiedzę na temat modemów, nie zagłębiałem się w specyfikacje i oceny ich działania na wsiach.
Szukam najbardziej korzystnego rozwiązania. Myślałem o konfiguracji modemu HiLink i routera z WiFi minimum N.
Niby jest maszt na przeciwko domu, ale prędkości na nim osiągane są po prostu żałosne. Myślałem o modemie do którego będę mógł przypiąć antenę żeby zwiększyć jego zasięg jeśli to coś da. Nie wiem czy opłaca się zakup LTE skoro nie będę mógł go wykorzystać, ale w przyszłości zapewne taki zasięg może się pojawić.
Jeśli chodzi o propozycję produktów gdzie integracja w oprogramowanie bądź jego zmiana poprawia działanie, to jak najbardziej interesują mnie takie tematy.

Proszę o radę i propozycję zestawów które sprawdziły by się w moim przypadku. Budżet około 300zł.
matek451
Guru bezprzewodowy

Re: [PLAY] Jaki modem i router - wieś

Post autor: matek451 »

A jaka to lokalizacja, Sosnowica w jakim powiecie?
XQS

Post autor: XQS »

Powiat Parczew.
Telefon tutaj łapie HSPA+.

Obrazek
matek451
Guru bezprzewodowy

Post autor: matek451 »

CID2617 odpowiada BTS-owi UMTS900 NetWorks w Zienkach. BTS Networks UMTS900 w Sosnowicy , W. Polskiego 60 ma inny. Korzystasz z roamingu Orange, próbowałeś na T-Mobile lub Plusie? Ogólnie masz dostęp w roamingu krajowym u wszystkich partnerów tylko do UMTS900 z HSPA+. Te sieci bywają przeciązone a prędkości bywają niskie, szczególnie w takich rejonach jak twój.
Bedwyr

Post autor: Bedwyr »

Hej, podłącze się po ten temat.
Mam modem 33372h i do niego szukam dobrego routera, prostego w konfiguracji, który obsłuży 4G (Play), będzie miał port USB 3.0 (pod dysk sieciowy) oraz drugi port USB 2.0 (pod modem huawei). Moje mieszkanie to około 73m2, chciałbym się zmieścić w budżecie +/-600 zł.

Jakie propozycje?
dzejk
Guru bezprzewodowy

Post autor: dzejk »

Asus RT-AC56U
jonylee
Użytkownik forum

Post autor: jonylee »

Bardzo dobry routery ma DOVADO ale niestety brak USB 3.0 Jak nie jest to dla Ciebie priorytetem to możesz brać w ciemno.
DOVADO TINY AC + HUAWEI E3372h-153 + RBM5
Bedwyr

Post autor: Bedwyr »

A czy byłby sens dopłacać do RT-AC87U? Myślę trochę przyszłościowo, bo dość często się przeprowadzam. Może się okazać, że w kolejnym domu/mieszkaniu może ten RT-AC56U nie dawać rady bez zewnętrznych anten.
DOVADO jest super, ale właśnie zależy mi na podpięciu dysku na którym mam filmy i chciałbym mieć do nich dostęp po sieci ;)
ODPOWIEDZ