Wzmacniacz GSM - do domu jednorodzinnego - 200 m

Informacje na temat podłączania i doboru anten GSM (GPRS, EDGE, UMTS, HSDPA i HSUPA), lokalizacji nadajników, zasięgów, wymuszania EDGE/3G, funkcjonowania sieci i awarii BTS-ów.

Moderator: Moderatorzy

ODPOWIEDZ
tocik
Początkujący użytkownik forum

Wzmacniacz GSM - do domu jednorodzinnego - 200 m

Post autor: tocik »

Witam, poszukuję wzmacniacza GSM, do domu jednorodzinego - 200 m2.
Jeden poziom ma około 90 m, drugi tyle samo.

Głównie chodzi mi o to aby antena wewnętrzna jak i zewnętrzna, były na tyle dobre, aby w całym domu był zasięg, którego teraz nie ma w domu.

Koszt jaki chciałbym przeznaczyć na ten wzmacniacz GSM to 250 zł - z przesyłką.

Mogą być propozycję z allegro gotowych zestawów, jak i pojedynczych części.

Z góry dziękuje za pomoc.
Pozdrawiam!
atento
Stary wyga bezprzewodowy

Re: Wzmacniacz GSM - do domu jednorodzinnego - 200 m

Post autor: atento »

To jest zabronione. Jak chcesz zapłacić karę to kupuj.
Awatar użytkownika
radius
** Moderator **

Post autor: radius »

Wyszukiwarka usług szerokopasmowych: http://www.bez-kabli.pl/viewtopic.php?f=30&t=55724
Identyfikacja stacji bazowych: http://www.bez-kabli.pl/viewtopic.php?f=14&t=46043
tocik

Tak wiem, że jest to zakazane i podlega karze, ale nie mam innej opcji, dzwoniłem do operatora swojej sieci i nic nie mogą poradzić na to ( nie zamontują nadajnika ).

Dlatego mimo to prosiłbym o doradzenie
tocik

Ceny zniewalające.. ;(
Awatar użytkownika
wojteks
*** Administrator ***

Post autor: wojteks »

tocik pisze:Ceny zniewalające.
Nawet jak taki drogi sprzęt kupisz to nadal będzie nielegalny.
tocik pisze:to 250 zł - z przesyłką
Za tyle to dopiero 1 antenę dualną przyzwoitej firmy kupisz a Ty chciałbyś repeater/wzmacanicz, to nie TV naziemna gdzie wzmacniacze kilkanaście złotych kosztują.

Co do rozwiązania problemu to bramka/router gsm (powiedzmy Huawei b970), antena zewnętrzna na pasmo 900MHz i do tego telefon analogowy bezprzewodowy. Będzie namiastka stacjonarnego telefonu. Druga opcja to telefon VoIP działający przez internet.
Nie pomagam na PW!
tocik

Miałem bardziej na myśli coś takiego:

Obrazek

http://allegro.pl/komplet-wzmacniacz-re ... 05219.html
Awatar użytkownika
wojteks
*** Administrator ***

tocik pisze:Miałem bardziej na myśli coś takiego:
Operatorzy i UKE takich sprzętów nie lubią a co za tym idzie można na karę się załapać.
Nie pomagam na PW!
tocik

Mieszkam na wsi, więc myślę, że jest mniejsze prawdopodobieństwo.
Sąsiad ma takie urządzenie już 2 lata i jest wszystko OK
Awatar użytkownika
Grupens
Specjalista bezprzewodowy-junior

Post autor: Grupens »

Miałem bardziej na myśli coś takiego:

