Huawei B593-12 - albo wi-fi albo LAN?
Moderator: Moderatorzy
- ogooreck
- Stały użytkownik forum
Huawei B593-12 - albo wi-fi albo LAN?
Używam Huawei b593-12 od półtora roku z LTE Orange.
Router stoi na parapecie okna na 1 piętrze a na parterze mam jeszcze Xboxa i dekoder nc+ (oba bez Wi-Fi)
Kiedyś jako bezprzewodowego mostu używałem dodatkowo Tp-Linka 3420 v1. Niestety czasem to działało dobrze, częściej jednak źle.
Przypomniało mi się , że jest cos takiego jak transmiter po kablach z prądem. Kupiłem i sprzęt się widzi.
Ale jest istotny błąd. Jesli pod router Huawei B593-12 podłączę kabelek lan, żeby przesłać po nim dane poprzez transmiter na dół - przestaje działać Wi-Fi!!!!
No różnych rzeczy się spodziewałem Ale nie takiego babola
Ktoś coś może wie więcej na ten temat?
Router stoi na parapecie okna na 1 piętrze a na parterze mam jeszcze Xboxa i dekoder nc+ (oba bez Wi-Fi)
Kiedyś jako bezprzewodowego mostu używałem dodatkowo Tp-Linka 3420 v1. Niestety czasem to działało dobrze, częściej jednak źle.
Przypomniało mi się , że jest cos takiego jak transmiter po kablach z prądem. Kupiłem i sprzęt się widzi.
Ale jest istotny błąd. Jesli pod router Huawei B593-12 podłączę kabelek lan, żeby przesłać po nim dane poprzez transmiter na dół - przestaje działać Wi-Fi!!!!
No różnych rzeczy się spodziewałem Ale nie takiego babola
Ktoś coś może wie więcej na ten temat?
- ogooreck
- Stały użytkownik forum
Re: Huawei B593-12 - albo wi-fi albo LAN?
Sorrki za posty pod postem ale może rozwiązaniem jest to?
Znalazłem taką informację:
The Huawei B593 4G LTE Smart Hub has 4 network ports:
3 LAN (Local Area Network) ports
Connect a network cable from one of the LAN ports to your computer
1 WAN (Wide Area Network) port
The WAN port connects to your ADSL, Cable, or Fibre optic modem as a backup to wireless WAN for alternate Internet connectivity
Może port, do którego wkładam kabel to akurat ten WAN?
Za Chiny ludowe nie mogę zrozumieć dlaczego podłączenie kabla pod LAN wyłącza Wi-Fi
Znalazłem taką informację:
The Huawei B593 4G LTE Smart Hub has 4 network ports:
3 LAN (Local Area Network) ports
Connect a network cable from one of the LAN ports to your computer
1 WAN (Wide Area Network) port
The WAN port connects to your ADSL, Cable, or Fibre optic modem as a backup to wireless WAN for alternate Internet connectivity
Może port, do którego wkładam kabel to akurat ten WAN?
Za Chiny ludowe nie mogę zrozumieć dlaczego podłączenie kabla pod LAN wyłącza Wi-Fi

-
- Guru bezprzewodowy
jeśli transmiter ma serwer dhcp, to całkiem możliwe, że huawei załapuje konfig. Podejrzyj w panelu routera.
Podłącz pod inny port, to się dowiesz.
Podłącz pod inny port, to się dowiesz.
Pliki dla Huawei https://www.mediafire.com/folder/ll9ieq ... /Documents
- ogooreck
- Stały użytkownik forum
Dzięki za podpowiedź - byłeś blisko z dhcp. Gdy podłączyłem laptopa przez LAN do Huawei i uruchomiłem transmitery od razu zaczęły się pojawiać informacje o konfliktach IP. Zmiana TP-Linka 3420 na dole na zwykły switch rozwiązała całkowicie problem (choć dhcp na dole było wyłączone, najwyraźniej coś te 2 routery gryzły się ze sobą).
Teraz śmiga elegancko
Teraz śmiga elegancko

-
- Guru bezprzewodowy
ja mam b593s-22 i czasami wifi mi świrowało - spadek sygnału z 5 na 3 kreski zasięgu, szybkość połączenia 1-2Mb/s. Nawet upgrade z softu plusa na wyższy uniwersalny nie pomógł. Przyczyną było ustawienie automatycznego kanału wifi na routerze - po wybraniu konkretnego numeru, problem zniknął.
- ogooreck
- Stały użytkownik forum
tu było troszkę inaczej, bo wi-fi pracowało cały czas stabilnie, ale połączenie B593 i TP-Linka 3420 poprzez transmitery powodowało, że dhcp na huawei głupiał - zarówno po wi-fi jak i po LANie mieszał z IP i powodował konflikty.
