Dobry router — LTE, AC, anteny

Dyskusje na temat wyboru sprzętu. Jaki modem, telefon do GPRS/EDGE/UMTS/HSDPA/HSUPA, jaką przejściówkę, kabel do telefonu... itp. mam wybrać?

Moderator: Moderatorzy

ODPOWIEDZ
ramonramirez
Stały użytkownik forum

Dobry router — LTE, AC, anteny

Post autor: ramonramirez »

Od dłuższego czasu używam routera TP-Link TL-WDR4300 z wgranym Openwrt (standardowy firmware nie obsługuje modemów USB) i nie jestem z niego do końca zadowolony, potrafi się przytkać przy trochę większym obciążeniu (jeszcze gorzej było z firmware Gargoyle).
Trochę to rozczarowujące, bo to niby nie jest najbardziej podły router. Szukam więc nowego, który nie będzie miał takich problemów.

Wymagania:
  • - bezproblemowa obsługa modemów LTE, w tym np. takich bez hi-linka;
    - jednoczesna obsługa sieci 2.4 GHz i 5GHz, najlepiej z AC;
    - drugie gniazdo USB na dysk, 3.0 pożądane, ale niewymagane;
    - obsługa dysków w trybie Apple Time Machine (AFP, jeśli rozumiem;
    - przynajmniej dwie wymienne anteny 2.4GHz/5GHz. Modem jest ustawiony na strychu i jedna antena z trzech jest opuszczona w dół na kablu przez nieużywany komin, dzięki czemu mam pokrycie WiFi na parterze bez konieczności użycia repeatera.
Czy jest jakiś router, który możecie polecić, a nie spowoduje bankructwa?
Awatar użytkownika
ksx4system
Specjalista bezprzewodowy-junior

Re: Dobry router — LTE, AC, anteny

Post autor: ksx4system »

ramonramirez pisze: - drugie gniazdo USB na dysk, 3.0 pożądane, ale niewymagane;
- obsługa dysków w trybie Apple Time Machine (AFP, jeśli rozumiem;
Na początek odpuść sobie próby wykorzystywania routera w roli serwera plików. Router to router, a NAS to NAS - dwa całkowicie od siebie różne urządzenia. Jeśli liczy się choćby przyzwoita wydajność to należy je rozdzielić, a nie złączyć w jedno. :cisza:
ramonramirez pisze: - jednoczesna obsługa sieci 2.4 GHz i 5GHz, najlepiej z AC;
- przynajmniej dwie wymienne anteny 2.4GHz/5GHz. Modem jest ustawiony na strychu i jedna antena z trzech jest opuszczona w dół na kablu przez nieużywany komin, dzięki czemu mam pokrycie WiFi na parterze bez konieczności użycia repeatera.
To pierwsze wymaganie spełnia nawet budżetowy hAP AC lite od MikroTik (cena około 200pln), to drugie grawituje raczej w stronę profesjonalnego sprzętu niż konsumenckich zabawek (pomijam nawet dziwne umiejscowienie anten).
ramonramirez pisze: Czy jest jakiś router, który możecie polecić, a nie spowoduje bankructwa?
Czy mógłbyś doprecyzować budżet?
http://ksx4system.net ### proszę zainstalować FreeBSD ### 100 postów = 25/04/2018
net w kieszeni: Pixel 7a (Orange)
net w domu: w końcu gigabit po kabelku :]
ramonramirez
Stały użytkownik forum

Post autor: ramonramirez »

ksx4system pisze: Na początek odpuść sobie próby wykorzystywania routera w roli serwera plików. Router to router, a NAS to NAS - dwa całkowicie od siebie różne urządzenia. Jeśli liczy się choćby przyzwoita wydajność to należy je rozdzielić, a nie złączyć w jedno. :cisza:
No... nie jest wymagana jakaś sensacyjna wydajność, ważne, żeby nie muliło routera podczas backupów Time Machine (co oznacza również wymóg obsługi HFS+).
Jeśli dostęp do dysku nie jest szybki, to właściwie i AC nie jest wymagane, tylko jeden laptop w domu ma kartę AC.
ksx4system pisze: Czy mógłbyś doprecyzować budżet?
Wolałbym bliżej 400, niż 1000, ale po powtarzającej się sytuacji, gdzie na jeden film z Netflixa w HD przypadają przynajmniej dwa restarty routera, jestem otwarty na wszystko. :D

Na pierwszy rzut oka świetnie pasują Netgear R7000, Linksys WRT1900AC, ASUS AC68U, ale żaden z nich nie wspiera należycie e3372, ani E398.
tom3636
Specjalista bezprzewodowy-junior

Post autor: tom3636 »

Może kup jeden router do LTE , albo modem i router i drugi, który ci ogarnie WiFi i udostępnianie USB. Ja właśnie czekam na nexx 3020 za 13 $. Router z modemem e3372 mam zamiar wsadzić w puszkę i umieścić na zewnątrz budynku, a sygnał po miedzi doprowadzić do mieszkania. Liczę na transfer 25-40 Mbps bez anteny. Za 400 zł nie znajdziesz routera z LTE, szybkim wifi i gigabitowym przełącznikiem. Taki np TP-Link Archer MR200 kosztuje ponad 500, ma modem LTE, obsługuje AC, ale przełącznik tylko setka. To lekkie nieporozumienie. Do samego LTE wystarczy, ale jak chcesz mieś szybką sieć wewnętrzną to już za słaby.
ODPOWIEDZ