Z doświadczenia Ci doradzę, że coś takiego działa; tylko zwróć uwagę na kilka spraw:
1. Wzmacniacz najmocniejszy (raczej w tą stronę) lub najsłabszy (pośrednie- nie odczujesz różnicy).
2. Zwróć uwagę na częstotliwość (900 Mhz czy 1800 Mhz itp - w zależności do czego potrzebujesz).
Chodzi o antenę zewnętrzną jak i sam wzmacniacz.
3. Jedna antena wewnętrzna to za mało (min. 2 anteny, najlepiej 3).
W związku z tym faktem wzmacniacz jak najmocniejszy + rozgałęźnik na kilka anten). ;)
Deformują nas formuły.
tocik

Potrzebne jest mi tylko do zasięgu, abym miał zasięg, bo w całym domu nie mam w ogóle zasięgu.
Sąsiad kupił za 150 zł ( z przesyłką) i ma zasięg tylko na jednym piętrze, tam gdzie jest antena, piętro niżej ma już 1 kreskę.

Myślałem że " grzybek" jest na tyle mocny, aby obeszło się bez rozgałeźnika
Awatar użytkownika
radius
** Moderator **

Post autor: radius »

Czasami splittery są już w komplecie. Jak Twój nadajnik zakłóci stację któregoś z Operatorów to na 100% masz kontrolę UKE. Ode mnie właśnie jechali. Pytałem o konsekwencje. Odparli, że jak przy Nich zdemontuje to skończy się ostrzeżeniem
Wyszukiwarka usług szerokopasmowych: http://www.bez-kabli.pl/viewtopic.php?f=30&t=55724
Identyfikacja stacji bazowych: http://www.bez-kabli.pl/viewtopic.php?f=14&t=46043
tocik

Sąsiad ma właśnie taki
Obrazek

Ja właśnie poszukuję coś lepszego, żebym miał w całym domu zasięg.
Myślę że ten wzmacniacz co jest na zdjęciu byłby ok?
Antena wewnetrzą myślałem nad grzybkiem
a anteną zewnętrzną typu yagi?
tocik

Ktoś to jest bardziej w temacie, mógłby mi zaproponować jakiś zestaw ?
Awatar użytkownika
Grupens

Jeżeli chcesz mieć zasięg w 1 pomieszczeniu -to zestaw z 1 anteną wewnętrzną (grzybek) wystarczy. Jeśli na cały dom -to zestaw 2-3 anten (grzybek).
Mając "bat", zasięg będzie sięgał do drugiego pomieszczenia, szczątkowo do następnego. Oczywiście będą to "wybrane miejsca"; czyli w jednym miejscu będzie pełen zasięg, w drugim (np. 10 centymetrów w bok) tego zasięgu nie będzie.
Przy tym zestawie na 900 Mhz na pewno będziesz mógł korzystać z 3G (jeśli BTS taki sygnał nadaje).

Ciekawi mnie jedno, czy wzmocni sygnał LTE 800; ale przypuszczalnie powinien.... :zdrowko:
Deformują nas formuły.
tocik

Nie potrzebuję w całym domu aby był full zasięg, po prostu chce zrobić aby był,
Twoja propozycja jest dość kosztowna, a ja chciałbym wydać 250 zł.
Awatar użytkownika
onken
** Moderator **

Post autor: onken »

Taaa, kupujcie a Panowie z ładnego autka z antenkami szybko do Was przyjadą....

Wypożyczę kartę no limit - Nielimitowany internet w T-Mobile / Orange oraz Play

Cena - 60 zł za m-c
Play - 70 zł za m-c
Kontakt na PW
tocik

A co mam innego zrobić..
Operator powiedział że nie dadzą nadajnika.
Mam kupować nie wiadome jakie urządzenia i za kwoty, które nie mogę sobie pozwolić.
Mieszkam na wsi, więc myślę, że jest mniejsze prawdopodobieństwo "wyłapania mnie", dodatkowo jak już wyłapią to nie tylko mnie, lecz 5 domów, których domownicy również nie mają zasięgu. i używają takich urządzeń...
Awatar użytkownika
Grupens

