[NETGEAR 810S] Słaba prędkość, zewnętrzna antena, o co w ogóle chodzi

Informacje na temat podłączania i doboru anten GSM (GPRS, EDGE, UMTS, HSDPA i HSUPA), lokalizacji nadajników, zasięgów, wymuszania EDGE/3G, funkcjonowania sieci i awarii BTS-ów.

Moderator: Moderatorzy

ODPOWIEDZ
Wencman
Początkujący użytkownik forum

[NETGEAR 810S] Słaba prędkość, zewnętrzna antena, o co w ogóle chodzi

Post autor: Wencman »

Cześć!
Witam na forum :)
Skusiłem się na ofertę PLAYA na Ultra LTE ze względu na to, że mieszkam prawie w centrum Warszawy i bardzo dużo wysyłam, przeaważnie ciężkich plików.
Kupiłem więc router NETGEAR 810S, i na początku (jak akurat nie musiałem nic wysyłać :D) zrobiłem speedtest i miałem wskazania PING ~17, DL ~32 UP ~28 - z czego nie ukrywam byłem bardzo zadowolony. Jak się potem okazało była to jednorazowa akcja :/... niby łączy LTE+ ale prędkości są ciągle bardzo słabe. PING ~30, DL ~ 6, UP ~ niecały 1 MB! ;(...
Dostałem od kolegi Antenę zewnętrzną, coś takiego
http://allegro.pl/antena-gsm-3g-4g-lte- ... 54022.html
ale jej podłączenie nie zmienia zupełnie nic ani w zasięgu, ani w parametrach sygnału :/
podaje parametry
RSRP -106 dBm
RSRQ -10 dBm
RS-SINR 15dBm
z podłączoną anteną i odłączoną wskazania się praktycznie nie zmieniają - ta antena jest zła/nie działa czy macie jakieś inne pomysły?
Wencman

Re: [NETGEAR 810S] Słaba prędkość, zewnętrzna antena, o co w ogóle chodzi

http://beta.btsearch.pl/?dataSource=loc ... 76&zoom=16

lokalizacja mniej wiecej :)
Awatar użytkownika
wojteks
*** Administrator ***

Post autor: wojteks »

Play to był słaby wybór niestety. Wieczorami lepiej raczej nie będzie.
Nie pomagam na PW!
matek451
Guru bezprzewodowy

Post autor: matek451 »

W centrum Warszawy ogólnie z LTE u wszystkich operatorów może być różnie. To modny temat i sieci zaczynają być przeciążone. Dlatego zanim wziąłeś ofertę trzeba było zrobić testy na pre paidach i telefonie z LTE. Kierowanie się reklamami, radami konsultantów, opiniami użytkowników itp, itd bez znaczenia. Tylko test dla twojej lokalizacji powiedziałby prawdę. A swoją drogą jeśli to centrum Warszawy to czemu nie kabel ? Ta antena to śmieć. Parametry sygnału dostateczne, zrób test z 810S na zewnątrz.
Wencman

Mam kabel, ale potrzebowałem do wysyłania "w miejscu akcji" - zajmuje się foto/wideo :) Myślałem, że w domu też będzie dawać radę :/...
Znalazłem zapis ze mam 14 dni na testy i moge oddac.
Teraz pytanie, jak mam telefon iphone6s i LTE w Orange działa mi zadowalająco to czy moge odzyskać ze router tez bedzie działał ok?
A kierowałem sie troche tym, ze moja mama ma tmobile i na iPadzie hotspot chodzi jak zły... No... Tylko ze t mobile :P... Teraz ten iPad daje mi 17,4 Mb na 3G... Tylko t mobile ma wg mnie najgorsza ofertę na internet mobilny
Wencman

Hej :D właśnie ogarnalem ze po drugiej stronie mieszkania, jakby bardziej od pobliskiego nadajnika mam 70/30 Mb :D to jest jaknakbardizej możliwe prawda? :P chyba bede musiał siedzieć w drugim pokoju. Jest jakaś możliwość wyboru albo fixa btsow?
ODPOWIEDZ