Za to pokazała mi się (po raz pierwszy w trakcie używania tego routera) możliwość pobrania nowej wersji firmware. Wcześniej wgrywałem aktualizacje ręcznie. Mam wersję z Niemiec z Vodafone (one miały najnowszy firmware z końcówką 107) i wszystko zrobiło się online, automatycznie i teraz jest coś w stylu V.....108
Za to pokazała mi się (po raz pierwszy w trakcie używania tego routera) możliwość pobrania nowej wersji firmware. Wcześniej wgrywałem aktualizacje ręcznie. Mam wersję z Niemiec z Vodafone (one miały najnowszy firmware z końcówką 107) i wszystko zrobiło się online, automatycznie i teraz jest coś w stylu V.....108
-
- Guru bezprzewodowy
hmm, dziwne, bo zazwyczaj końcówka firmware, to oznaczenie operatora.
- ogooreck
- Stały użytkownik forum
jakiś rok temu, temat firmware do B-593-u12 był poruszany w tym temacie:
viewtopic.php?f=11&t=42759&p=507034#p507034
bo Wi-Fi miała tendencję do rozłączania się i generalnie sprawiał problemy.
Firmware T-Mobile z Niemiec rozwiązywał ten problem - V100R001C748SP107
I zamiast standardowego, oryginalnego firmware, zmieniał się na z T-Mobile. I teraz T-mobile wydało aktualizację z końcówką FW 108 (automatycznie router mi ją pobrał i zainstalował)
viewtopic.php?f=11&t=42759&p=507034#p507034
bo Wi-Fi miała tendencję do rozłączania się i generalnie sprawiał problemy.
Firmware T-Mobile z Niemiec rozwiązywał ten problem - V100R001C748SP107
I zamiast standardowego, oryginalnego firmware, zmieniał się na z T-Mobile. I teraz T-mobile wydało aktualizację z końcówką FW 108 (automatycznie router mi ją pobrał i zainstalował)
-
- Guru bezprzewodowy
ok, teraz jasne - większość firmware ma wpierw oznaczenie SP, a na końcu C. Tutaj masz odwrotnie.
- krystianb
- Guru bezprzewodowy
DHCP nie było, ale były w sieci 2 urządzenia z tym samym IP, wystarczyło zmienić IP TP-linka. Nawet dodatkowe wifi mółgbyś mieć, co by się z routerem na górze nie łączyć.ogooreck pisze:Dzięki za podpowiedź - byłeś blisko z dhcp. Gdy podłączyłem laptopa przez LAN do Huawei i uruchomiłem transmitery od razu zaczęły się pojawiać informacje o konfliktach IP. Zmiana TP-Linka 3420 na dole na zwykły switch rozwiązała całkowicie problem (choć dhcp na dole było wyłączone, najwyraźniej coś te 2 routery gryzły się ze sobą).
Teraz śmiga elegancko
Za prośbę pomocy na gg/pw gwarantuje czerwony prezent!
- ogooreck
- Stały użytkownik forum
IP Huawei to 192.168.1.1 natomiast IP TP-Linka miałem od dawna ustawione na sztywno na 192.168.1.100.krystianb pisze: DHCP nie było, ale były w sieci 2 urządzenia z tym samym IP, wystarczyło zmienić IP TP-linka. Nawet dodatkowe wifi mółgbyś mieć, co by się z routerem na górze nie łączyć.
TP-link z wgranym gargoylem działał w trybie Bridge - i Wi-FI dolne działało. Co lepsze, gdy bridge był i routery się widziały, można było po wi-fi wejść na oba z nich wpisując przypisane im IP. SSIDy obu były widoczne. Zrezygnowałem z tego, bo w tym trybie działało dużo gorzej niż przez te transmitery, tzn. na Xboxie, który jest tylko po LANie teraz jest zdecydowanie szybszy net niż poprzez bridge
- krystianb
- Guru bezprzewodowy
Nie o to chodzi. Chodziło o dodatkowe AP na dole. Tplink połączony przez PCL z routerem i dający możliwość połączenia się z nim po wifi, bo wiadomo jak to działa przez strop.ogooreck pisze:TP-link z wgranym gargoylem działał w trybie Bridge - i Wi-FI dolne działało
A może jak miałeś tego TPlika podpiętego, to on łączył się z routerem zarówno po PLC jak i po wifi?
Za prośbę pomocy na gg/pw gwarantuje czerwony prezent!
- ogooreck
- Stały użytkownik forum
tak zapewne mogło się zdarzyćkrystianb pisze: A może jak miałeś tego TPlika podpiętego, to on łączył się z routerem zarówno po PLC jak i po wifi?