Taaa, kupujcie a Panowie z ładnego autka z antenkami szybko do Was przyjadą....
Dlatego grzybek bezpieczniejszy (sygnał nie wychodzi za pomieszczenie a co dopiero za ogrodzenie).... :cwaniak:
lecz 5 domów, których domownicy również nie mają zasięgu. i używają takich urządzeń...
No to możesz u sąsiadów sprawdzić, który zestaw najlepiej się spisuje i jaki spełnia Twoje oczekiwania. :)
Deformują nas formuły.
Awatar użytkownika
wojteks
*** Administrator ***

Grupens pisze:Dlatego grzybek bezpieczniejszy
Co wcale nie wpływa na możliwość wykrycia używania repeatera/wzmacniacza.
Nie pomagam na PW!
matek451
Guru bezprzewodowy

Post autor: matek451 »

I nic dziwnego że są problemy z zasięgiem jak wszyscy we wsi używają nielegalnych urządzeń zakłócających działanie sieci. Do czasu aż ktoś życzliwy poinformuje odpowiednie służby lub na skutek skarg innych operator sam dojdzie, że coś nie tak z siecią. A Janusze biznesu trzepią kasę na tych pseudo wzmacniaczach. Kolega już wyżej podał legalne rozwiązanie oparte o router 3g lub VoIP więc po co dalsza dyskusja na temat rozwiązań niezgodnych z prawem? Czyżby nastapiły zmiany w Regulaminie Forum?
ja.michal
*Mistrz bezprzewodowy*

Post autor: ja.michal »

tocik, jaki to operator? Masz w domu jakieś łącze internetowe?
tocik

ja.michal - orange, tak mam łącze internetowe, ale nie od tego operatora, tylko operatora telefonu "domowego"

Grupens - wszyscy mają najtańsze wzmacniacze i nie ma w calym domu zasięgu, tak jak wcześniej wspominałem.
ja.michal
*Mistrz bezprzewodowy*

Jakie łącze to w sumie nieistotne, chodzi o internet i aby było to łącze przynajmniej 1 Mbps dla downlinku i 0,5 Mbps dla uplinku.

Orange, również dla klientów indywidualnych, ma rozwiązanie na problem z zasięgiem. Usługę z Femtokomórką UMTS2100. Miesięcznie kosztuje to 23,37 zł w okresie zastrzeżonym (dwa lata dla osób fizycznych), a po okresie zastrzeżonym 61,50 zł. Największy minus oferty dla osób fizycznych (po zmianach przepisów osoby fizyczne nie mogą podpisać pierwszej umowy na usługę na dłużej niż 24 miesiące) to koszt jednorazowej opłaty instalacyjnej, który wynosi 430,50 zł. Sumaryczny koszt usługi na dwa lata to 991,38 zł. Usługa nazywa się Ekstra Sygnał: http://www.orange.pl/kid,4000378054,id, ... ticle.html

Obecnie jest to jedyne legalne i pewne rozwiązanie w przypadku Orange. Sądzę, że te dwa lata i tak wystarczyłyby bo w tym okresie myślę, że pojawi się VoWiFi (WiFi Calling) w Orange i z odpowiednią słuchawką będziesz miał możliwość korzystania z usług głosowych, SMS i MMS w dowolnej sieci WiFi.
Khalbar

Post autor: Khalbar »

Witam
Odkopie troszkę temat
Usługa "Ekstra sygnał" może i jest legalna ale wymaga stałego dostępu do internetu.
A przeważnie tam gdzie jest internet kablowy jest i zasięg !
U mnie to odpada pomimo iż mam internet z modemu lte to słabo działa bo daleko do BTS'a
Ale nie o tym chciałem napisać.
Mianowicie mam podobny problem co autor tego posta, zasięg na zewnątrz obija się o jedną kreskę LTE a wewnątrz domu nie ma go praktycznie w cale.
Już nie będę wnikał czy wzmacniacze są legalne czy nie , chodzi mi bardziej o sprawy techniczne dotyczące częstotliwości .
Czy taki wzmacniacz oferowany na allegro na częstotliwość 2100Mhz czyli praktycznie do UMTS (3G) obsłuży czyli wzmocni sygnał LTE 2100 ? czy trzeba było by się wgłębić w dokładne częstotliwości jakie wzmacnia !
Czy LTE 2100 w play jest tak jak w przypadku GSM-900 i EGSM-900 że oba to niby gsm ale jednak gsm ma 890-960 mhz a Egsm 880-930 ! Czyli zwykły wzmacniacz gsm nie obsługuje częstotliwości play egsm .

