W miejscu w ktorym do niedawna mieszkam LTE jest jedyna sensowna opcja dostepu do internetu. Jest kilku lokalnych dostawcow sieci "kablowej", ale opinie maja raczej slabe, zas lokalny "potentat" robil chyba wszystko zeby jednak mnie nie podlaczyc, ot taki oryginalny plan biznesowy

Ale do rzeczy. Dostep do internetu jest dla mnie bardzo wazny, nie jestem "poweruserem" nie stawiam serwerow VPN, nie korzystam VoIP, natomiast czesto przerzucam dokumentacje na serwery kontrahentow lub sciagam z nich projekty. Stad potrzeba dostepu do internetu "akceptowalnej predkosci", taka praca.
W Orange mam juz kilka numerow, przedstawili mi bardzo korzystna oferte na biurowy LTE na ktora sie zdecydowalem, wybierajac opcje bez urzadzenia. Jakos wole wiekszy wybor z wolnego rynku. W domu (czyli miejscu gdzie bedzie zainstalowany router) telefon pokazuje mi 2-3 kreski na 5 zasiegu 4G Orange, speedtest na telefonie pokazuje srednie predkosci rzedu 30/35 mb/s DL co jest dla mnie w zupelnosci wystarczajace. Stosujac router z lepsza (wieksza) wbudowana antena niz ta w telefonie, lub antene zewnetrzna, pewnie udaloby sie zasieg i predkosci jeszcze poprawic. Tym bardziej ze...:
Mieszkam w tej okolicy:
http://beta.btsearch.pl/?dataSource=loc ... 47&zoom=16
Jak widac bardzo blisko mojej lokalizacji jest BTS Orange (ID:50930, okolo 300 metrow od domu), jednak wg btsearch nie obsluguje on LTE. Z ciekawosci zadzwonilem na infolinie Orange z prosba zeby podali mi najblizszego mojej lokalizacji BTSa LTE swojej sieci, i konsultant wskazal mi wlasnie tego, twierdzac ze jak najbardziej obsluguje on LTE, na czestotliwosci 1800. Hmm... No nie wiem teraz komu wierzyc

W kazdym razie potrzebny mi jest router stacjonarny z wbudowanym modemem LTE, dzialajacy w sieci Orange. Urzadzenie stabilne i pewne, typu wlacz i zapomnij. Musi miec mozliwosc podlaczenia anten zewnetrznych bo jesli ten BTS 300 metrow ode mnie rzeczywiscie obsluguje LTE to mam bardzo duze tlumienie przez sciany i warto by bylo wyciagnac antene na zewnatrz. Dom jest parterowy, o powierzchni okolo 100 m2, dobrze by bylo gdyby udalo sie zasiegiem Wifi objac calosc, ale jesli pozostana jakies "niepokryte" rogi przy pokryciu zdecydowanej wiekszosci to tragedii nie bedzie. Nie mam w domu urzadzen w standardzie ac wiec typowe b/g/n bedzie wystarczajace, ac moze byc ewentualnie jako piesn przyszlosci. Router musi posiadac przynajmniej dwa (a najlepiej 4) porty ethernetowe minimum 100 mb, komputery "robocze" w ilosci sztuk dwoch polacze z routerem skretka. Pozostale urzadzenia na wifi to smartfony, tablety itd. Router nie musi udostepniac drukarki po sieci, ale fajnie gdyby mial taka mozliwosc. Nie musi miec portow USB, na razie nie zamierzam nic do niego podlaczac. Budzet na zakup jest mysle spory, do 1200 zl, zalezy mi na urzadzeniu dobrym i pewnym.
Mieszkajac jeszcze w starej lokalizacji korzystalem z routera Asusa (mialem internet "kablowy") na ktorym zainstalowalem sobie tomato. Nie zebym jakos specjalnie potrzebowal, ale z ciekawosci, i kilka funkcji okazalo sie przydatnych. Od tamtej pory Asusa darze sympatia bo routerek dzialal zacnie. Wiec moze ASUS 4G-AC55U ze wzgledu na mocne wifi ? (ac aktualnie nie wykorzystam, moze w przyszlosci, VPN aktualnie rowniez zbedne, slowem troche overkill), ot taki strzal w ciemno ze wzgledu na sympatie do marki, pewnie polecicie urzadzenia lepsze i tansze za co bede wdzieczny

Pozdrawiam
Grzesiek