Czy ktoś oriętuje się jak to jest w przypadku LTE-2100 . z tymi częstotliwościami ?Bo w internecie nie udało mi się znaleźć nic na temat tych częstotliwości, znalazłem tylko że pasmo 2100 to 1920-2180
Huawei E3372 + Dovado Tiny + 2x Antena Panel Max 15 dBi (Lte Play) było
Huawei B618s-22d + 2x Antena ATK 504
dzejk
Guru bezprzewodowy

Post autor: dzejk »

do LTE lepiej zainwestuj w dobrą antenę kierunkową, którą podłączysz do routera LTE. Sygnał po domu będziesz miał po kablu ethernet i wifi.
Khalbar

Tak wiem i tak mam zrobione :) !! Raz działa lepiej raz działa gorzej
Ale tu chodziło mi tylko o kwestie techniczne czy taki wzmacniacz wzmocni tylko 3g czy 3g i lte skoro oba działają na 2100 !
ja.michal
*Mistrz bezprzewodowy*

Khalbar pisze: Czy LTE 2100 w play jest tak jak w przypadku GSM-900 i EGSM-900 że oba to niby gsm ale jednak gsm ma 890-960 mhz a Egsm 880-930 ! Czyli zwykły wzmacniacz gsm nie obsługuje częstotliwości play egsm .
EGSM jest dodany później (extended) i tak, to inny zakres częstotliwości. Urządzenie musi to obsługiwać.
Khalbar pisze:Czy ktoś oriętuje się jak to jest w przypadku LTE-2100 . z tymi częstotliwościami ?Bo w internecie nie udało mi się znaleźć nic na temat tych częstotliwości, znalazłem tylko że pasmo 2100 to 1920-2180
Tutaj ładnie wszystko masz ile, czego i gdzie kto ma (bez obecnego LTE800):
https://www.uke.gov.pl/files/?id_plik=19219

Skoro taki problem z łącznością to nie ma przypadkiem gmina masztów do łączenia szkół w sieć? Może gdzieś niewiele dalej jest jakieś łącze stałe i wygodniej byłoby zrobić radiolinię?
Khalbar

Tak widziałem już tą tabelkę ale za bardzo nie mogłem z niej rozszyfrować które to LTE2100
Wydaje mi się że w przypadku sieci Play to LTE2100 znajduje się na częstotliwości 1900,1 do 1905,1 5 mhz TDD czyli w obydwu kierunkach ?

Śmiesznie ,nazwa LTE 2100 a jak jest jak wół na 1900 MHz nie można było by tego określać mianem 1900 ?

Przez ostatnie 1,5 roku może nawet więcej internet śmigał po 10 Mb/s w godzinach "najbardziej obciążonych" a w nocy to nawet po 40 Mb/s jeśli chodzi o LTE i tak zwalniało i zwalniało od coraz większej ilości użytkowników na BTesie

A radiolinie są ale potrzeba by było postawić wysoki maszt bo drzewa zasłaniają po drugie sporo liczą sobie kasy jak za 1 Mb/s

Stałego łącza niema w bliskiej okolicy, kopali światłowód ale baza kliencka będzie też jakieś 4 km ode mnie

Jednak bardziej tu ubolewam nad zasięgiem telefonii komórkowej niż nad internetem .
ODPOWIEDZ